Γράφει ο Κ. Γιαννόπουλος, (εκπρόσωπος της Εμπορικής Συλλογικής Κίνησης)

Στις 03/12/22 κατατέθηκε εν τέλει στο ΔΣ η αναμενόμενη επιστολή από 5 μέλη του, που απαιτούσαν την παραίτηση του Προεδρείου έως τις 6 Δεκέμβρη. Σε διαφορετική περίπτωση απαιτούσαν να θεωρηθεί η επιστολή ως πρόταση δυσπιστίας στα πρόσωπα του Προεδρείου προς συζήτηση στο επερχόμενο ΔΣ.

Το ΔΣ που έλαβε μέρος στην Άρτα στις 07/12/22 και ώρα 18.30 σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου απέδειξε περίτρανα τον συνδικαλιστικό ξεπεσμό της Ομοσπονδίας μας.

Από τη μία η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» να δείχνει εκτός τόπου και χρόνου. Είτε λέγοντας ψευδώς πως έχει παρθεί απόφαση στην Έκτακτη Γ.Σ. να μη γίνει Τακτική ΓΣ, είτε θεωρώντας πως μπορεί να υπεκφύγει από την πρόταση μομφής που της κατέθεσε η πλειοψηφία του ΔΣ. Κανείς και από κανένα συνδυασμό δεν έχει το δικαίωμα να καθυποτάξει τη βούληση της πλειοψηφίας στη μειοψηφία.

Από την άλλη η συμμαχία των συνδυασμών «Ενωτική Αλλαγή Εμπόρων» και «Ενωμένο Εμπόριο» δικαίωσαν όποιον τους ασκούσε κριτική για συνδικαλιστική έκτροπη. Δε δίστασαν να καταφύγουν σε προσωπικές επιθέσεις με χαρακτηρισμούς, ακόμα και απειλές για όποιον αποκαλύπτει τα πεπραγμένα και τα γεγονότα και χαλάει την καλή έξωθεν εικόνα υποτίθεται της Ομοσπονδίας. Αυτοί λοιπόν που καίγονται εδώ και καιρό να αναλάβουν τα ηνία, για να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις δίπλα από δημοτικούς άρχοντες και βουλευτές(όπως άλλωστε δήλωσαν και χθες), μεθόδευσαν τη μη σύγκληση Τακτικής ΓΣ και ενορχήστρωσαν την επίθεση τους προς το Προεδρείο τυλίγοντας το σε μια κόλλα χαρτί. 

Η ομιλία του Αντιπροσώπου της «Εμπορικής Συλλογικής Κίνησης» στο Συμβούλιο της ΟΕΣΒΔΕΝ στις 07/12/22

{ Κυρίες και Κύριοι του ΔΣ της ΟΕΣΒΔΕΝ,

Σήμερα θα παιχτεί μπροστά μας η τελευταία πράξη ενός έργου που παίζεται εδώ και κάμποσους μήνες στα συμβούλια της Ομοσπονδίας μας. Ένα έργο που δυστυχώς μόνο το Προεδρείο που κατέχει μέχρι και σήμερα εξ ολοκλήρου η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί τη βέβαιη εξέλιξή του.

Και αυτό το λέω γιατί όπως αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα συνδικαλιστικά δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για να αλλάξει το σενάριο και να προστατεύσει την Ομοσπονδία μας.

Εγώ θα μπορούσα να δώσω και τίτλο ακόμα στη σημερινή τελευταία πράξη: Η χαριστική βολή για την πολυπόθητη καρέκλα.

Για τον τίτλο συνολικότερα ολόκληρου του έργου αμφιταλαντεύομαι πραγματικά ανάμεσα στους εξής 2:

– «Ο απόλυτος ξεπεσμός της ΟΕΣΒΔΕΝ» ή

– «Η διαπλοκή για τη διάλυση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης»

Κυρίες και Κύριοι,

Τα διοικητικά συμβούλια είναι δημόσιος λόγος. Κρατούνται πρακτικά και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε. Οπότε η στάση, ο ρόλος, οι πρακτικές, οι μεθοδεύσεις του καθενός μας δεν είναι αόρατες.

