Και να ‘μαι πάλι σε μέρη άγνωστα, αλλά ταυτόχρονα τόσο οικεία. Περιτριγυρισμένος από βουνά που ήρθα να εξερευνήσω, και που ήδη τα έχω ερωτευθεί.
Προορισμός, το γραφικό Τζουμερκοχώρι των Μελισσουργών και στόχος, η ανάβαση στην εμβληματική κορυφή της Στρογγούλας.
Οι Μελισσουργοί
Οι Μελισσουργοί είναι χωριό του νομού Άρτας χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων στις πλαγιές των Τζουμέρκων. Είναι το βορειότερο χωριό του νομού και απέχει από την πόλη της Άρτας 72 χλμ.
Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 419 κάτοικοι. Οι μόνοιμοι κάτοικοι, όμως, δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30, και ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία.
Είναι ένα από τα παλιά χωριά των Τζουμέρκων και μνημονεύεται ως μεγαλοχώρι και με οικονομική ανάπτυξη από το 1272 μ.Χ.
Στην κοιλάδα των Μελισσουργών υπήρξαν αρχαίοι οικισμοί (Ζηλέουστης, Λαζινιές, Ζιζίνα, Σκρίπτα) όπως μαρτυρούν τα ευρήματα (αρχαία κεραμίδια, ίχνη υδραγωγείου, υπολείμματα ξυλανθράκων, ορειχάλκινο αγαλματίδιο ταύρου, τάφος συλημένος κλπ.) που βρέθηκαν στη Ζηλεούστη.
Η ονομασία του χωριού Μελισσουργοί – Μελισσουργιώτης έχει να κάνει με την εργατικότητα των κατοίκων, οι οποίοι μέσα στις σκληρές συνθήκες της επιβίωσης έπρεπε να βάλουν το μυαλό τους σε μεγάλη ενέργεια, όπως η μέλισσα που είναι υπόδειγμα εργατικότητας και απομυζά από κάθε άνθος το νέκταρ και το άρωμα και με ειδικές επεξεργασίες βγάζει το μέλι.
Σε όλη την περιφέρεια του χωριού υπάρχουν πάρα πολλές πηγές με τα ωραία μεταλλικά και επιτραπέζια νερά. Κεφαλόβρυσο, Κρυονέρι,Βροτόπι, Αγκάθι είναι μερικές από τις πηγές του χωριού.
Από το νερό της πηγής Αγκάθι εμφιαλώνεται το νερό «ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ». Το εργοστάσιο βρίσκεται μέσα στο χωριό και το 1/3 από το νερό της πηγής δίνεται στο διπλανό χωριό Πράμαντα για ύδρευση.
Η επική ανάβαση στη Στρογγούλα
Αφετηρία και τερματισμός της διαδρομής μας το φιλόξενο καταφύγιο των Μελισσουργών που είναι χτισμένο πάνω από τον ομώνυμο οικισμό σε υψόμετρο 1.023 μέτρων.
Η κυκλική διαδρομή που είχαμε επιλέξει, περιλάμβανε πορεία μέχρι το Καταφύγιο των Πραμάντων, ανάβαση στη Στρογγούλα από το κλασικό καγκελωτό μονοπάτι της βόρειας πλευράς της, διάσχιση της κορυφογραμμής από βορρά προς νότο, κατάβαση στη θέση «Αγκάθι» με την ομώνυμη πηγή και επιστροφή στο καταφύγιο των Μελισσουργών.
Ξεκινώντας, ακολουθούμε μονοπάτι μέσα σε δάσος με πορτοκαλί σημάδια στα δένδρα, με κατεύθυνση δυτική.
Μετά από 20’ βγαίνουμε από το δασωμένο και συναντάμε μικρή ρεματιά, στην οποία κυλούν τα ορμητικά νερά του εντυπωσιακού καταρράκτη «Κεφαλόβρυσο», που έχει ανάπτυγμα 350 μέτρα, στις δυτικές ορθοπλαγιές της Στρογγούλας.
