Αρχική Lifestyle Δημήτρης Κοντομηνάς: Πώς η τεράστια περιουσία του «ροκανίζεται» από τους πλειστηριασμούς (pics)

Δημήτρης Κοντομηνάς: Πώς η τεράστια περιουσία του «ροκανίζεται» από τους πλειστηριασμούς (pics)

Μπαράζ πλειστηριασμών από τις τράπεζες σαρώνει την αμύθητη περιουσία του Δημήτρη Κοντομηνά – Οι επαύλεις, τα σκάφη και οι μοιραίες γυναίκες του κάποτε γνωστού στην αγορά και ως «Mr Deal – Τα διαδοχικά σφυριά, για εταιρείες και ακίνητα και ποιοι τα απέκτησαν

Κέρδισε δίκαια το χαρακτηρισμό «μάγος των deals» καθώς ήδη από την εποχή της πρώτης νιότης πέτυχε με τις κινήσεις του να εκτοξεύσει τη φήμη του μέχρι…το φεγγάρι. Ήταν η εποχή που έβαζε τα θεμέλια της Interamerican την οποία έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο, το καλοκαίρι του 1969, μέσω του πρώτου ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην ιστορία για αστροναύτες, αυτούς του Apollo 11, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.

Επί δεκαετίες τα επενδυτικά του «σλάλομ» σε διάφορους τομείς της αγοράς, όπως παραδέχονταν φίλοι και αντίπαλοι, ήταν μοναδικά, χτίζοντας έτσι μια επιχειρηματική «αυτοκρατορία» με παρουσία από τις ασφάλειες και τους κινηματογράφους μέχρι τις τράπεζες και τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, και από τις αερομεταφορές, μέχρι τα προϊόντα τεχνολογίας και τα media.

Στο φόντο του business success story χτίστηκε μια τεράστια προσωπική περιουσία με πανάκριβα ακίνητα, σκάφη αναψυχής, συλλεκτικά αυτοκίνητα, μυθικές συλλογές από ρολόγια, έργα τέχνης, βιβλία, γραβάτες και τόσα άλλα σπάνια αντικείμενα που η οικονομική τους αξία είναι μάλλον ανυπολόγιστη.

Για τον Δημήτρη Κοντομηνά, ωστόσο, όλα αυτά ήταν τα στοιχεία ενός προσωπικού κόσμου ευδαιμονίας που δημιούργησε επί χρόνια, τον έζησε με πάθος αλλά στη συνέχεια κατέρρευσε όταν ο ίδιος ήρθε αντιμέτωπος με το αναπότρεπτο της ανθρώπινης μοίρας…

Όλα αυτά που με μοναδική επιδεξιότητα απέκτησε όσο ήταν επιχειρηματικά ενεργός άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί αρκετά πριν φύγει από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο μετά από πολύμηνη νοσηλεία στο θεραπευτήριο «Υγεία».

Πώς άρχισε το «ξήλωμα»

Κατά τη διάρκεια της μακράς περιπέτειας της υγείας του και ενώ ο ίδιος έχανε σταδιακά την επαφή του με το περιβάλλον και τους αγαπημένους του ανθρώπους, η θυγατέρα του Μαρία αναλάμβανε στις πλάτες της το βάρος της διαχείρισης όλου αυτού του πολυσχιδούς επιχειρηματικού οικοδομήματος, της προσωπικής περιουσίας, αλλά και των χρεών…

Το «δακτυλίδι» της είχε παραδοθεί καιρό πριν, όταν ακόμη ο Δημήτρης Κοντομηνάς νοσηλευόταν κατ’ οίκον στο μυθικό κτήμα του στην Βαρυμπόμπη, που το καλοκαίρι του 2021 παραδόθηκε στις φλόγες.

Το σπίτι του στη Βαρυμπόμπη διέθετε μέχρι και τεχνητή λίμνη, αλλά δεν γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα που έπληξε την περιοχή

Πρόκειται για ένα τεράστιο κτήμα με μία μονοκατοικία- υπερπαραγωγή που φημιζόταν για τη χλιδή τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών της χώρων. Ωστόσο μετά το πέρασμα της φωτιάς τίποτα δεν θύμιζε το ένδοξο παρελθόν.

