Με επίκεντρο την Ευηνολίμνη, την υπέροχη αυτή τεχνητή λίμνη του Εύηνου, ταξιδεύουμε περιμετρικά της, ώστε να γνωρίσουμε μερικά από τα χωριά που την πλαισιώνουν και δημιουργούν μαζί της τον πιο ιδιαίτερο “πίνακα” της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η περίμετρος της λίμνης είναι 32 χιλιόμετρα και μέσω μιας τεράστιας σήραγγας 30 χιλιομέτρων, το νερό της καταλήγει στην επίσης τεχνητή λίμνη του Μόρνου, την κύρια πηγή νερού σε ολόκληρη την Αττική.

Κρυονέρια

Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 32
DSC 3271

Σκαρφαλωμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Φτερόπυργου, στην Ορεινή Ναυπακτία, σε υψόμετρο 1170 μέτρων και μόλις 15 χιλιόμετρα από την Άνω Χώρα, βρίσκεται ένα πετρόχτιστο χωριό με σπάνια φυσική ομορφιά. Μέχρι και το 1927 έφερε την ονομασία Κουτουλίστα, ενώ μετονομάζεται σε Κρυονέρια λόγω των ατελείωτων υδάτινων πόρων που υπάρχουν μέσα αλλά και γύρω από το χωριό.

DJI 0001
DSC 3304
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 33
DJI 0014

Μέσα από τα Κρυονέρια ξεκινούν αρκετές διαδρομές για περιπάτους και όχι μόνο. Διαδρομές στο δάσος, διαδρομές σε φαράγγια, διαδρομές σε καταρράκτες, διαδρομές με θέα και γενικά διαδρομές στην υπέροχη φύση γύρω από την αναζωογόνα λίμνη του Εύηνου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό.

DSC 3305
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 34

Θέση Περγάρι

DJI 0056
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 35
DSC 3272

Στην Ορεινή Ναυπακτία, λίγο έξω από το χωριό Κρυονέρια, υπάρχει μια εκπληκτική τοποθεσία που ονομάζεται Θέση Περγάρι. Η διαδρομή μέσα από το δάσος δε θα μπορούσε να προ διαθέσει σε καμία περίπτωση τον επισκέπτη για αυτό που θα αντικρίσει φτάνοντας εκεί…

DJI 0030
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 36
DJI 0033

Το μικρό παρατηρητήριο είναι χτισμένο ακριβώς στο χείλος του γκρεμού, και από εκεί πάνω η εντυπωσιακή Ευηνολίμνη φαντάζει μαγική, ενώ είναι σαν να την βλέπεις μέσα από το φιλιστρίνι του αεροπλάνου. Ο Εύηνος ποταμός μοιάζει με μικρό ρυάκι και η απεραντοσύνη των κορφών της Ναυπακτίας θαρρείς και συναγωνίζονται μαζί του για το ποιος θα βγει νικητής στα δικά σας μάτια…

DJI 0034
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 37

Καταρράκτης Κάκαβου

DSC 3331
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 38
DSC 3321

Φεύγοντας από τα Κρυονέρια και ακολουθώντας τη διαδρομή προς Περδικόβρυση, υπάρχει μια σχετική πινακίδα που ενημερώνει τον επισκέπτη για μια ακόμα τοποθεσία μέσα στην καταπράσινη φύση, προς τους καταρράκτες Κάκαβου. Ο δρόμος μπορεί να είναι χωμάτινος, όμως δεν είναι πάνω από 300 μέτρα μέχρι το σημείο στάθμευσης.

DSC 3360
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 39
DSC 3351

Το μονοπάτι που πρέπει να διανύσει κανείς αν και ελάχιστα ανηφορικό είναι πολύ μικρής δυσκολίας. Μετά από περίπου 300 μέτρα, οι όχθες του ποταμού ξεπροβάλλουν μέσα από την πυκνή βλάστηση, ενώ κατά τόπους το νερό του ποταμού δημιουργεί μικρές γούρνες που τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρονται για δροσερές βουτιές, αφού η θερμοκρασία του νερού είναι μόλις 13 βαθμούς Κελσίου.

Ελάχιστα μέτρα μακρύτερα, μόλις 50, το ελαφρώς γλιστερό πλέον μονοπάτι φτάνει στο τέλος του, ακριβώς μπροστά στον καταρράκτη Κάκαβου. Το θέαμα που παρουσιάζει είναι πραγματικά μαγικό. Τα νερά του ποταμού πέφτουν από ύψος 8 μέτρων, σχηματίζοντας μια ακόμα πανέμορφη δροσερή λίμνη για τους τολμηρούς της υπόθεσης.

DSC 3308
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 40

Ο ονομαζόμενος Κρυονερίτικος Κάκαβος, πηγάζει από τις πλαγιές του Τσεκούρα και αφού δεχθεί ένα πλέγμα μικροχειμάρρων χύνεται στον Εύηνο κοντά στην Περδικόβρυση.

