Ο Δήμος Αγρινίου και ο Σύλλογος Φίλων Αθλητικού Μουσείου Αγρινίου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή σας προσκαλούν στην έκθεση του Διονυσίου Μπαμπαρούτση με τίτλο: «Ο αθλητισμός στις αλησμόνητες πατρίδες από το 700 π.χ έως το 1922» τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στις 7:00 μ.μ. στην Παλαιά Δημοτική Αγορά.

Η έκθεση οργανώθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου Φίλων Αθλητικού Μουσείου Αγρινίου καθηγητή Φυσικής αγωγής και συλλέκτη αθλητικών κειμηλίων κ. Διονύση Μπαμπαρούτση.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 28 Φεβρουάριου 2023

Ώρες επισκέψεων:

9:00-12:30 και 18:00-20:00 καθημερινά εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή.

Δείτε την συνέντευξη του Διονύση Μπαμπαρούτση που παραχώρησε στον Γιώργο Πανταζόπουλο, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο:

mpamparoutsis

Διονύσης Μπαμπαρούτσης, Πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Αθλητικού Μουσείου Αγρινίου

agrinio athlitiki ektheshi 2diallos olympionikis

Δίαλλος, ο γιος του Πόλλιδος που καταγόταν από τη Σμύρνη (Δίαλλος ο Σμυρναίος), νίκησε στο αγώνισμα του παγκρατίου στους Ολυμπιακούς αγώνες (152η Ολυμπιάδα, το 172 π.Χ.) και πήρε στεφάνι τιμητικό.

pontos trapezounta athletic

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» (1903-1921) ήταν αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος που λειτούργησε στις αρχές του 20ού αιώνα στην πόλη Μερζιφούντα.

panioniosΠανιώνιος Σμύρνης

Οι σύλλογοι «Ορφέας» και το «Γυμνάσιο» ενώνονται κάτω από ένα λάβαρο στο οποίο αναγραφόταν «Πανιώνιος» το έτος 1890. Σκοπός του νέου συλλόγου ήταν η προώθηση της γυμναστικής, του αθλητικού ιδεώδους και του μαζικού αθλητισμού χωρίς διακρίσεις.

mikra asia athleticΜαθητές σε μάθημα γυμναστικής στη Σινώπη

apollon 1919 900Απόλλων Σμύρνης

Το 1891 ιδρύεται ο «Απόλλωνας» ενώ μετά το 1894 αναδεικνύεται σε δυναμικό αθλητικό σύλλογο. Ο «Απόλλωνας» συμμετείχε στους ενδιάμεσους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, τη Μεσολυμπιάδα, το 1906, ενώ εισήγαγε το άθλημα της πυγμαχίας στη Σμύρνη και οργάνωσε ποδοσφαιρική ομάδα, κερδίζοντας πολλές νίκες επί αγγλικών και Αρμένικων ομάδων της πόλης, αλλά και ομάδων των ξένων στόλων που επισκέπτονταν τη Σμύρνη.

Γιώργος Πανταζόπουλος / kalyvia.gr


agrinio24.gr