Η τελευταία σύντροφος της ζωής του, η εντυπωσιακή Αμερικανίδα Λόρι Χόλκομπ

Ασφαλώς δεν ήταν όλες οι τοποθετήσεις του πετυχημένες. Έτσι, εκτός από τα μαγικά deals προ πολλών ετών, όπως με την πώληση της Interamerican και της Nova Bank, που του έφεραν σε μετρητά και μετοχές περί το 1,3 δισ. ευρώ ή το… πήγαινε-έλα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha που τον αγόρασε, τον πούλησε τους Γερμανούς του RTL και τον ξαναπήρε πίσω, υπήρξαν αρκετές ατυχείς επιλογές, που αντί για κέρδη έφεραν οφειλές εκατομμυρίων και υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων του.

Πωλητήριο και για τη θρυλική -κάποτε- στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας, θαλαμηγό Quintessa που, τελικά, άλλαξε χέρια για 7,5 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, έβαλε πωλητήρια σε κάποια σπάνια «κομμάτια» της συλλογής του, όπως το διαμέρισμα των 275 τ.μ. στη Ν. Υόρκη που μεταβιβάστηκε το 2014 έναντι 18,7 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συνέβη αργότερα και με τη θρυλική θαλαμηγό του Quintessa των 47 μέτρων όπου φιλοξενήθηκαν δεκάδες πρόσωπα της πολιτικής και της showbiz. Αυτή πουλήθηκε λίγο πριν φύγει από τη ζωή έναντι 7,5 εκατ. ευρώ σε εταιρεία μίσθωσης πολυτελών θαλαμηγών, που τη νοικιάζει, -φέροντας πλέον το όνομα Kassandra-, με 160.000 ευρώ την εβδομάδα. Ακολούθησε, το 2018, η πώληση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στον Όμιλο Βαρδινογιάννη.

Τα δυο διαμερίσματα στην Ηρώδου Αττικού

Το «ξήλωμα του πουλόβερ» μέσω των πλειστηριασμών άρχισε στα τέλη του 2018. Στις 18 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το σφυρί για τις 17 Ιουλίου 2019 που αφορούσε δύο διαμερίσματα επί της πολυκατοικίας που έχτισε το 1955 ο γνωστός αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Βουρέκας στη διασταύρωση των οδών Ηρώδου Αττικού και Μουρούζη. Αυτός ο πρώτος πλειστηριασμός δεν πραγματοποιήθηκε καθώς τέθηκε σε αναστολή, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2019 δημοσιεύθηκε νέος για τις 6 Νοεμβρίου.

Στην πιο αριστοκρατική γειτονιά της Αθήνας, στη διασταύρωση των οδών Ηρώδου Αττικού και Μουρούζη, ο επιχειρηματίας διέθετε δύο διαμερίσματα και, ταυτόχρονα, μια μονοκατοικία στην οδό Στησιχόρου

Τότε χτύπησε τελικά το σφυρί για ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα εμβαδού 80 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 164.000 ευρώ και ένα δεύτερο υπόγειο διαμέρισμα 55 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 102.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός στρεφόταν κατά της Demco Investment and Commercial S.A. (επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δ. Κοντομηνάς) και επισπεύδουσα ήταν η Generali Deutschland AG ενώ το ποσό της απαίτησης ανερχόταν σε 266.000 ευρώ και οφειλόταν σε δικαστικό συμβιβασμό για υπόθεση του 2010. Η αναγκαστική κατάσχεση για ποσό 421.850 αγγλικών στερλινών είχε εγγραφεί στις 16 Ιουλίου 2014.

Η υπόθεση του ΤΤ και η Village

Την ίδια χρονιά, λόγω δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναγκάστηκε να χορηγήσει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο προς τις τράπεζες-διαδόχους του ΤΤ, προκειμένου να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ.

Τα σινεμά Village που άλλαξαν χέρια και πέρασαν στον έλεγχο του ομίλου ΑΝΤ1

Η εμπλοκή με το ΤΤ ωστόσο ξεκινάει πολύ νωρίτερα, από τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η Intertel Services Συστήματα Ηλεκτρονικών και Επικοινωνίας Α.Ε., συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά, εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 48 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Παράλληλα, ορίστηκε ότι «οι πάσης φύσεως απαιτήσεις των ομολογιούχων κατά της εκδότριας και των εγγυητών, οι οποίες απορρέουν ή θα απορρεύσουν από αυτό -τις εξασφαλίσεις και τις ομολογίες- όπως απαιτήσεις από κεφάλαιο, τόκους κάθε είδους (ενδεικτικά υπερημερίας κ.ά.), εισφορές, φόρους, έξοδα και δαπάνες πάσης φύσεως», θα καλύπτονται από την εγγύηση της ΔΕΜΚΟ Επενδυτική και Εμπορική (Demco).

