Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Δημήτρη Κωνσταντόπουλου – Ακύρωση της αύξησης κατά 22% του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης για τους συνδρομητές epass

Συζητήθηκε χθες η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Άμεσα μέτρα απέναντι στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης». Ο κ. Κωνσταντόπουλος έθεσε για τέταρτη φορά προς το Υπουργείο το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», που όπως είπε ταλανίζει την Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είχαν προηγηθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις αναφορικά με το υπερβολικό κόστος των διοδίων προς την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μια προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις 5/2/2021 στην οποία είχε απαντήσει ο Υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής.

Στη χθεσινή συζήτηση ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» έγινε για να ενώσει την Δυτική Ελλάδα και να αποτελέσει μοχλό και πυλώνα ανάπτυξης, τόσο για τη Δυτική Ελλάδα όσο και για την εθνική οικονομία. Ωστόσο, όπως είπε, το υψηλό κόστος διέλευσης την καθιστά εντελώς απλησίαστη για τους πολίτες. Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία για τις διελεύσεις σημείωσε ότι για 22 εργάσιμες ημέρες, το κόστος για τις 44 διελεύσεις ανερχόταν στα 242,56 ευρώ μέχρι τέλος του 2022 και από 1/1/2023 εκτινάχτηκε στα 295 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 22%. Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια αύξηση κατά 50 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 600 ευρώ τον χρόνο που αντιστοιχούν σχεδόν σε έναν μισθό, χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστεί το κόστος των καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ.Καραγιάννη να προβεί το Υπουργείο σε επαναδιαπραγμάτευση για τη μείωση του κόστους διέλευσης της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» και μάλιστα ιδίως για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν καθημερινά τη Γέφυρα για πρόσβαση εργασία τους, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί το Σώμα της Βουλής εάν υπάρχει σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της σύμβασης παραχώρησης με την Γέφυρα ΑΕ, ώστε οι όροι της να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.ώστε οι όροι της να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.ώστε οι όροι της να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

Ο Υφυπουργός Υποδομών, απαντώντας στον κ. Κωνσταντόπουλο ανέφερε ότι σε συνέχεια της Επίκαιρης Ερώτησής του, ακυρώνεται η αύξηση κατά 22% του κόστους των 44 διελεύσεων για τους κατόχους epass, οι οποίες 44 διελεύσεις θα κόστιζαν 295 ευρώ από 1/1/2023 και ανακοίνωσε ότι η τιμή του πακέτου αναπροσαρμόζεται στα 232,90 λεπτά, δηλαδή περίπου 10 ευρώ λιγότερο από όσο κόστιζε πριν την αύξηση.

Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναγνωρίζοντας τη θετική απόκριση του Υπουργείου και της εταιρείας Γέφυρα ΑΕ επανέφερε το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με τη Γέφυρα ΑΕ του κόστους διέλευσης, δεδομένης της παρέλευσης των δέκα ετών και βάσει σχετικής διάταξης που υπάρχει μέσα στη σύμβαση. Ζήτησε δε από το Υπουργείο να λάβει υπόψη του την πρόταση των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται μια μείωση κατά 60% του κόστους διέλευσης, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, με τη  χορήγηση ονομαστικού voucher ανά εργαζόμενο.


Πηγή

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