«Έπαθα σοκ»

Την είδηση του πολύνεκρου μακελειού, η Ηλέκτρα Σφακιανάκη, πρωτοετής φοιτήτρια Ιστορίας, την έμαθε από την Ελλάδα. Εκείνη την ώρα ήταν μέσα στο μετρό.

«Με παίρνουν τηλέφωνο από Ελλάδα και μου λένε τα έμαθες; Δεν είχα σύνδεση, δεν είχα νέα, και έπαθα σοκ, κοιτάω γύρω και τότε βλέπω αυτές τις τρομοκρατικές εικόνες. Είναι στα αξιοθέατα που είχα σκοπό να επισκεφθώ αλλά ας πούμε ότι στάθηκα τυχερή που ήμουν πολύ μακριά από εκεί».

Μία άλλη φοιτήτρια, η Νικολέτα προχωρά σε μία σκληρή παραδοχή πουθενά στον κόσμο δε νιώθει πλέον ασφαλής.

«Υπάρχει κάποια χώρα που σου εγγυάται ότι είσαι 100% ασφαλής; Δεν έχω δει βίντεο με αίματα και πτώματα πεσμένα γιατί δεν το αντέχω αυτό. Δενθέλω η εικόνα να επικρατήσει στο μυαλό μου. Γιατί ήμουν ήδη από μόνη μου τρομαγμένη και τρομοκρατημένη».

Όπως λέει στο MEGA η διευθύντρια του ελληνικού κέντρου πολιτισμού Μόσχας, Θεοδώρα Γιαννίτση, τόσο οι ίδιο αλλά και οι Ρώσοι είναι μαθημένοι σε τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες.

«Η ρωσική κοινωνία, ο ρωσικός πληθυσμός έχει εθιστεί στην τρομοκρατία. Δεν υποκύπτουμε σε οποιασδήποτε ενέργειες τρομοκρατικές που θέλουν να μας πανικοβάλλουν».

Τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα είναι αυξημένα.

«Μας έχουν προτείνει αυτές τις δύο ημέρες να κάτσουμε μέσα σαν μια καραντίνα».

Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, κάτοικος της Μόσχας είπε: «Είναι κάτι που τους κάνει να λαμβάνουν όλο και πιο ουσιώδη μέτρα. Δυστυχώς θα μπουν τα μέτρα αυτά σε πολλές καταστάσεις. Ο έλεγχος θα γίνει πολλαπλάσιος και νομίζω ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει κάτι τέτοιο».

Κανένας από τους Έλληνες που ζουν στην πρωτεύουσα της Ρωσίας δεν έχει σκεφτεί να φύγει από τη χώρα. Δε θα επιτρέψουν στον τρόμο να υπερισχύσει, λένε.


Πηγή