Χτυπημένοι

Ένας – ένας και με δεμένα μάτια, οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό στη Μόσχα οδηγούνται στα κεντρικά της ερευνητικής επιτροπής για να βρεθούν απέναντι από τον δικαστή. Μπαίνουν μέσα στην αίθουσα.

Καθισμένοι πίσω από το τζάμι και με τα σημάδια από τη σύλληψη τους εμφανή, παρακολουθούν στωικά τη διαδικασία.

– Ο 32χρονος Νταλερτζόν Μιρζόεφ από το Τατζικιστάν είχε προσωρινή βίζα τριών μηνών, που όμως είχε λήξει.

– Ο Σαϊντακράμι Ρασαμπαλιζόντα είπε πως είχε ρωσικά έγγραφα αλλά δε θυμόταν που τα έχει βάλει.

– Ο Σαμσιντίν Φαριντουνί γεννημένος το 1981 στο Τατζικιστάν ήρθε στη Ρωσία ως εργάτης σε εργοστάσιο.

– Ο Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ γεννημένος το 2004, μπήκε στην αίθουσα καθισμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, σχεδόν λιπόθυμος και συνοδεία γιατρού. Εργαζόταν ως κουρέας όμως αυτό το διάστημα ήταν άνεργος.

Οι τρεις από αυτούς παραδέχτηκαν την ενοχή τους. Όλοι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκισή τους μέχρι τη δίκη τους στις 22 Μαΐου.

Το Τατζικιστάν είχε προειδοποιήσει για πιθανή τρομοκρατική επίθεση

Την ώρα που η Μόσχα επιμένει πως οι δράστες της επίθεσης είχαν σχέσεις με την Ουκρανία, Ρώσος δημοσιογράφος ερευνητής υποστηρίζει ότι οι αρχές του Τατζικιστάν είχαν προειδοποιήσει και εκείνες για πιθανή επίθεση σε ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, επισημαίνεται πως μόνο τον τελευταίο μήνα, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους μέσα στη Ρωσία.

Ψάχνουν στα συντρίμμια

Σε νέο βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας από την στιγμή του μακελειού, καταγράφεται ο τρόμος και η φρίκη μέσα στο Κρόκους.

Την ώρα που η σημαία στο Κρεμλίνο κυματίζει μεσίστια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανάβει ένα κερί για τα θύματα του μακελειού σε εκκλησία κοντά στο σπίτι του στο Νόβο Ογκαριόβο.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του για εμπλοκή του Κιέβου στην επίθεση.

«Όχι, δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο. Και μάλιστα, αυτό που γνωρίζουμε για τον ISIS-K είναι πως ευθύνεται απολύτως για αυτό που συνέβη», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Στο κτίριο του πολυχώρου Κρόκους που βάφτηκε με το αίμα 137 ανθρώπων, άνθρωποι αφήνουν λουλούδια και ανάβουν κεριά. Λευκά περιστέρια εμφανίζονται στους τοίχους εκπροσωπώντας στις ψυχές όσων χάθηκαν στη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει δει η χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία έχει αυξήσει τον συναγερμό για ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, με κράτη όπως η Γαλλία, να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα.


Πηγή