Το θρίλερ με την τύχη του Εμπραχίμ Ραϊσί άρχισε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες πως ένα από τα ελικόπτερα που μετέφεραν τον Ιρανό πρόεδρο και την συνοδεία του συνετρίβη στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαιτζάν. Αμέσως, σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν για την δύσβατη δασική περιοχή σημείο.

Για αναγκαστική προσγείωση λόγω ομίχλης, κάνει λόγο η Τεχεράνη

Η πυκνή ομίχλη και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες όμως έκαναν το έργο τους δύσκολο.

«Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για ένα ατύχημα με ένα από τα ελικόπτερα που συνόδευαν τον πρόεδρο στην περιοχή Τζόλφα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανώμαλη προσγείωση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο, όπως είδατε στους τίτλους της οθόνης στις τηλεοπτικές ειδήσεις πριν από λίγα λεπτά. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν στον τόπο του δυστυχήματος», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Λίγη ώρα αργότερα, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι μέλη της συνοδείας του προέδρου επικοινώνησαν με την Τεχεράνη, δίνοντας ελπίδες. Δεν επιβεβαιώθηκε πως η επικοινωνία ήταν με το ελικόπτερο του Προέδρου.

Ο Ασμέντ Βαχίντι, υπουργός εσωτερικών Ιράν δήλωσε: «Υπήρξε επικοινωνία. Αλλά δεδομένου ότι είναι μια περίπλοκη περιοχή, η σύνδεση είναι λίγο δύσκολη. Περιμένουμε τις ομάδες διάσωσης να φτάσουν εκεί και να στείλουμε περισσότερες πληροφορίες».

«Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο είναι ακόμη σε εξέλιξη. Οι καιρικές συνθήκες και η πυκνή ομίχλη έχουν δυσκολέψει πολύ τις ομάδες διάσωσης», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Εικόνες δείχνουν τον πρόεδρο Ραϊσί μια ώρα πριν την συντριβή του ρωσικής κατασκευής ελικοπτέρου. Ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε την περιοχή που συνέβη το περιστατικό ως κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

«Υπάρχει πυκνή ομίχλη εδώ. Μπορείτε να δείτε πίσω μου πως υπάρχει ορατότητα μόλις πέντε μέτρων. Είναι πολύ δύσκολο να περάσεις από την περιοχή», περιέγραψε η ιρανική τηλεόραση.

Το πρωί, ο Εμπραχίμ Ραϊσί είχε βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ.

«Αυτό το φράγμα μπορεί να προσφέρει πολύ ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων, επιβατών και τουριστών. Δεδομένου του πόσο σοβαρά εκτελούνται οι εργασίες, νομίζω ότι θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, που είναι σχεδόν 3 χρόνια, σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. θα γίνει για να το χρησιμοποιήσει ο κόσμος», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν.

Στο άκουσμα της είδησης για τον πρόεδρο, Ιρανοί άρχισαν να προσεύχεται ελπίζοντας για καλά νέα.

Τι λένε τα κρατικά ΜΜΕ

Τα ιρανικά Μέσα ενημέρωσης  δίνουν με το σταγονόμετρο πληροφορίες αν και οι τελευταίες αναφέρουν ότι Ιρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο στο Reuters για συντριβή του αεροσκάφους και πως είναι άγνωστη η τύχη του προέδρου.

Την ίδια ώρα, πάντως το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε την πληροφορία ότι ο Ιρανός πρόεδρος έχει σκοτωθεί από τη συντριβή tου αεροπλάνου, χωρίς αυτή την πληροφορία να την επιβεβαιώνουν οι Ιρανοί.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται λεπτό προς λεπτό για το θρίλερ που είναι σε εξέλιξη.

Τι μεταδίδουν τα ρωσικά Μέσα

Η Μόσχα είναι μία περιοχή που έχει διπλωματική σχέση με την Τεχεράνη. Ο Ιρανός πρόεδρος έφευγε από το Αζερμπαϊτζάν όπου είχε συνάντηση με τον Αλίεφ.

Ανεπίσημα στην Μόσχα διακινείται η πληροφορία ότι οι επιβαίνοντες του ελικοπτέρου ενδέχεται να έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ σε επίσημο επίπεδο δεν έχει δοθεί καμία περαιτέρω πληροφορία.

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: «Ελπίζουμε ότι ο Θεός θα επιστρέψει τον Ραϊσί στην αγκαλιά του έθνους»

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έκανε πριν από λίγη ώρα την πρώτη παρέμβαση όπου ανέφερε μεταξύ άλλων «ελπίζουμε ότι ο Θεός θα επιστρέψει τον Ραϊσί στην αγκαλιά του έθνους» ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα διαταραχθεί η διακυβέρνηση της χώρας του Ιράν.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημείο του ατυχήματος φαίνεται να έχει εντοπιστεί με τους διασώστες να κινούνται προς αυτό.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό σύστημα γεωεντοπισμού Copernicus μετά από αίτημα του Ιράν.


Πηγή