Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία  με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων συνδιοργάνωσαν σήμερα  (8-12-2022) το πρωί, διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία– Προσβασιμότητα για όλους». 

Η δράση συνδιοργανώθηκε με την υποστήριξη:

 • της Περιφερειακής Επιτροπής Προσβασιμότητας Δυτικής Ελλάδας, 
 • της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας,
 • του Παραρτήματος Αχαΐας / Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών
 • του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας «Απόστολος Λουκάς» και
 • του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Π.Ε. Ηλείας.   

Απώτερος στόχος της διαδικτυακής συνάντησης είναι οι συνεργασίες και η ευαισθητοποίηση, σε ότι αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την προσβασιμότητα στις πόλεις και γενικότερα σε προτάσεις με κεντρικό σημείο αναφοράς την βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ.  

Από τους διοργανωτές της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δηλώσεις:

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων, Αντώνιο Χαροκόπο τόνισε κατά τον χαιρετισμό του: 

«Η προσβασιμότητα του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος είναι, αναμφίβολα, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της ζωής. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ατόμου με αναπηρία να βγει από το σπίτι του, να περπατήσει στην πόλη, να εισέλθει σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, να απολαύσει την παραλία και, ως εκ τούτου, να γίνει ατομικά ο καθένας και η καθεμιά μέρος της κοινότητας. 

Τα φυσικά εμπόδια που του στερούν αυτά τα βασικά δικαιώματα είναι πιθανώς τα πιο προφανή και, ταυτόχρονα, τα πιο δύσκολα για αντιμετώπιση και κατάργηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσβασιμότητα θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις πόλεις».

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης δήλωσε:

«Οι αστυνομικοί καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, λειτουργώντας με τις αξίες και τα ιδανικά, που πρεσβεύει το Σώμα μας.

Η Ελληνική Αστυνομία, όπως και κάθε σύγχρονος οργανισμός αποτελεί θεματοφύλακα του σεβασμού των ατόμων με αναπηρία και φροντίζει για την παροχή, της δεδομένης προστασίας και ασφάλειας, καθώς και κάθε δυνατής διευκόλυνσης, με έμφαση στην ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία».

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες ως εξής: 

 1. κ. Χαροκόπος Αντώνιος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων,  ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ανάγκη δημιουργίας ενός νόμου- πλαισίου για την προσβασιμότητα σε όλα τα περιβάλλοντα-φυσικά, δομημένα & ψηφιακά»,
 2. κ. Αθανασόπουλος Νικόλαος, Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Προσβασιμότητας Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο ρόλος της Περιφερειακής Επιτροπής Προσβασιμότητας»,
 3. κ. Παντελής Παπαναγιώτου, Πρόεδρος Συλλόγου Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων Π.Ε. Ηλείας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ζητήματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στην Π.Ε. Ηλείας»,
 4. Αστυνόμος Α΄ Δημήτριος Αντωνιάδης, Τμήμα Τροχαίας Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα   «Ανεμπόδιστη Κυκλοφορία Ατόμων με Αναπηρία – Η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας», 
 5. κα. Κρητικού Ελισάβετ, Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας “Απόστολος Λουκάς”, η  οποία ανέπτυξε το θέμα : «Θέματα και προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον Δήμο Αγρινίου»,
 6. Αστυνόμος Β΄(ΥΓ) Θεοδώρα Χασάπη, Ψυχολόγος, η  οποία ανέπτυξε το θέμα : «Η προσβασιμότητα και οι ψυχικές επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού στα Άτομα με Αναπηρία»
 7. κ. Νικόλαος Χουλιάρας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών- Παράρτημα Αχαΐας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:   «Η προσβασιμότητα στην πόλη της Πάτρας»,
 8. κ. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : «Οι δυσκολίες στην καθημερινότητα ενός τυφλού ατόμου στην πόλη»

Την δράση συντόνισε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμος Α΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου.

Screenshot 153 1Screenshot 154Screenshot 155Screenshot 156Screenshot 157Screenshot 158Screenshot 159


agrinio24.gr