Εγώ σήμερα θα πω όσα έχω να πω γιατί πρέπει να ακουστούν και να καταγραφούν.

Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι θα σας μεταπείσω. Είμαι βέβαιος πλέον ότι η προσωπική σας υστεροβουλία, η δίψα για τα αξιώματα, οι πολιτικές δεσμεύσεις ή ακόμα ακόμα και οι κομματικές σας εξαρτήσεις δε σας επιτρέπουν να κάνετε βήμα πίσω.

Σήμερα καταθέτουν πρόταση μομφής και θέλουν να γίνουν Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη ποιοι;

Οι κύριοι που από τις 08/11/21 που έγινε η σύνθεση του ΔΣ με τη μορφή που έχει μέχρι σήμερα δεν έχουν ασκήσει καμία συνδικαλιστική κριτική. Αυτοί που εδώ και 13 μήνες δεν έχουν φέρει καμία συνδικαλιστική πρόταση προς ψήφιση (πόσο μάλλον να της αρνηθεί) που θα βοηθούσε επί της ουσίας τους συναδέλφους μας.

Είναι μάλιστα οι ίδιοι κύριοι που προεκλογικά αλληλοκατηγορούνταν γιατί διεκδικούσαν 2 τη θέση του Προέδρου και δεν έκανε κανένας πίσω. Από τη μία ήταν ο ένας που ήθελε να σώσει την Ομοσπονδία από την ανυπαρξία της και από την άλλη αυτός που ήθελε να συνεχίσει την προεδρική του διαδρομή.

Σήμερα θα ξετυλιχτεί πλήρως το κουβάρι και θα δούμε τι έταξε ο ένας στον άλλον και πως θα κάνουν τη μοιρασιά στα αξιώματα, βάζοντας στην άκρη εδώ και καιρό όσα υποτίθεται τους χωρίζουν.

Επειδή δεν έχω άνοια ούτε επιλεκτική μνήμη, όπως κάποιος εδώ μέσα ισχυρίστηκε, δεν μπορώ να ξεχάσω την κουβέντα που είχα στις αρχές Νοέμβρη του 2021 με κάποιον από εδώ μέσα (δε χρειάζεται νομίζω να πω ποιον) όταν μου προτάθηκε η θέση του Αντιπροέδρου (την οποία ευγενικά αρνήθηκα) με αντάλλαγμα τη στήριξη μου για να βγει Πρόεδρος. Θυμάμαι μου είχε πει τότε πως θα έπρεπε να είναι τρελός ή κάτι άλλο (βωμολοχία που δεν επιθυμώ να πω) για να στηρίξει για Πρόεδρο ή ακόμα και να συνεργαστεί με κάποιον παντελώς αναξιόπιστο (πάλι δε χρειάζεται να πω ποιον) που τους είχε αφήσει ξεκρέμαστους στο παρελθόν όταν και είχε παραιτηθεί από Πρόεδρος.

Τι έχει αλλάξει άραγε από τότε;

Σήμερα καταθέτουν πρόταση μομφής και θα πάρουν αξιώματα οι ίδιοι κύριοι που ακύρωσαν μία, δύο, τρεις φορές τη Γεν. Συνέλευση Αντιπροσώπων.

Είναι οι ίδιοι κύριοι που χαρακτήρισαν παράτυπη και παράνομη την Έκτακτη Γεν. Συνέλευση που απαίτησαν με τις υπογραφές τους 17 Αντιπρόσωποι.

Είναι οι ίδιοι κύριοι που στο τριτοβάθμιο όργανο στην ΕΣΕΕ είναι υποτίθεται σε αντίπαλα στρατόπεδα και υποτίθεται πάλι έβγαλαν μαχαίρια όταν ο Νομικός Σύμβουλος της ΕΣΕΕ παρενέβη μετεκλογικά, παρακάμπτοντας το δικαστικό εκπρόσωπο και υπεύθυνο εκλογών της Ομοσπονδίας μας στις 31/10/21 και αναδιάρθρωσε το Σώμα των Αντιπροσώπων στην ΕΣΕΕ.