20220426 142523
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 41
20220426 142305
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 42

Ο καταρράκτης Κάκαβου λοιπόν, έχει πάρει το όνομα του από το ομώνυμο ρέμα, ενώ έχει νερό καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κοντά στον καταρράκτη, υπήρχε στο παρελθόν ένας παλιός νερόμυλος που χρησιμοποιούνταν ως πλυσταριό, όμως στις μέρες μας διακρίνεται μονάχα η μάντρα του.

DSC 3328
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 43

Περδικόβρυση

DJI 0463
DSC 3374

Κατά το παρελθόν, μέχρι και το 1927 έφερε την ονομασία Σινίστα, με ρίζες που ανάγονται στους βυζαντινούς χρόνους. Για την ακρίβεια, πολλά υπήρξαν τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά καιρούς στην περιοχή και φανέρωσαν την ύπαρξη αρχαίου αιτωλικού οικισμού. Είναι χτισμένη κοντά στη νότια όχθη του Εύηνου σε υψόμετρο 661 μέτρων, στις βόρειες πλαγιές του όρους Τσεκούρα.

DJI 0456
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 44

Τα παραδοσιακά χτισμένα σπίτια της Περδκόβρυσης, από πελεκητή πέτρα με σκεπή από πέτρινες πλάκες και οι μεγάλες αυλές με κάθε λογής πολύχρωμα λουλούδια, ξεχωρίζουν στο μικρό αυτό χωριό με τους ιδιαίτερα φιλόξενους ανθρώπους. Τα τρεχούμενα νερά από τις βρύσες του χωριού ξεδιψούν τους διαβάτες, ενώ στην αυλή του παλιού λιθόχτιστου σχολείου του, δυστυχώς κλειστό πια στις μέρες μας λόγω έλλειψης μικρών παιδιών, βρίσκεται μνημείο Πεσόντων.

DJI 0464
DJI 0467

Περπατήστε μέχρι το Κεφαλόβρυσο στην κορυφή του χωριού μέσα στο καταπράσινο ελατόδασος για να ζήσετε υπέροχες εμπειρίες φύσης και μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου εντός του χωριού με την Ωραία Πύλη του ναού που χρονολογείται στο 1749, ημερομηνία κατασκευής της εκκλησίας…

Αράχοβα

DJI 0721

Αράχοβα Ναυπακτίας: Ονομασία σλαβικής προέλευσης που σημαίνει καρυδότοπος. Και μπορεί στο παρελθόν να γραφόταν με “ω”, όμως από το 1940 διορθώνεται και έτσι εναρμονίζεται απόλυτα με την πλούσια δασική βλάστηση που την περιβάλλει.

DJI 0735
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 45
20201017 131701

Σε απόσταση 81 χλμ. βόρεια της Ναυπάκτου και 52 χλμ. νότια του Καρπενησίου, χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο από 650 ως 1100 μέτρα, στις πλαγιές του βουνού Κοκκινιά, στέκει αγέρωχη και ατενίζει την τεχνητή λίμνη και τα στενά του Εύηνου ποταμού. Και η θέα αυτή είναι πραγματικά μοναδική και σου κόβει την ανάσα.

20201017 134716
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 46
20201017 135338

Η πέτρινη πλακόστρωτη πλατεία της έχει την πιο έντονη μυρωδιά του χθες. Εάν βρεθείς εκεί, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι απλά να κλείσεις τα μάτια στο παρόν, αφήνοντας την καρδιά να βρεθεί στην “Αράχωβα” εκείνη με τα παραδοσιακά λιθόχτιστα σπίτια, τις πέτρινες βρύσες, τα ακούραστα αλώνια, τα αιωνόβια πλατάνια, το Δημοτικό Σχολείο, το Αγροτικό Ιατρείο, τον Δασικό Σταθμό, τα καφεπαντοπωλεία και τους νερόμυλους, σε μία εποχή που το ρεύμα ήταν μια άγνωστη λέξη και η μοναδική επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν το “εξελιγμένο” τηλέφωνο του χωριού, που έφτασε εκεί το 1930 και πατώντας το μηδέν καθάριζαν κάπως τα παράσιτα που ακούγονταν στο βάθος της γραμμής… Γιατί στην Αράχοβα, είναι όλα εκεί…

DJI 0751
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 47

Και στη μέση του χωριού, χτισμένος αρχικά πριν από 500 περίπου χρόνια, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτη του χωριού, με τον μεγάλο αιωνόβιο πλάτανο στον περίβολό του…

20201017 171143
Ταξιδεύουμε σε τρία υπέροχα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας περιμετρικά του Εύηνου (video) 48

agrinio24.gr