Τα νερά του πέφτουν από ψηλά με δύναμη τόσο ισχυρή που αν και βρίσκομαι μακριά την αισθάνομαι να με συγκλονίζει. Μαγεία!
Εδώ υπάρχει και διασταύρωση με μονοπάτι που πηγαίνει προς το «Σπήλαιο Κατσαντώνη» (υπάρχει ταμπέλα). Ο Αντώνης Κατσαντώνης (1775 – 1808) ήταν ονομαστός κλέφτης, ο οποίος έδρασε επί τουρκοκρατίας στα προεπαναστατικά χρόνια στις περιοχές των Αγράφων, του Βάλτου και του Ξηροποτάμου Αιτωλοακαρνανίας.
Σύντομη πορεία παράλληλα με τη ρεματιά, με κατεύθυνση προς τον καταρράκτη. Από εδώ μπορούμε να προμηθευτούμε γάργαρο νερό για την πορεία μας.
Διασχίζουμε τη ρεματιά κάθετα με κατεύθυνση βόρεια, και ακολουθούμε σύντομη πορεία σε στεγνή πετρώδη κοίτη ρέματος, την οποία γρήγορα αφήνουμε, ανηφορίζοντας στα δεξιά μας σε δασωμένη πλαγιά.
Ακολουθώντας τη σήμανση μέσα στο πυκνό ελατοδάσος, φτάνουμε στο καταφύγιο Πραμάντων μετά από πορεία 50’ περίπου και 2,7 χιλιομέτρων.
Το καταφύγιο Πραμάντων είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.250 μέτρων στους βορειοδυτικούς πρόποδες της Στρογγούλας στη θέση «Ίσιωμα».
Η πανοραμική θέα της κορυφής από το σημείο αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια αντάξια του μεγαλείου της.
Στη συνέχεια, τραβερσάρουμε την βόρεια πλευρά της Στρογγούλας για περίπου 1 χιλιόμετρο χωρίς να κερδίσουμε ιδιαίτερα υψόμετρο. Ωραία θέα προς τα βόρεια (Τύμφη) και τα Πράμαντα.
Ακολουθώντας τα πυκνά κόκκινα σημάδια στα βράχια, ανηφορίζουμε στο κλασικό καγκελωτό μονοπάτι, που σιγά-σιγά μας ανεβάζει στους εντυπωσιακούς βράχινους σχηματισμούς της βόρειας πλευράς της Στρογγούλας.
Διασχίζοντας κάποια χαρακτηριστικά περάσματα, παίρνουμε γρήγορα ύψος, ώσπου φτάνουμε σε στρούγγα πάνω σε μπαλκόνι στα 1.720 μέτρα υψόμετρο.
Από το σημείο αυτό φεύγει μονοπάτι (υπάρχει ένδειξη πάνω σε βράχο) που μετά από 5’ σε οδηγεί σε πηγές με νερό (αναβλύσεις από βράχια). Δεν πήγα να το τσεκάρω.
Μέχρι εδώ έχουμε διανύσει 6,2 χιλιόμετρα σε 2 ώρες και 15’.
Υπέροχη θέα περιμετρικά και προς τους οικισμούς που περιβάλλουν τη Στρογγούλα (Πράμαντα – Τσόπελα – Μελισσουργοί).
Μετά από 1 ώρα πορείας πάνω στη σαθρή βορειοανατολική πλευρά της Στρογγούλας, βγαίνουμε στο πλάτωμα κάτω από την κορυφή, απ’ όπου ξεκινάει η εντυπωσιακή κορυφογραμμή που βουνού.
Χωρίς δυσκολίες, μετά από 5’ έχουμε πατήσει στην κορυφή της θρυλικής Στρογγούλας. Χρειαστήκαμε 3,5 ώρες συνολικά, έχοντας διανύσει 7,4 χιλιόμετρα.
Κατηφορίζουμε από τα ίδια στο πλάτωμα κάτω από την κορυφή, και αρχίζουμε τη διάσχιση της κορυφογραμμής που απλώνεται μπροστά μας με κατεύθυνση Ν.