Και όμως αν και θέλουν να λένε ότι ιδεολογικά και πολιτικά ΝΔ-Σύριζα διαχωρίζονται, αποδεικνύεται περίτρανα και με τη σημερινή συμμαχία ότι είναι ντάλε-κουάλε.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα τη σήψη, τις παθογένειες και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είτε σε δευτεροβάθμιο είτε σε τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο.

Εγώ προσωπικά αρνούμαι να διαδραματίσω οποιοδήποτε ρόλο σε αυτό το έργο. Διαχωρίζω τη θέση μου 100% και καταγγέλλω τις μεθοδεύσεις για τη διάλυση της Ομοσπονδίας μας.

Δεν έχω καμία σχέση μαζί σας συνδικαλιστικά. Έχουμε εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες.

Κυρίες και Κύριοι των συνδυασμών «Ενωτική Αλλαγή Εμπόρων» και «Ενωμένο Εμπόριο»: Φυσικά έχετε το νόμιμο δικαίωμα να καταθέσετε πρόταση μομφής και να ρίξετε το σημερινό Προεδρείο. Φυσικά έχετε το νόμιμο δικαίωμα να συμμαχήσετε και να συμπράξετε ακόμα και με τον πολιτικό σας αντίπαλο ή ακόμα ακόμα και με το διάβολο ακόμα προκειμένου να το καταφέρετε.

Αλλά το νόμιμο δικαίωμα δεν είναι πάντα το ηθικό. Ειδικά στο συνδικαλιστικό επίπεδο. Οπότε δεν μπορώ να είμαι μαζί σας.

Κυρίες και Κύριοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων»:

Τους 13 μήνες που είχατε εξ ολοκλήρου το Προεδρείο στα χέρια σας, δυστυχώς κάνατε ότι περνούσε από αυτά για επιστρέψουμε στη συνδικαλιστική ανυπαρξία ή και στον αφανισμό. Οπότε ούτε μαζί σας μπορώ να είμαι. Σήμερα δε θα σας κάνω άλλη κριτική, μιας και δεν έχει νόημα πια, μιας και θα χάσετε πλέον τα ηνία.

Κυρίες και Κύριοι,

Αν αφιερώνατε όλοι σας το μισό χρόνο καθημερινά σε συνδικαλιστική δράση, από αυτόν που αφιερώνετε στο σημερινό Συμβούλιο για να πέσει ή όχι το Προεδρείο και να έρθει το νέο που θα μας «σώσει», θα είχαν οι συνάδελφοί μας καλύτερη εκπροσώπηση.

Εμένα μόνο αυτό με απασχολεί.

Αλλά είναι πολύπαθη η πολυπόθητη καρέκλα φαίνεται. Μόνο αυτή αξίζει το χρόνο και τον κόπο κάποιων.}

Συνάδελφοι καλά Χριστούγεννα, καλή Πρωτοχρονιά και καλές γιορτές να έχουμε με υγεία. Από Δευτέρα λογικά θα έχει νέο Προεδρείο η ΟΕΣΒΔΕΝ μιας και το προηγούμενο καθαιρέθηκε με την πρόταση μομφής και ψήφους 6 υπέρ, 1 κατά, 3 αποχωρήσεις και 1 απουσία στο σύνολο των 11 μελών του.

Υ.Γ: Η σύνθεση του ΔΣ της ΟΕΣΒΔΕΝ

Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων: Δήμα, Καραμάνης, Καρναβιάς, Σπύρου

Ενωτική Αλλαγή Εμπόρων: Δουβίτσας, Κωστούλα, Σταματάκης, Χουλιάρας

Ενωμένο Εμπόριο: Γιοπάνος, Κωστίκογλου

Εμπορική Συλλογική Κίνηση: Γιαννόπουλος


agrinio24.gr