Ακριβώς 100 ημέρες συμπληρώνονται από τον θάνατο της Ιρανής Μάχσα Αμινί στα χέρια της Αστυνομίας Ηθών, που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν. Τι κατάφεραν οι διαδηλωτές;

Μία φωτογραφία της Μάχσα Αμινί λίγο πριν τον θάνατό της αρκούσε για να πολλαπλασιαστούν οι υποψίες των διαδηλωτών, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle. Στη φωτογραφία η 22χρονη φαινόταν να νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Τεχεράνη, με αναπνευστική υποστήριξη, με τα μάτια κλειστά. Πολλοί Ιρανοί θεωρούν ότι κακοποιήθηκε στα χέρια της διαβόητης Αστυνομίας Ηθών, η οποία την είχε συλλάβει πριν τρεις ημέρες γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη μαντήλα της.

Ως ημερομηνία θανάτου καταγράφεται η 16η Σεπτεμβρίου. Την επόμενη μέρα ξεσπούν βίαιες διαδηλώσεις. Αρχίζουν από το ιρανικό Κουρδιστάν, την ιδιαίτερη πατρίδα της Αμινί, για να εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα. Επί τρεις μήνες χιλιάδες άνθρωποι, από όλες τις ηλικίες και όλα τα κοινωνικά στρώματα, βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους απέναντι στον αυταρχισμό του καθεστώτος, που αντιδρά με πρωτοφανή σκληρότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ακτιβιστών, τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τελευταία οι κινητοποιήσεις έχουν κοπάσει, αλλά πολλοί πλέον κάνουν λόγο για «επαναστατικό κίνημα» και όχι για στιγμιαία αντίδραση.


Πηγή

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