Η στιγμή της πρόσκρουσης του φορτηγού πλοίου σε έναν από τους πυλώνες της μεταλλικής γέφυρας, τα αυτοκίνητα που στα βίντεο φαίνονται να καταλήγουν από ύψος στα νερά του ποταμού Πατάπσκο, η ανάλυση των καρέ για την πορεία του πλοίου που άρχισε να βγάζει καπνούς πριν τη σύγκρουση, μαζί με τις αναλύσεις ειδικών, κρατούν το θέμα στη κορυφή της επικαιρότητας.

Το χρονικό

Ήταν 01.28 τη νύχτα, τοπική ώρα Βαλτιμόρης, όταν φορτηγό πλοίο μήκους 300 μέτρων με σημαία Σιγκαπούρης, καταλήγει σε πυλώνα της γέφυρας. Από την πρόσκρουση η γέφυρα καταρρέει σαν χάρτινη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Στα βίντεο ντοκουμέντο διακρίνονται και τα φώτα των οχημάτων που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1977. Στα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση, φαίνεται το πλοίο να βγάζει καπνούς και να συνεχίζει την πορεία του προς έναν από τους πυλώνες της γέφυρας.

Ειδικοί μελετούν τις εικόνες και προσπαθούν να καταλήξουν στα αίτια του ατυχήματος. Τα μεγαλύτερα και πιο έγκυρα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου διακόπτουν την κανονική τους ροή για να μεταδώσουν τις εικόνες και τις πρώτες αναλύσεις ειδικών.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Όπως αναφέρουν οι τοπικές Αρχές, έχουν ήδη διασωθεί δύο άτομα, με το ένα να νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Οι έρευνες για τους τουλάχιστον 7 αγνοούμενους συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Η γέφυρα διέθετε 4 λωρίδες κυκλοφορίας και περνούσε πάνω από τον ποταμό Πατάπσκο, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο την χρησιμοποιούσαν πάνω από 11 εκατομμύρια οχήματα.

Την επιχείρηση διάσωσης δυσκολεύουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού στην περιοχή αλλά και το πετρέλαιο που έχει χυθεί στο νερό. Τα χρονικά περιθώρια πιέζουν όλο και περισσότερο.

Όλα τα μέλη του πληρώματος στο φορτηγό πλοίο όπως και οι δύο πλοηγοί που βρίσκονταν πάνω σε αυτό την ώρα της σύγκρουσης, είναι καλά στην υγεία τους.

Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής, με τη γέφυρα να έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, το μεγαλύτερο τμήμα της να έχει καταρρεύσει στο ποτάμι και ένα τεράστιο μεταλλικό κομμάτι να έχει πέσει πάνω στο πλοίο.

Το πλοίο παραμένει ακίνητο στο σημείο της σύγκρουσης, εκεί, που μέχρι και πριν από λίγες ώρες, έστεκε η γέφυρα της Βαλτιμόρης.

«Όλα οδηγούν στο ότι…»

«Έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για μια κίνηση που έγινε από πρόθεση», λέει, μιλώντας στο MEGA ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος ε.α

«Πρώτα έβγαλε δύο φορές μαύρο καπνό, αναβόσβηναν τα φώτα του για 5 – 6 λεπτά. Το πλοίο ανέφερε ότι έχασε τον έλεγχο. (…) Όλα οδηγούν ότι μάλλον υπήρξε απώλεια ισχύος ή έγινε κάποιο black out. (…) Είναι βέβαιο αυτό από πολλές πηγές».


Πηγή