Κώστας Λύρος: «Μια ακόμη εκδήλωση που επιβεβαιώνει τους πολλούς δεσμούς πού συνδέουν την Ύδρα με το Μεσολόγγι»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι η παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Κουκουδάκη, Δημάρχου Ύδρας και Καθηγητή της Σχολής Ευελπίδων, με τίτλο «Η YΔΡΑ ΤΟΥ 1821 Ανταρτοπόλεμος στη Θάλασσα».

Την εκδήλωση πραγματοποίησε ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου 2022 στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (πλατεία Μάρκου Μπότσαρη)

Το βιβλίο, όπως είπε και ο ίδιος ο συγγραφέας, αναδεικνύει τη μορφή του ναυτικού αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων. Έχοντας ως βασική περιπτωσιολογική μελέτη τη δράση του ναυτικού της Ύδρας, ισχυρίζεται ότι οι Υδραίοι, όπως και οι υπόλοιποι νησιώτες που πήραν μέρος στην Επανάσταση, κατέφυγαν συνειδητά στη μορφή του ανταρτοπόλεμου στη θάλασσα ως μοναδική λύση για να συμβάλουν στη διεκδίκηση της απελευθέρωσης και ανεξαρτησίας της Ελλάδας από έναν στρατιωτικά και πολιτικά ισχυρότερο αντίπαλο.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος ευχήθηκε στο συνάδελφό του και φίλο Δήμαρχο Ύδρας καλοτάξιδο το νέο του βιβλίο και αφού τον ευχαρίστησε που επιβεβαιώνει την αγάπη του για το Μεσολόγγι, με την επιλογή του να παρουσιάσει το βιβλίο του στην Ιερή Πόλη, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του φίλου Γιώργου , διότι η εκδήλωση αυτή καθ’ αυτή της παρουσίασης ενός βιβλίου, αποτελεί αφορμή για ένα διανοητικό ταξίδι, που ο δήμος μας το σέβεται και κάθε φορά το τιμά με τη συμμετοχή του. Είμαστε όμως εδώ και για να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμη φορά τούς πολλούς δεσμούς πού συνδέουν την Ύδρα με το Μεσολόγγι. Δύο τόποι που, παρά την απόσταση πού μας χωρίζει, παραμένουμε ενωμένοι.

Εγώ προσωπικά δεν είμαι λόγιος ούτε ιστορικός . Γνωρίζω όμως πως το βιβλίο σου αυτό είναι άλλη μια πράξη κατάθεσης ψυχής στην πατρίδα σου. Γνωρίζω με πόση υπευθυνότητα, ζήλο και αξιοσύνη ασχολείσαι με τα κοινά και είμαι βέβαιος ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα συναντούμε και στο βιβλίο σου. Ένα βιβλίο που είναι για όλους μας αλλά και για τις μελλοντικές γενιές μια ιστορική παρακαταθήκη».

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι κκ. Στέλιος Περράκης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Πρέσβυς της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης Παναγιώτης Ράππας, Σκηνοθέτης-Ζωγράφος και Κωνσταντίνος Μπεράτης, Πολιτικός Επιστήμονας, Ερευνητικός Εταίρος στην Συμβουλευτική Εταιρεία Guidepoint.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ανδρέας Σιδέρης, Εκδότης

Screenshot 18 1Screenshot 19 1Screenshot 20 1Screenshot 21 1Screenshot 22 1Screenshot 23 1Screenshot 24 1Screenshot 25 1Screenshot 26 1Screenshot 27 1Screenshot 28 2Screenshot 29 2Screenshot 30 2Screenshot 31 2Screenshot 32 2Screenshot 33 2Screenshot 34 2Screenshot 35 2Screenshot 36 2Screenshot 37 2


agrinio24.gr