Στο πόρισμα για την υπόθεση του Τ.Τ. αναφερόταν ότι στις 11/9/2009 το Τ.Τ. χρηματοδότησε την Intertel με 48 εκατ. ευρώ, με σκοπό την εξαγορά των θυγατρικών του Ομίλου Village, Village Roadshow και Village Films, καθώς και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Η διάρκεια των δανείων ήταν 12ετής, με 2 χρόνια περίοδο χάριτος, το επιτόκιο Euribor 6m+3,75% για την πρώτη εξαετία και Euribor 6m+4,25% για τη δεύτερη, ενώ οι δόσεις ήταν εξαμηνιαίες. Ως εξασφάλιση δόθηκαν η προσωπική εγγύηση του Δ. Κοντομηνά, η εταιρική εγγύηση της Demco, ενώ συνεστήθη ενέχυρο Α’ Τάξης επί 124.300 κοινών μετοχών της Village Roadshow, δηλαδή για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου αξίας 2.068.352 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2010 η Intertel είχε συγχωνευτεί διά απορροφήσεως με τη Village Roadshow Οργάνωση και Εκμετάλλευση Επιχειρήσεων Κινηματογράφου και Ψυχαγωγίας Ελλάς Α.Ε., η οποία και τη διαδέχτηκε στις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και αυτές του δανείου.

Το 2013 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συγχωνεύτηκε από τη Eurobank, που απέκτησε και το ενέχυρο με τις μετοχές της Village Roadshow, μιας από τις εμβληματικές επενδύσεις του Κοντομηνά, με ηγετική θέση στο χώρο των κινηματογράφων (42% μερίδιο αγοράς), παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα, με 62 αίθουσες, χωρητικότητας 12.700 θέσεων, εξοπλισμένες με οθόνες υψηλής ευκρίνειας, τελευταίας τεχνολογίας ηχητικά συστήματα και σύγχρονο σχεδιασμό.

Αίθουσα των Village με τις ειδικές προδιαγραφές σε ήχο και εικόνα

Οι μετοχές της Village Roadshow, βγήκαν στο σφυρί στις 30 Ιουλίου 2021 με τιμή πρώτης προσφοράς 994.400 ευρώ. Ωστόσο δεν προσέλκυσαν επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η Εurobank να κρατήσει την εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει σε νέο πλειστηριασμό. Κάτι που δεν χρειάστηκε να γίνει καθώς στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας από τον Όμιλο Antenna, ο οποίος έτσι επέκτεινε τη δραστηριοποίησή του στον τομέα του κινηματογράφου, διασφαλίζοντας και τις θέσεις των 288 εργαζομένων της Village.

Με μία από τις συντρόφους του, την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

Παράλληλα, η Eurobank από τον Ιούλιο του 2021 πήρε στον έλεγχό της το πακέτο μετοχών ποσοστού 29,5% που είχε ο Δ. Κοντομηνάς στην εισηγμένη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Intertech, αντιπρόσωπο, μεταξύ άλλων και της ιαπωνικής Panasonic στην Ελλάδα. Και αυτό το «ασημικό» μεταβιβάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έναντι 2-2,5 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία CD Media, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Γιαμά.

Η Mediterra Οινοποιητική

Λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή βγήκε σε πλειστηριασμό από την Intrum και η Mediterra Οινοποιητική, που άλλαξε χέρια με μόλις 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης. Ήταν από τις αγαπημένες επενδύσεις του μεγαλοεπιχειρηματία, καθώς υπήρξε λάτρης του καλού κρασιού. Όπως φημολογείτο μάλιστα, στο κελάρι της έπαυλης στη Βαρυμπόμπη διατηρούσε περισσότερες από 3.000 φιάλες με σπάνιες ετικέτες.

