Η προγεννητική έκθεση στον καπνό και η έναρξη του καπνίσματος στην παιδική ή εφηβική ηλικία συνδέονται σημαντικά με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο.

Το κάπνισμα καπνού στην ενήλικη ζωή είναι ένας αποδεδειγμένος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι καπνιστές έχουν 30-40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Αυτή η προκαταρκτική μελέτη εξέτασε δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank για περίπου 476.000 ενήλικες που δεν είχαν διαβήτη τύπου 2 κατά την εγγραφή τους και εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης στον καπνό και της έναρξης του καπνίσματος κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία και της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, διερευνήθηκε κατά πόσο η προσκόλληση σε υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής στην ενήλικη ζωή, όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η διατήρηση ενός κανονικού βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος,είχεαντίκτυποστηνανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Διαπιστώθηκε ότι η προγεννητική έκθεση στον καπνό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 22% σε σύγκριση με τα άτομα που δεν εκτέθηκαν. Όσοι άρχισαν να καπνίζουν στην παιδική ηλικία είχαν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους δεν κάπνιζαν ποτέ, 57% υψηλότερο για όσους άρχισαν να καπνίζουν ως έφηβοι και 33% υψηλότερο για όσους άρχισαν να καπνίζουν ως ενήλικες.

Ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και που άρχισαν να καπνίζουν στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Ο κίνδυνος αυτός μειωνόταν σε όσους ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και τα ευρήματα υποδηλώνουν μια συσχέτιση και δεν επιβεβαιώνουν μια άμεση αιτιώδη σχέση. Επιπλέον, οι πληροφορίες σχετικά με την έκθεση στον καπνό δηλώθηκαν από τους συμμετέχοντες και τα δεδομένα ενδέχεται να περιέχουν λάθη μνήμης.

Πηγή: ΑΠΕ


govastileto.gr