Ένας υδάτινος παράδεισος ανάμεσα στην Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία, η λίμνη των Κρεμαστών, αρχίζει  πλέον και παίρνει τουριστικό χρώμα. Σήμερα μάλιστα, ένα παλιό όνειρο για κυκλοφορία σκαφών στις τουριστικές περιοχές γίνεται πραγματικότητα.

Όταν έκλεισε το φράγμα το 1966 κόπηκαν και οι δρόμοι που υπήρχαν. Τότε λοιπόν χρειάστηκε να βρεθεί τρόπος για να μεταφέρονται άνθρωποι, κοπάδια αλλά και εφόδια μεταξύ των χωριών. Έτσι, εκείνη την εποχή, χρησιμοποιήθηκαν δύο μικρά σκάφη, δηλαδή μικρά ferry boat, τα οποία είχαν την δυνατότητα να φορτώνουν ακόμη και λεωφορεία και με τον τρόπο αυτό εξυπηρετήθηκαν τα χωριά που υπήρχαν γύρω – γύρω από την λίμνη μέχρι να γίνουν οι νέες συνδέσεις, οι νέες γέφυρες.

Από εκεί και μετά, αυτά τα υδάτινα δρομολόγια σταμάτησαν. Το όνειρο όμως δεν απομακρύνθηκε. Παρέμεινε, ήταν πάντα ζωντανό και έγινε επίκαιρο τα τελευταία χρόνια.

1665264259 383 Λίμνη Κρεμαστών Βόλτα με σκάφη πάνω από τα βυθισμένα σπίτια

«Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να φτάσουμε να δρομολογήσουμε σκάφη αναψυχής μέσα στην λίμνη» σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ευρυτανίας, Άρης Τασιός εξιστορώντας μία σειρά από ζητήματα που ξεκίνησαν να λύνονται σιγά – σιγά από το 2007 ακόμα, καθώς όπως λέει «έπρεπε να διαμορφωθεί και η νέα νομική βάση».

1665264261 316 Λίμνη Κρεμαστών Βόλτα με σκάφη πάνω από τα βυθισμένα σπίτια

«Έπρεπε να απαντήσουμε σε μύθους και πραγματικότητες που είχαν σχέση με την θέληση της ΔΕΗ. Μετά από πολύ προσπάθεια όχι μόνο η ΔΕΗ συμφώνησε αλλά συμμετείχε και συγχρηματοδότησε την μελέτη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου» υπογραμμίζει ο Άρης Τασιός.

Η συνέχεια σύνθετη. Να χαράξουν διαδρομές στα πιο κρίσιμα σημεία, να δημιουργηθούν υποδομές και προσβάσεις και συγχρόνως, να μπορέσουν να δημιουργήσουν χώρους όπου με ασφάλεια θα μπορούσαν να προσεγγίσουν οι άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το 2011 και κυρίως μετά το 2016, προσδιορίστηκαν με σαφήνεια οι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λίμνη.

1665264261 973 Λίμνη Κρεμαστών Βόλτα με σκάφη πάνω από τα βυθισμένα σπίτια

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Ευρυτανία με το χιονοδρομικό κέντρο και το γεγονός ότι η περιοχή διαμορφώθηκε ως χειμερινός προορισμός οδήγησε σε αναζήτηση τρόπων επέκτασης της τουριστικής περιόδου βάζοντας την λίμνη των Κρεμαστών στο τραπέζι.

Χρειάστηκαν αρκετές αποφάσεις οργάνων, χρειάστηκαν πάρα πολλές παρεμβάσεις γιατί πρόκειται για ένα άγνωστο αντικείμενο» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός και τονίζει συγχρόνως ότι «μέχρι το καλοκαίρι του 2020 ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών με την ΔΕΗ και άναψε το πράσινο φως. Παράλληλα έγιναν ημερίδες για τους κατοίκους αλλά και τους επαγγελματίες της περιοχής και πλέον έπρεπε ως περιφερειακή αρχή να χαράξουμε τον δρόμο».

1665264262 471 Λίμνη Κρεμαστών Βόλτα με σκάφη πάνω από τα βυθισμένα σπίτια

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτός από τα έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια για να υπάρχουν προσβάσεις σε διάφορα σημεία, η Περιφέρεια ήταν υποχρεωμένη να ξεκινήσει πρώτη αυτά τα ταξίδια και έτσι προχώρησε από τον Αύγουστο του 2020 σε πιλοτικές περιηγήσεις με μισθωμένα σκάφη και μάλιστα την πρώτη αυτή περίοδο, 2.000 επισκέπτες δοκίμασαν τα πρώτα τους ταξίδια. Την επόμενη χρονιά τα πράγματα ήταν καλύτερα, περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερα σκάφη, περισσότερα δρομολόγια, περισσότερες περιηγήσεις, 2.500 άνθρωποι μετείχαν σε αυτές τις περιηγήσεις ενώ την ίδια περίοδο, συνεχίζονταν και οι προσπάθειες να εμπλακούν ιδιώτες.

Έτοιμοι για ό,τι άλλο χρειαστεί

«Έπρεπε να δώσουμε να καταλάβει ο ιδιωτικός τομέας ότι το αντικείμενο δεν είναι θνησιγενές, πράγμα το οποίο λίγο πολύ το έχουμε καταφέρει καθώς ήδη έχουν προχωρήσει σε αδειοδότηση ιδιωτικά σκάφη με συνέπεια αυτός ο κύκλος συνεχώς να διευρύνεται. Εμείς συνεχίσαμε και το φετινό καλοκαίρι τις περιηγήσεις και είμαστε έτοιμοι για ό,τι άλλο χρειαστεί για τα επόμενα χρόνια» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άρης Τασιός.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια εκτός από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετέχει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς υπάρχει και μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσά τους στο οποίο συμμετέχουν και οι Δήμοι Καρπενησίου, Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, που ουσιαστικά είναι οι τέσσερις δήμοι που περικλείουν την λίμνη των Κρεμαστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα η πιο όμορφη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, η λίμνη με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα φιορδ που δημιουργούνται, η λίμνη με πολυάριθμα νησάκια που προκαλούσε τον κάθε επισκέπτη να την εξερευνήσει, τώρα πλέον μετατρέπεται σε έναν εξωτικό προορισμό που μαγεύει τον κάθε επισκέπτη. Η παλιά ιδέα για υδάτινη συγκοινωνία μεταξύ των χωριών δείχνει να είναι ο μοχλός και η βάση της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

newsit.gr


agrinio24.gr