Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πλέον πολύ δύσκολη έως απίθανη τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C έως το 2100 και πλέον οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του γεγονότος πρέπει να μας απασχολήσουν στο επίπεδο της πρόληψης.

Το 2100 μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά μας από ό,τι δείχνουν τα 77 χρόνια έως τότε, καθώς είναι αλήθεια ότι η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι σαφώς μεγαλύτερη – όπως και η σφοδρότητά τους, σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό που σήμερα θεωρείται ακραίο όμως, το 2100 θα είναι «καθημερινότητα» και οι συνέπειές του θα είναι μόνιμες. Για τον λόγο αυτό, οι ανθρώπινες κοινωνίες οφείλουν σήμερα να προετοιμαστούν καταλλήλως και εγκαίρως για όσα έρχονται, παράλληλα φυσικά με την αδιάκοπη προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει για μια «αλλαγή πορείας», προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα, κατά το δυνατόν.

Εν τούτοις, όπως φαίνεται από το infographic που ακολουθεί, οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ότι εάν έως το 2100 η θερμοκρασία στον πλανήτη δεν συγκρατηθεί σε μια άνοδο κάτω του 1,5°C τότε, οι συνέπειες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες: Ακραίοι καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.


Πηγή

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