Στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος ιερούργησε την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023 ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του κυρού Κοσμά, ο οποίος εκοιμήθη την 3η Ιανουαρίου 2022.

Όπως αναγέρεται σε σχετική ενημέρωση της Μητρόπολης, κατά το κήρυγμά του ανέφερε, ότι ανήλθαμε όλοι σε αυτή την Θεομητορική Μάνδρα με αισθήματα χαρμολύπης να πληρούν την καρδιά μας για να προσευχηθούμε για την ανάπαυση του Μακαριστού Προκατόχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Μίλησε για τις αρετές και το έργο του Μακαριστού, υπογραμμίζοντας ότι αφιερώθηκε στην Εκκλησία επιλέγοντας τον δρόμο της μοναχικής αφιερώσεως και της ιεραποστολικής προσφοράς. Διακρινόταν για την γνήσια και ανιδιοτελή αγάπη του για την Εκκλησία. Υπήρξε φλογερός ιεροκήρυκας, ακούραστος πνευματικός, κατανυκτικός λειτουργός που ενσάρκωνε την πραότητα, την ταπείνωση και την ανεξικακία.

Ως Επίσκοπος φάνηκε ο ευεργέτης των αχαρίστων, ο στοργικός πατέρας που είχε ανοιχτή την καρδιά του για όλους. Είχε έναν θεολογικό λόγο που εξέφραζε με ομολογιακό φρόνημα την αγωνία του για τα της Εκκλησίας και της κοινωνίας.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους Άρχοντες και τους πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν τον πνευματικό τους Πατέρα που τον είχαν στη ζωή τους απλανή οδηγό και καθοδηγητή.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι προσωπικά έχω την βεβαιότητα και την ακλόνητη πίστη ότι και με τις δικές του ευχές και πρεσβείες εξελέγην διάδοχός του στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας∙ ότι προσεύχεται για όλους εμάς και αισθανόμαστε τις προσευχές του και την ζωντανή παρουσία του.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την Απόλυση προσέφερε στην Ιερά Μονή μια ράβδο και ένα αρχιερατικό Εγκόλπιο του Μακαριστού Κοσμά για να παραμείνουν στο Κειμηλιαρχείο της Μονής.

Στην Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο συμμετείχαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος, ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, μοναχοί, μοναχές και πνευματικά τέκνα του αειμνήστου, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Γκρίζης και η Πολιτευτής κ. Γεωργία Μπόκα.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Μητροπολίτου που βρίσκεται στο Κοιμητήριο της Μονής.

Τα επίσημα μνημόσυνα για τον μακαριστό Ποιμενάρχη θα τελεσθούν την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στο Αγρίνιο και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Περισσότερες εικόνες ΕΔΩ

sinidisi.gr


agrinio24.gr