Το κελάρι της έπαυλης του επιχειρηματία στη Βαρυμπόμπη, ήταν γεμάτο και από τα κρασιά της οινοποιίας του

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 στον οικισμό Κουνάβοι του δήμου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή εμφιαλωμένων κρασιών υψηλής ποιότητας από γηγενείς και ξένες ποικιλίες. Γύρω στο 2005 εντάχθηκε στον όμιλο Demco και τα ηνία της ανέλαβε ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Έκτοτε εισήλθε σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης με στόχο την κατάταξή της ανάμεσα στις πιο σημαντικές οινικές δυνάμεις της χώρας. Στην πορεία, διαθέτοντας ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο οινοποιείο στην Κρήτη, 11 χλμ. μετά την Κνωσό, έφτασε να κάνει εξαγωγές σε 25 χώρες και να κερδίζει πλήθος διεθνών βραβείων.

Ανάμεσα στα γνωστά κρασιά της ήταν το λευκό Ξερολιθιά, το ερυθρό Μυράμπελος, η Νέα Γη, το βαθιάς παλαίωσης Πυρόραγο, το ροζέ Ροδείλι, καθώς και η Άνασσα, η κορωνίδα των λευκών κρασιών παλαιωμένη σε δρύινα βαρέλια, αλλά και το βιολογικό Αντάμα.

Η κατάσχεση έγινε τον Μάιο του 2019 και μετά ξεκίνησε ένα… γαϊτανάκι με προγραμματισμένους πλειστηριασμούς μέσα στο 2021 που δεν έγιναν, για διάφορους λόγους.

Τελικά το σφυρί χτύπησε στις 2 Μαρτίου 2022 και αφορούσε όλο το βιομηχανικό συγκρότημα της Mediterra Οινοποιητική-Creta Olympias Α.Ε. που αναπτύσσεται σε 26,6 στρέμματα στον οικισμό Κουνάβων Ηρακλείου. Αυτό πέραν των αμπελιών, αποτελείται από διώροφο κτήριο που περιλαμβάνει γραφεία, αίθουσα γευσιγνωσίας, χώρο βιοχημικού εργαστηρίου, κυρίως χώρο οινοποιείου, σταφυλοδόχους, ζυγιστήρια, εμφιαλωτήριο, χώρο φύλαξης έτοιμων προϊόντων κ.ά., με συνολική επιφάνεια 5.203,76 τ.μ.

Το βαθιάς παλαίωσης Πυρόραγο

Η τιμή πρώτης προσφοράς, έπειτα από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, είχε οριστεί στο ποσό των 1,57 εκατ. ευρώ.

Το αρχοντικό στην Ύδρα

Το επόμενο περιουσιακό στοιχείο του Δ. Κοντομηνά που βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια ενώ εκείνος είχε φύγει πλέον από τη ζωή ήταν το αρχοντικό του στην Ύδρα. Ένα νησί με το οποίο συνδέθηκε από την εποχή της νιότης του και αποτελούσε πάντα αγαπημένο του προορισμό. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρά τις συχνές επισκέψεις με το γιοτ του, δεν διέμενε στο συγκεκριμένο ακίνητο λόγω δύσκολης πρόσβασης, καθώς δεν του το επέτρεπαν τα προβλήματα της υγείας του.

Πανοραμική θέα από το σπίτι του επιχειρηματία στην Ύδρα, που άλλαξε χέρια για 2,76 εκατ. ευρώ

Ενδεικτικό της μεγάλης αδυναμίας του στην Ύδρα είναι το γεγονός ότι μετά το θάνατό του, εκεί εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία στις 14 Μαρτίου 2022, μια ημέρα πριν οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η κόρη του Μαρία προσπάθησε να κρατηθεί το σπίτι στην οικογένεια. Έτσι, άσκησε ασφαλιστικά μέτρα κατά της Eurobank που ήταν η επισπεύδουσα του πλειστηριασμού, τα οποία εκδικάστηκαν στις 23 Ιουνίου 2022, αλλά η απόφαση ήταν εναντίον της.

Το σφυρί χτύπησε κανονικά την επομένη, 24 Ιουνίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 2,055 εκατ. ευρώ και για 6 ώρες δόθηκε μάχη μεταξύ των υποψηφίων. Τελικά το μοναδικό αυτό ακίνητο με θέα όλο το λιμάνι πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Βασίλη Κάτσου που έδωσε 706.000 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, δηλαδή 2.761.000 ευρώ.

