ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΥΠΕΡΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Ο προϋπολογισμός του έτους 2023 που κατέθεσε η δημοτική αρχή Θέρμου, για μία ακόμη χρονιά παρουσιάζει τα ίδια με πέρυσι χαρακτηριστικά μειονεκτήματα, αποκρύπτει δηλαδή τα υπαρκτά προβλήματα, αποστασιοποιείται απ΄ αυτά, κι είναι ως εκ τούτου αντιαναπτυξιακός και γραφειοκρατικός.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου, αρνείται πεισματικά επί οχτώ πλέον χρόνια να προβεί στην σύνταξη Επιχειρησιακού Προγράμματος. Κι όταν πέρυσι υποχρεώθηκε να συντάξει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – διότι χωρίς Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν μπορεί να υποβάλλει Προτάσεις – αφ΄ ενός το απαξίωσε εν τη γεννέσει του, αναφερόμενη υποτιμητικά για τη  αναγκαιότητά του, αφ΄ ετέρου το τορπίλισε κωλυσιεργώντας και παραθέτοντας αμφιβόλου ακριβείας και εγκυρότητας στοιχεία. Είμαστε μήνες προ των εκλογών κι ο Δήμος Θέρμου στερείται εφαρμόσιμου Επιχειρησιακού Προγράμματος. Περίφημη η ρήση του Δημάρχου «… δεν είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τίποτα το σπουδαίο, το έχει ο Κωστακόπουλος στο κεφάλι του…».

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου κινείται στη λογική του “βρίσκοντας και κάνοντας”, κι αντί να διαμορφώνει τον προγραμματισμό της με βάση τα προβλήματα και τις ανάγκες του Δήμου, επιμένει να αντιλαμβάνεται την αποστολή της με όρους εταιρίας συμβούλων και παροχής υπηρεσιών, που βρίσκει ευκαιριακές πηγές χρηματοδότησης από το κράτος, χρηματοδοτήσεις κυρίως εκτάκτων αναγκών, που διατυμπανίζονται αλλαζονικώ τω τρόπω ως μεγάλες επιτυχίες. Τέτοιου όμως είδους κινήσεις, πέραν όλων αυτών των αβελτηριών, εμφανίζουν τον Δήμο ως επαίτη κι ως έναν απλό ενδιάμεσο ιμάντα μεταβίβασης του κρατικού χρήματος.

Η εκτέλεση και η απορρόφηση του προϋπολογισμού κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η έλλειψη  διάθεσης εκ μέρους των διοικούντων για συνεργασία και η εγωϊστική άρνηση συμμόρφωσής των προς τις υποδείξεις ειδημόνων, ή και ανθρώπων που γνωρίζουν τα θέματα, έχουν ως επακόλουθο τα απανωτά λάθη, με σοβαρές τις συνέπειες για τον τόπο. Πολλά έργα μένουν ανολοκλήρωτα, ή καθυστερεί η έναρξή τους. Χαρακτηριστικά τέτοια έργα είναι η ύδρευση της Κοκκινόβρυσης,  που παραμένει στάσιμη κατά δήλωση του προέδρου του Δ.Σ., τα γήπεδα Πετροχωρίου και Ανάληψης που ….. μπορεί και να μη γίνουν ποτέ.

Οι υποδομές που έχει ανάγκη ο Δήμος, όπως  ένα θεματικό πάρκο, τα δημοτικά σφαγεία  κτλ. δεν διαφαίνονται στον  προϋπολογισμό που κατέθεσε η διοίκηση του Δήμου. Ανάπτυξη όμως χωρίς κοινωνικό αποτύπωμα δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη, δεν λέγεται κάν ανάπτυξη, αλλά κατασπατάληση πόρων και ψηφοθηρία.

Την ώρα που τα ποσά των απευθείας αναθέσεων αυξάνονται κατακόρυφα – τώρα βλέπουμε αναθέσεις  με προυπολογισμό πάνω από 50.000 ευρώ – οι δαπάνες για την κλιματική κρίση, για τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας κ.α. δεν διαφαίνονται στον Προϋπολογισμό, ενώ κι οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική είναι ανεπαρκείς και κυρίως δεν απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες.

Καμία χρηματοδότηση απ΄ το ΕΣΠΑ – το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο με αστήρευτη ροή χρημάτων – το ΕΣΠΑ που εκμεταλλεύονται οι προοδευμένοι Δήμοι. Κι όμως ο Δήμος Θέρμου, με τα τόσα πολλά προβλήματα, με τα τόσο μοναδικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά, που εμπίπτουν  στις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ, αδυνατεί να ωριμάσει μια αναπτυξιακή πρόταση.

Πιστεύουμε πως παραλίες όπως ο Άμμος, το Ξερόρεμα, κ.α. πρέπει να είναι προσβάσιμες. Παραλίμνιες περιοχές όπως ο Φωτμός, ο Άϊ-Λιάς κ.α. αλλά και παραποτάμιες περιοχές όπως το Καρέλι, το Γεφύρι της Αρτοτίβας κ.α., οι Αρχαιολογικοί μας Χώροι, τα Βυζαντινά μας Μνημεία κ.α. τα διάφορα πολιτιστικής αξίας σημεία, πρέπει να είναι εύκολα προσπελάσιμα και ποικιλλομόρφως προσιτά. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν διαφαίνεται στον κατατεθέντα Προϋπολογισμό.

Εμείς, για όλους αυτούς τους λόγους, καταψηφίσαμε τον  Προϋπολογισμού του έτους 2023, πιστεύουμε δε πως ο τόπος μπορεί να μείνει ζωντανός. Γνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, γνωρίζουμε πως ο τόπος θέλει κι έχει ανάγκη τους επισκέπτες. Ξέρουμε ακόμη πως όσο και να αγαπούν τον τόπο τους οι συμπολίτες μας, χωρίς νερό δεν μπορούν να πάνε στο χωριό τους το καλοκαίρι.

Στους θιασώτες της επίδειξης, στους κυνηγούς της δέσμευσης της ψήφου με δίμηνα και αναθέσεις, απαντάμε με ουσιαστικές προτάσεις και ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής. 

Από το Γραφείου Τύπου του Συνδυασμού

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ


agrinio24.gr