Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών που εμπλέκονται σε αρπαγές αλλοδαπών, ξυλοδαρμούς, ακόμη και δολοφονίες γυναικών εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αθηνών.

Τα μέλη της δαιδαλώδους συμμορίας περνούσαν τους αλλοδαπούς κυρίως από χερσαία σύνορα μας με την Τουρκία από τον ποταμό Έβρο, στα σημεία όπου δεν υπάρχει φράχτης.

«ZAFAR»: Πέρνα και προχώρα.
«RIPON»: Πάνω στο βουνό είναι ένα περιπολικό.
«ZAFAR»: Φαίνεται από εκεί;
«RIPON»: Έχει αναμμένα φώτα και αστυνομικούς.
«ZAFAR»: Εσάς σας βλέπει;
«RIPON»: Αν σηκωθούμε θα μας δει. Για αυτό καθόμαστε κάτω.
«ZAFAR»: Ότι θέλει ο θεός ας γίνει.
«RIPON»: Έρχεται αυτοκίνητο;
«ZAFAR»: Ναι τώρα θα έρθει σηκωθείτε όλοι.

Η οργάνωση χρησιμοποιούσε κυρίως διαδικτυακές εφαρμογές ώστε να μην μπορούν οι αρχές ασφαλείας να ακούσουν τι ακριβώς ετοιμάζουν.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Αθηνών, οι διακινητές είχαν κώδικες ονομασίες για την ασφάλεια της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Ντομάτες ή φαλαφελ έλεγαν τον παράνομο μετανάστη. Μάστορα τον πλαστογράφο. Βιβλίο η τετράδιο το διαβατήριο. Κατηγορία Α το καλό και Β της κακής ποιότητας.

«Στη Συρία έδωσα 5.500 δολάρια. 1.500 δολάρια μέχρι την Τουρκία και 4.000 από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα πέρασα από τον Έβρο. Εκεί μας παρέλαβε ένα αμάξι που μας πήγε Θεσσαλονίκη και μετά Αθήνα», ανέφερε στην κατάθεσή του μετανάστης.

Στη δικογραφία που ξεπερνά της χίλιες σελίδες έχει σκιαγραφηθεί και το πώς περνούσαν στην Ελλάδα οι παράνομοι μετανάστες.

Ο βασικότερος τρόπος ήταν από τον Έβρο, στα σημεία όπου στα σύνορα δεν υπάρχει φράκτης και από εκεί με αυτοκίνητο κατέληγαν στην Αθήνα με ενδιάμεσο σταθμό την Θεσσαλονίκη.

Ένας ακόμη τρόπος ήταν αεροπορικώς από Μπαγκλαντές και Συρία, κάτι που κόστιζε περισσότερο και κατέληγαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Όταν ήταν να φύγουν από την Ελλάδα εάν αυτό δεν γινόταν με αεροπλάνο γινόταν με οχήματα που ξεκινούσαν από Αθήνα και την Μανωλά όπου περνούσαν τα σύνορα είτε με Αλβανία είτε με Σκόπια.

«MIZANUR»: Έχω φτιάξει δρομολόγιο χωρίς ρίσκο. Θα κατέβουν στην Αθήνα, είναι με αεροπλάνο η μεταφορά.
Άγνωστος: Τότε θα μιλήσω να βρω ανθρώπους
«MIZANUR»: Ναι
«Άγνωστος»: Θα βρω πολλούς ανθρώπους
«MIZANUR»: Θα πεις ότι το ποσό είναι 10.000 ευρώ.

Μέσω facebook το κύκλωμα διαφήμιζε την αποτελεσματικότητα του και υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν περισσότεροι από 2000 αλλοδαποί, ενώ έφτιαξαν στα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια τους 10500 πλαστά έγγραφα, με το όφελος τους ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Στην Αθήνα τα μέλη της σπείρας στοίβαζαν κάτω από άθλιες συνθήκες τους αλλοδαπούς σε 12 διαμερίσματα.

FORHAD: Πήγαινε δεξιά έχει ξεκινήσει η επιβίβαση
Άγνωστος: Έχει αστυνομικούς.
FORHAD: Αυτοί οι αστυνομικοί ελέγχουν τη σειρά. Εσύ πήγαινε δεξιά και προχώρα.
Άγνωστος: Ο αστυνομικός κοιτάει συνέχεια εμένα. Και κοιτάει το παιδί. Νομίζω ο αστυνομικός μπορεί να τον πιάσει.
FORHAD: Όχι μην ανησυχείς.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου ταλαιπωρημένοι αλλοδαποί ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα από τους διακινητές.

«Μέσω φίλων μου έμαθα για το ξενοδοχείο που μένω στην Αριστοτέλους, πληρώνω 150 ευρώ το μήνα. Είναι πολλά παιδιά σαν και μένα. Απλά περιμένω να μου στείλουν λεφτά οι συγγενείς μου για να πάω Ολλανδία», ανέφερε ένας εκ των μεταναστών.

Το είχε κύκλωμα είχε καταφέρει να μεταφέρει παρανόμους μετανάστες σε Σουηδία, Γερμανία, Αυστρία, Πορτογαλία και Γαλλία.


Πηγή