Πρόκειται για πολυτελή μονοκατοικία, σε άριστη θέση στο λιμάνι της Ύδρας (πάνω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), η οποία έχει ανακαινιστεί πρόσφατα με άριστης ποιότητας υλικά και όπως διαπιστώθηκε κατά την επί τόπου αυτοψία διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Με το κόκκινο βέλος το σπίτι του Δημήτρη Κοντομηνά

Το οικόπεδο, έκτασης 363,14 τ.μ., βρίσκεται στην περιοχή Κάβος και η οικία, κατά την αρχική της φάση αποτελείτο από έξι κύρια δωμάτια και λοιπά χρειώδη, επιφανείας 230,22 τ.μ., με βοηθητικό χώρο επιφάνειας 69,50 τ.μ.

Σήμερα αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες. Στην πρώτη περιλαμβάνει υδατοδεξαμενή, στη δεύτερη κύριο χώρο 220,22 τ.μ., ενώ έχει δημιουργηθεί αποθηκευτικός χώρος 5,25 τ.μ., και ημιυπαίθριος επιφάνειας 45,40 τ.μ. Στην τρίτη στάθμη βρίσκεται η κύρια κατοικία εμβαδού 227,74 τ.μ.

Το ένα μέρος του ακινήτου περιλαμβάνει καθιστικό δίπλα στην αυλή, μεγάλη κουζίνα, βοηθητικό δωμάτιο, λουτρό και τέσσερα master υπνοδωμάτια με προθάλαμο καθώς και μεγάλο στεγασμένο εξωτερικό διάδρομο. Σε παραπάνω στάθμη περιλαμβάνει καθιστικό, τραπεζαρία, master υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και λουτρό, δύο βοηθητικά δωμάτια για ξενώνες, μικρή αποθήκη, και το εσωτερικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον κάτω όροφο.

Διαθέτει δάπεδα και εξωτερικά κουφώματα ξύλινα, ντουλάπια κουζίνας και λουτρά πολυτελούς κατασκευής και για τη θέρμανση και την ψύξη έχει τοποθετηθεί κεντρικός κλιματισμός.

Το σπίτι έχει ανακαινιστεί πρόσφατα με άριστης ποιότητας υλικά

Στην έκθεση εκτίμησης χαρακτηριζόταν ως «πολυτελώς ανακατασκευασμένη κατοικία συνολικής επιφάνειας 453,21 τ.μ.», ενώ ένα από τα μεγάλα την πλεονεκτήματα είναι η ανεμπόδιστη θέα προς το λιμάνι της Ύδρας. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί το 1995 από την Demco και η κατάσχεση έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2021 υπέρ της Eurobank για 200.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης), η οποία είχε εγγράψει προσημείωση από το 2010 για 2,6 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο «φιλέτο» στην Αργολίδα

Το «ξήλωμα», ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί. Αντίθετα συνεχίζεται και στο επόμενο «επεισόδιο» είναι η σειρά της εκπληκτικής ιδιοκτησίας του Δ. Κοντομηνά στην περιοχή της Αργολίδας. Έτσι, για τις 29 Μαρτίου 2023 έχει προγραμματιστεί ομάδα πλειστηριασμών, με επισπεύδουσα τη Eurobank, που στρέφεται σε βάρος των εταιρειών «Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach» και «Διευρωπαϊκή Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων-Οικονομοτεχνικών Μελετών-Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων» , συμφερόντων, κατά το παρελθόν του Δ. Κοντομηνά, με συνολική τιμή εκκίνησης για τις εκτάσεις και τις κατοικίες στα 15,9 εκατ. ευρώ.

Στο κτήμα του στην Αργολίδα, που έχει βγει σε πλειστηριασμό, υπάρχουν πέντε πολυτελείς κατοικίες

Στο σφυρί αναμένεται να βγει το ποσοστό 100% της πλήρους κυριότητας των ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στη θέση “Σκάλωμα, Μεγάλη Λάκκα, Καμμένα Μανδριά” της κτηματικής περιφερείας Τροιζήνος, του Δήμου Τροιζηνίας.

Πρόκειται για συνολική έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων (911.303 τ.μ.) μαζί με τα ακίνητα που έχουν ανεγερθεί μέσα σε αυτή.

