Ένας αγώνας σε στεριά και θάλασσα. Εκεί, που για μία ακόμη χρονιά, ο δήμος Πειραιά τοποθέτησε τη μεγάλη ελληνική σημαία στην Πειραϊκή, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τις ηρωικές μάχες που έδωσαν οι Έλληνες με τα καράβια τους.

Την ίδια ώρα, στα χρώματα της γαλανόλευκης σημαίας ντύθηκε και ο Πύργος του Πειραιά.

«Νοιώθουμε πολύ χαρούμενες όλες μας γιατί γενικά εκπροσωπούμε τη χώρα μας, από κει και πέρα είναι η τιμή που έχουμε για όλα όσα έκαναν οι πρόγονοί μας για εμάς», τόνισε μαθήτρια που συμμετείχε στην παρέλαση.

Γεμάτα περηφάνια, νέα παιδιά τίμησαν την ημέρα αυτή και γονείς συγκινημένοι παρακολούθησαν τα παιδιά τους.

«Είναι μεγάλη γιορτή και αξίζει τον κόπο γιατί έτσι οι παραδόσεις μας συνεχίζονται».

Πειραιάς

Μεγαλειώδης ήταν η παρέλαση στον Πειραιά που βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι για να χειροκροτήσουν με θέρμη τα νιάτα και το σθένος της χώρας.

Με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό, πλήθος κόσμου από νωρίς το πρωί κατέκλεισε τους δρόμους του Πειραιά για να παρακολουθήσει τη μαθητική παρέλαση.

«Ερχόμαστε πάντα στον Πειραιά, μας αρέσει και βλέπουμε όλα αυτά τα ωραία πράγματα για την εθνική μας επέτειο και για τη γιορτή της Παναγίας».

Ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, τόνισε:

«Μια παρέλαση που νομίζω ότι είχε ρεκόρ συμμετοχών και ρεκόρ προσέλευσης κόσμου, σε μια ηλιόλουστη μέρα. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και σε όλους τους Πειραιώτες. Κι αυτό που πρέπει να κρατάμε και πάντα να λέμε είναι ότι οι Έλληνες τα καταφέρνουμε με ενότητα και ομοψυχία».

Συγκίνηση

Μαθητές και μαθήτριες παρέλασαν με υπερηφάνεια κρατώντας ψηλά τη γαλανόλευκη ακόμη και στα πιο ακριτικά χωριά, όπως στο Αχλαδοχώρι Σερρών.

Εκεί παρέστη και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων και παρακολούθησε την παρέλαση των λιγοστών μαθητών.

Ρίγος και συγκίνηση και στη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Μαθητές από 21 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια παρήλασαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου τιμώντας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στην παρέλαση συμμετείχαν και οι απόγονοι των Μακεδονομάχων.

«Είναι τιμή μας που κάθε χρόνο τέτοια μέρα παρελαύνουμε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας».

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. 203 χρόνια μετά, νομίζω μπορούμε να θυμηθούμε εκείνη την ημέρα που ξαναγεννηθήκαμε σαν Έλληνες σε ελεύθερο κράτος», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος η μεγάλη παρέλαση και στην Πάτρα.


Πηγή