«Έχεις τα πινέλα. 33 Καζαντζακικά Μαθήματα Ζωής» Συγγραφείς: Γιώργος Πράτανος, Νίκη Σταύρου.

Η ουσία της φιλοσοφίας του Καζαντζάκη απαιτεί από τον άνθρωπο μία και μόνο υποχρέωση, την πιο απαιτητική: τον συνεχή αγώνα.

Το «Έχεις τα πινέλα» δεν είναι απλώς όμορφα αποσπάσματα από τα έργα του Καζαντζάκη. Εδώ θα βρείτε έναν τρόπο ολιστικής αντιμετώπισης της ζωής, τον οποίο εφάρμοσε ο ίδιος ο στοχαστής.

Ο Καζαντζάκης είναι από τους λίγους ανθρώπους που μετουσίωναν κάθε σκέψη σε πράξη, που βίωνε όλα όσα πρέσβευε, μαζί και τις συνέπειές τους.

Ξεχάστε συμπαντικές συνωμοσίες για την εκπλήρωση ονείρων και όσους χαμογελαστοί διατυμπανίζουν πως η ευτυχία είναι επιλογή.

Ο προσωπικός αγώνας του καθενός είναι ένας ανήφορος, μια επίπονη διαδικασία για να καταφέρει ο άνθρωπος να μεταμορφωθεί από σκουλήκι που σέρνεται στη γη σε μια πολύχρωμη πεταλούδα.

«Δε με νοιάζει ο θάνατος, με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…»

Νίκη Σταύρου

Η Νίκη Σταύρου πήρε το όνομά της προς τιμήν του Νίκου Καζαντζάκη. Το πρώτο σπίτι που γνώρισε ήταν το διαμέρισμα της πνευματικής της μητέρας, της Ελένης Καζαντζάκη, στη Γενεύη, ένας χώρος όπου βρίσκονταν το γραφείο, τα χειρόγραφα, οι φωτογραφίες και το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη. Ως πνευματική δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, υπήρξε εκδότρια των βιβλίων του από το 2011 έως και το 2022. Το 2011 ίδρυσε το Τμήμα Ξένων Δικαιωμάτων του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, για το οποίο περισυνέλεξε, ψηφιοποίησε και κατέγραψε το πλέον ολοκληρωμένο αρχείο παγκοσμίως των μεταφράσεων των έργων του Νίκου Καζαντζάκη. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, δίνει διαλέξεις και διοργανώνει συνέδρια για τον Νίκο Καζαντζάκη, διασφαλίζει και οργανώνει τη μετάφραση, έκδοση και κυκλοφορία ολοένα περισσότερων έργων του Νίκου Καζαντζάκη σε ξένες χώρες και γλώσσες, επιτυγχάνοντας έτσι οι πολιτιστικές γέφυρες που ενώνουν την Ελλάδα με άλλες χώρες και πολιτισμούς μέσω του έργου του Νίκου Καζαντζάκη να είναι πλέον εκατοντάδες. Tο 2022 σύστησε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία φροντίδας αδέσποτων ζώων (ΑΜΚΕ) με διακριτικό τίτλο «Καζαντζάκεια Κιβωτός» με σκοπό την προστασία, σίτιση, στείρωση, περίθαλψη και διάσωση αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων. Κατέχει Master στην Αγγλική Φιλολογία, Bachelor στη Φιλοσοφία και στις Πολιτικές Επιστήμες (Class Valedictorian) και εργάζεται ως Assistant Professor στο Κολέγιο Webster, Athens Campus.

Γιώργος Πράτανος

Ο Γιώργος Πράτανος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 2002 ξεκινά από σύμπτωση τη δημοσιογραφική του καριέρα και ανακαλύπτει πως είναι το επάγγελμα που θα τον φέρει απέναντι σε ήρωες παντός τύπου και θα του δώσει την ευκαιρία να διηγηθεί την ιστορία τους. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα. Έχει εργαστεί στο About Thessaloniki, στο Μακεδονία TV, στο Alter, στο Down Town, στο Nitro, στο Vice, στο People… Σε ένα από τα ρεπορτάζ του γνώρισε την οικογένεια του Πάτροκλου Σταύρου, θετού γιου της Ελένης Καζαντζάκη, που αποτέλεσε και το ερέθισμα για να ερευνήσει πτυχές της ζωής και του έργου του πιο σπουδαίου Έλληνα στοχαστή της νεότερης Ελλάδας. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο του “Ο ανεπιθύμητος νεκρός”.

Για να αγοράσετε το βιβλίο πατήστε εδώ


agrinio24.gr