Ακολουθούμε την αραιή σήμανση και τους κούκους. Περνάμε από διασταύρωση με μονοπάτι που κατηφορίζει στις πιο ομαλές δυτικές πλαγιές του βουνού, με κατεύθυνση τα Άγναντα.
Κινούμαστε πάνω στην κορυφογραμμή με συντροφιά τον επιβλητικό πύργο της κορυφής Ρόκα στο βάθος αριστερά, και του Γερακοβουνίου στο βάθος δεξιά.
Λίγο πιο πέρα, θα περάσουμε από το ψηλότερο σημείο της κορυφογραμμής με υψόμετρο 2.143 μέτρα (υπάρχει και τριγωνομετρικό).
Μέχρι εδώ έχουμε διανύσει συνολικά 9,6 χιλιόμετρα, ενώ χρειαστήκαμε 1 ώρα πορείας από τη Στρογγούλα.
Από εδώ κι ύστερα αρχίζουμε να κατηφορίζουμε ομαλά, ώσπου φτάνουμε σε ξερολιθιά, την οποία πρέπει να καβαλήσουμε για να συνεχίσουμε την πορεία μας παράλληλα με τη κορυφογραμμή.
Εδώ προσέξτε μη μπερδευτείτε και ακολουθήσετε τα σημάδια που κατηφορίζουν προς την κορυφή Ρόκα.
Η διάσχιση της κορυφογραμής ολοκληρώνεται σε ένα μικρό διάσελο, κάτω από την απότομη ράχη του Γερακοβουνίου. Χρειαστήκαμε 1,5 ώρες για να διασχίσουμε την μήκους 3,7 χιλιομέτρων κορυφογραμμή.
Ένας μεγάλος κούκος σε υψόμετρο 1.975 μέτρων σηματοδοτεί την έναρξη του μοναδικού μονοπατιού που θα μας επιτρέψει να κατηφορίσουμε με ασφάλεια στις απότομες ανατολικές πλαγιές του βουνού.
Στην αρχή το μονοπάτι τραβερσάρει τις ανατολικές πλαγιές του Γερακοβουνίου, ώσπου κατηφορίζει προς μια τεράστια λάκκα κάτω από τις κορυφές Γερακοβούνι και Πλάκα.
Η συνέχεια μας επιφυλάσσει μια επίπονη κατάβαση μιας απότομης πλαγιάς, μέχρι τη θέση «Αγκάθι» με τις στάνες και τις ποτίστρες.
Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας μια μικρή ρεματιά («Λυγκόρεμα»), μέχρι που βγαίνουμε σε δασικό δρόμο, όπου υπάρχει και πετρόχτιστη πηγή, τον οποίο ακολουθούμε με κατεύθυνση βόρεια.
Μετά από 2,3 χιλιόμετρα πορείας στον δασικό δρόμο (εκ των οποίων τα τελευταία 800 μέτρα σε ασφαλτόδρομο), τον αφήνουμε στα αριστερά μας, ανηφορίζοντας σε φαρδύ μονοπάτι (υπάρχει κούκος).
Το μονοπάτι αυτό μετά από 10’-15’ μας οδηγεί στο καταφύγιο των Μελισσουργών.
Συνολικό μήκος: 17,5 χιλιόμετρα
Συνολική διάρκεια: 8 ώρες
Συνολικό υψόμετρο ανάβασης: 1.300 μέτρα
Μια χορταστική, μια απολαυστική διαδρομή, που σου προσφέρει τα πάντα. Πυκνά ελατοδάση, επιβλητικές ορθοπλαγιές, μεγάλους καταρράκτες, απόκρημνους βράχινους σχηματισμούς, εμβληματικές κορυφές που προκαλούν δέος, και μια εντυπωσιακή κορυφογραμμή με υπέροχη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Τι άλλο να ζητήσει ένας ορειβάτης;
Το τοπίο διάφανο και διαυγές. Η πεμπτουσία της καθαρότητας. Αυτό δεν ήταν ένα ακόμη βουνό που περπάτησα. Αυτό ήταν το βουνό των ονείρων μου.
Πηγή:Hiking Experience