Το Γυμνάσιο – Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Παναγία Προυσιώτισσα πραγματοποίησε 5ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιέννη από τις 24 έως και τις 28 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σχεδιασμού σχολικού έτους 2022- 2023.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Prof. Dr. Robin Golser,τον καθηγητή Prof. Dr. Χρήστο Λύκο και όλους τους καθηγητές και καθηγήτριες του Πανεπιστημίου, που υποδέχτηκαν τόσο ένθερμα τα παιδιά μας, σε μία άψογα προετοιμασμένη ημέρα, η οποία περιελάμβανε εργαστήρια και διαλέξεις.

Οι μαθητές μας επισκέφθηκαν 5 εργαστήρια, συγκεκριμένα τα Εργαστήρια της Φυσικής των Ισοτόπων και του επιταχυντή VERA (Prof. Dr. Robin Golser), τα Εργαστήρια του Σχολικού Πειραματικού Πάρκου (Dr. Marianne Korner), τα Εργαστήρια της Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας – Αστεροσκοπείο (Prof. Dr. Jani Kotakoski), τα Εργαστήρια Υπεραγωγιμότητας (Prof. Dr. Wolfgang Lang) και την αίθουσα συλλογής ιστορικών πειραματικών οργάνων και διατάξεων του Τμήματος Φυσικής (Prof. Dr. Franz Sachslehner).

Επίσης παρακολούθησαν 2 εξαιρετικές διαλέξεις.

Αυτή του διακεκριμένου Έλληνα καθηγητή, Prof. Dr. Χρήστου Λύκου, ο οποίος τιμά με το ερευνητικό του έργο τη χώρα μας στο εξωτερικό και είχε θέμα «Ούτε στερεά ούτε ρευστά: υβριδικά συστήματα στη Φυσική της Χαλαρής Συμπυκνωμένης Ύλης». Ο Prof. Dr. Χρήστος Λύκος το 2003 εκλέχτηκε Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Düsseldorf και το 2010 Καθηγητής στη Σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Επίσης είναι Επισκέπτης Καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων του Πανεπιστημίου του Princeton, της Pennsylvania και της Ρώμης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα αυτοοργάνωσης, δομής και δυναμικής της χαλαρής συμπυκνωμένης ύλης, δηλ. της κατάστασης της ύλης που συμπεριλαμβάνει κολλοειδή σωματίδια, πολυμερή, μεμβράνες και τα βιοϋλικά.

Η 2η διάλεξη με θέμα «Κβαντικοί Υπολογιστές και το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2022» έγινε από τη Dr. Beatrix Hiesmayr. Σε μια εξαιρετική παρουσίαση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν εκτός από τις αγγλικές και πολλές ελληνικές λέξεις, η Dr. Beatrix Hiesmayr αναφέρθηκε στο Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2022, το οποίο μοιράστηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Prof. Dr. Anton Zeilinger με άλλους δύο επιστήμονες, Alain Aspect, John F. Clauser. Καθένας από τους τρεις έχει διεξάγει πρωτοποριακά πειράματα, χρησιμοποιώντας διεμπλεγμένες κβαντικές καταστάσεις, όπου δύο σωματίδια συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία μονάδα, ακόμα και όταν είναι διαχωρισμένα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους έχουν ανοίξει το δρόμο για τη νέα τεχνολογία, που βασίζεται σε κβαντικές πληροφορίες.

Το Πανεπιστήμιο της Βιέννης ιδρύθηκε το 1365, έχει 90.000 φοιτητές και 15 από τους φοιτητές και καθηγητές του είναι κάτοχοι βραβείου Νόμπελ.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων μας με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν και συμμετείχαν τόσο στα εργαστήρια όσο και στα διαλέξεις, επιδεικνύοντας άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και ικανοποιητικότατη κατανόηση του επιστημονικού επιπέδου.

Εκ μέρους των Εκπαιδευτηρίων προσφέρθηκαν δώρα που αντιπροσωπεύουν τον τόπο μας. Ευχαριστούμε την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΉΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΊΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΆΔΟΣ και ιδιαιτέρως την κα Ολυμπία Βικάτου και την ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ για τα όμορφα βιβλία που μας διέθεσαν.

Οι μαθητές μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας. Πρεσβευτές της οικογένειας, του σχολείου και του τόπου μας.

Η επίσκεψή μας στην Αυστρία περιελάμβανε ακόμη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Παλάτι Schonbrunn και τη συνοικία των Ελλήνων στη Βιέννη, καθώς και το γραφικό Salzburg.

Screenshot 1Screenshot 2Screenshot 3Screenshot 4Screenshot 5Screenshot 6Screenshot 7Screenshot 8Screenshot 9Screenshot 10Screenshot 11Screenshot 12Screenshot 14Screenshot 15Screenshot 16 317617312 2024638381068909 2242056624208228103 n


agrinio24.gr