Συνολικά υπάρχουν πέντε κτήρια εκ των οποίων τα τρία αποτελούν κατοικίες και τα άλλα δύο λειτουργούν ως βοηθητικοί χώροι και αποθήκες.

Το κτήμα του Δημήτρη Κοντομηνά καλύπτει μια συνολική έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων

Ειδικότερα ως κτήριο Α χαρακτηρίζονται τρεις συνενωμένες κατοικίες συνολικής επιφάνειας 235,98 τ.μ. κατασκευασμένες προ του 1955 και ανακαινισμένες το 1990. Το κτήριο Β περιλαμβάνει χώρους επιφάνειας 40,05 τ.μ. με τα ίδια χαρακτηριστικά. Τα κτήρια Γ και Δ, συνολικού εμβαδού 47,17 τ.μ. περιλαμβάνουν αποθήκες και βοηθητικούς χώρους, ενώ το κτήριο Ε αποτελεί υπόσκαφη κατοικία επιφάνειας 125,13 τ.μ. που αποτελούσε την κατοικία του επιστάτη.

Σημειώνεται ότι οι δύο από τις παραπάνω κατοικίες βρίσκονται εντός ζώνης παραλίας και αιγιαλού, δηλαδή μπροστά στο κύμα, αλλά είναι νόμιμες λόγω της χρονολογίας κατασκευής τους (προ του 1955).

Οι κατοικίες βρίσκονται πάνω στο κύμα

Τα κτήρια έχουν φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος με εξωτερική επένδυση πέτρας ενώ εσωτερικά στο σύνολό τους φέρουν ξύλινο laminated δάπεδο ή δάπεδο από κεραμικά πλακίδια, πλήρωση τοιχοποιίας από επιχρισμένη πλινθοδομή και ξύλινη κεραμοσκεπή.

Η περιοχή και το «άγονο» πωλητήριο

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, τα ακίνητα απέχουν προσεγγιστικά 8,2χλμ. από το Porto Hydra Village και το Barceló Hydra Beach τα οποία αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης. Η πρόσβαση σε αυτά επιτυγχάνεται μέσω της επαρχιακής οδού Ερμιόνης-Γαλατά, ενώ υφίσταται και ελικοδρόμιο το οποίο ενισχύει την προσβασιμότητα τους.

Η είσοδος του κτήματος στην Αργολίδα

Στο σύνολο της η περιοχή χαρακτηρίζεται ως αγροτική και δασική αλλά υπάρχουν και θύλακες οικιστικών αναπτύξεων βάσει της εκτός σχεδίου δόμησης.
Αυτό το απαράμιλλης ομορφιάς κτήμα του Δ. Κοντομηνά, που «αντικρύζει» την αγαπημένη του Ύδρα, έχει πρόσωπο στη θάλασσα (το παραθαλάσσιο τμήμα καλύπτει έκταση 73.104 τ.μ.), ενώ χωρίζεται από το υπόλοιπο που αναπτύσσεται προς το βουνό, από την επαρχιακή οδό.

Στο κτήμα, που διαθέτει απόλυτη αυτονομία, με δικές του πηγές νερού και γεωτρήσεις, έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και πολλά άλλα, έχουν διαμορφωθεί μονοπάτια και είναι πλήρως περιφραγμένο.
Ακόμη, όλες οι κατοικίες είναι πολυτελώς διαμορφωμένες, με έμφαση στην ποιότητα κατασκευής, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη διακόσμησή τους, ώστε να ταιριάζουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Κατά την τελευταία τριετία ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία συντήρησης, οπότε εκτιμάται ότι έχουν σημειωθεί αρκετές φθορές.

Στα χέρια της Eurobank πέρασαν, μέσω δημόσιου αναγκαστικού πλειστηριασμού, μετοχές της Intertech οι οποίες ανήκαν στον Δημήτρη Κοντομηνά

Το κτήμα το 2021 βγήκε προς πώληση μέσω γνωστού μεσιτικού γραφείου με τίμημα 30 εκατ. ευρώ. Παρότι όμως φέρεται να έγιναν κρούσεις προς ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες δεν υπήρξε τελικά συμφωνία για την αγορά του. Έτσι τώρα οδηγείται και αυτό σε πλειστηριασμό

Πηγή:Πρώτο θέμα