Την πρωτεύουσα του Βάλτου, τη γραφική πόλη της Αμφιλοχίας επισκέφθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου. Ο Ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες, νέοι και νέες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και οι κάτοικοι της περιοχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Γεώργιο Κατσούλα υποδέχθηκαν θερμά τον νέο Ποιμενάρχη τους.

Μετά την ενθρονιστήρια Δοξολογία ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο λέγοντας ότι πατάτε στα χώματα εκείνα που αναδείχθηκαν ήρωες με το καριοφίλι στο χέρι και το Σταυρό στο στήθος και την καρδιά, με μπροστάρηδες και σημαιοφόρους πάντα τους απλούς παπάδες. Εξέφρασε την διάθεση συνεργασίας και συμπόρευσης του Δήμου λέγοντας ότι προσδοκούμε από εσάς έργο ποιμαντικό και πνευματικό και όλοι θα σταθούμε δίπλα σας. Σε ανάμνηση της πρώτης επισκέψεως, του προσέφερε έναν πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει μια σύνθεση από την τοπική ιστορία.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφιλοχίας Πρωτοπρ. Οδυσσέας Κυρόσιμος μιλώντας εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Αρχιερατικής Περιφέρειας αναφέρθηκε στα ιερά μνημεία, τα ιερά προσκυνήματα και τα Μοναστήρια, με κορυφαίο την Ιερά Μονή Ρέθα, αλλά και στους Αρχιερείς και τους Ιερείς που εργάστηκαν ιεραποστολικά και ποιμαντικά στην ευρύτερη περιοχή του Βάλτου και της Αμφιλοχίας. Εκ μέρους του Ιερού Κλήρου δώρισε στον Σεβασμιώτατο μια ποιμαντορική ράβδο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός με λόγους δοξολογίας προς τον Τριαδικό Θεό εξέφρασε τις ευχαριστίες του γιατί επισκέφθηκε την Αμφιλοχία για πρώτη φορά και κατέθεσε τα ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και αγαλλιάσεως για την νέα διακονία του, αλλά και συναίσθησης της μεγάλης ευθύνης που έχει αναθέσει στους ώμους του η Αγία μας Εκκλησία.

damaskinos amfilochia 1

amfilochia ypodohi mitropolitis 1

Ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο, τους Άρχοντες, τον Ιερό Κλήρο και τον ευλογημένο λαό του Θεού για την θερμή υποδοχή και τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού που εισπράττει σε όλες τις επισκέψεις του.

Αναφέρθηκε στον λόγο που πραγματοποιήθηκαν οι ξεχωριστές ενθρονιστήριες τελετές στις έδρες των έξι Δήμων που αποτελούν την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας λέγοντας, ότι η Μητροπολιτική μας Επαρχία έχει το χαρακτηριστικό να αποτελείται από έξι Δήμους με ξεχωριστή ανθρωπογεωγραφία, διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Όλες αυτές οι διαφορές όμως ενώνονται εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη και στο πρόσωπο του Επισκόπου που η Εκκλησία τον έταξε Ποιμένα και Πατέρα. Όλοι οι Δήμοι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένοι και ενωμένοι εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Για να τονιστεί αυτή η ιδιαιτερότητα και η ιδιοπροσωπία, αλλά και να προβληθεί η ενότητα, που κάνει ξεχωριστό τον εκκλησιαστικό χάρτη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας έγιναν αυτές οι τελετές.

amfilochia ypodohi mitropolitis 2

amfilochia ypodohi mitropolitis 3

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στην αγωνία του να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του λαού, αλλά και των Μακαριστών αγίων Προκατόχων του, αφού αποτελεί ο ίδιος τον τελευταίο κρίκο μιας μακράς αλυσίδας Αρχιερέων θεμελιωμένης στην Αποστολική Διαδοχή.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην σταυρική διάσταση του Επισκοπικού Αξιώματος, αφού ο Επίσκοπος καλείται να αγαπήσει θυσιαστικά και κενωτικά όλους τους ανθρώπους, χωρίς καμία διάκριση και αυτό είναι πόνος και Σταυρός ταυτόχρονα, αλλά μόνο μέσα από το Σταυρό μπορούμε να βιώσουμε την Ανάσταση.

Αμέσως μετά τελέσθηκε η Ακολουθία του Αναστάσιμου Εσπερινού στο τέλος του οποίου οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να ευχηθούν στον νέο Επίσκοπό τους.

Στην υποδοχή και στον Εσπερινό συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, οι Δήμαρχοι Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Βουλευτής κ. Κώστας Καραγκούνης, Πολιτευτές, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων της περιοχής.

Περισσότερες εικόνες ΕΔΩ.


agrinio24.gr