«Να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Πληρώνουμε το ίδιο, διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε ατιμωρησία, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, η συγκάλυψη, απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης στην αρχή της ομιλίας του.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Πριν λίγες ημέρες, στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την ηθική σας χρεοκοπία: 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

«Ζητήσαμε προανακριτική με βάση το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και είπατε ‘όχι’. Η εξεταστική επιτροπή απέκρυψε κρίσιμους μάρτυρες, που αφορούσαν την τηλεδιοίκηση αλλά και αποφάσεις του κ. Καραμανλή. Είχατε το θράσος να αποκλείσετε και την επιθεωρήτρια που διερεύνησε τη σύμβαση 717. Καταθέσατε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων, που επιρρίπτει πλήρη ευθύνη στο ανθρώπινο λάθος. Αν το σύστημα τηλεδιοίκησης και πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Να μπει τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «προχθές, ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι όσο όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος ο ελληνικός λαός, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον».

«Ποιος είχε πρόσβαση στο υλικό πριν την ΕΛ.ΑΣ. και πριν την ελληνική δικαιοσύνη για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους;», σημείωσε.

«Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας, υπογεγραμμένη από τις ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών», ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της πρότασης δυσπιστίας, λέγοντας πως πρέπει «να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ», κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθεστωτισμό.

«Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι’ αυτό πήραμε αυτή τη θεσμική πρωτοβουλία. Για να μπει τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και στην ασυδοσία της κυβέρνησης», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα και την «πρωτοφανή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την κυβέρνηση», την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά, καθώς και την εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους, με αιχμή στη δημόσια Παιδεία και Υγεία.

Βορίδης σε Ανδρουλάκη: Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων

Το «γάντι» σήκωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας πως «όλα όσα αναδείξατε, τα έχει συζητήσει η Ολομέλεια. Όλα όσα θέσατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση, την Ολομέλεια και την κοινή γνώμη».

«Γιατί δεν την καταθέσατε με αυτά τα στοιχεία το προηγούμενο διάστημα, αλλά την Κυριακή; Το κάνατε μετά το δημοσίευμα του Βήματος, για ένα υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή και έχει παιχτεί εκείνες τις ημέρες στη δημόσια τηλεόραση», προσέθεσε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Γι’ αυτό σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων».

Ο Μάκης Βορίδης, μάλιστα, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «σόου και κοκορομαχία θα είναι η πρόταση δυσπιστίας, είπε ο κ. Κασσελάκης» και απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε «και εσείς το υπογράψατε».

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά στις 19.00 με τον Νίκο Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα ακολουθήσουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Απόψε θα μιλήσει και ο Μάκης Βορίδης από την κυβέρνηση.

Την Πέμπτη το απόγευμα, τη συζήτηση θα κλείσει ο πρωθυπουργός.


Πηγή