«Βλέπουμε χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν. Η τελετή θα γίνει στην περιοχή από την πλατεία της Επανάστασης μέχρι την πλατεία της Ελευθερίας. Είναι περίπου πέντε χιλιόμετρα και περιμένουμε τα φέρετρα να μεταφερθούν εδώ σύντομα. Δηλαδή θα γίνει μια μικρή πομπή μεταξύ των δύο συμβολικών πλατειών της πρωτεύουσας. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ντυμένοι στα μαύρα σε ένδειξη πένθους για τον εκλιπόντα πρόεδρο και τους συντρόφους του», αναφέρει το ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Τα φέρετρα του Ιρανού προέδρου και των άλλων επτά επιβαινόντων στο μοιραίο ελικόπτερο, τοποθετήθηκαν στο υψηλότερο σημείο του τζαμιού Γκραντ Μοσάλα. Στην προσευχή, πρωτοστάτησε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Θρήνος

Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες με φωτογραφίες του Ραϊσί και σημαίες του Ιράν στα χέρια κλαίνε σπαρακτικά.

«Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θέλουν να δείξουν ότι υπάρχουν εκατομμύρια Ιρανοί που βγαίνουν στον δρόμο για τον Ραϊσί και τους άλλους, τους αποκαλούν μάρτυρες στην υπηρεσία του λαού. Προφανώς τα καθεστωτικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης θέλουν να προωθήσουν αυτήν την εικόνα», υπογραμμίζεται στο BBC.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος, Ισμαήλ Χανίγιε, και ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεσμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ.

Εκπροσώπους τους έστειλαν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ.

Η σορός του Ραϊσί θα μεταφερθεί αύριο στη γενέτειρά του, Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, όπου θα ταφεί.

Γαλλία: Ο Θεός υπάρχει, μας απαλάσσει από τους μουλάδες αναφέρει το Charlie Hebdo

Με μια γελοιογραφία που δείχνει το χέρι του Θεού με ένα δάκτυλο να συντρίβει το ιρανικό ελικόπτερο και το σώμα του Ραϊσί να βγαίνει από το κατεστραμμένο ελικόπτερο το Charlie Hebdo σχολίασε τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί.

Το εβδομαδιαίο σατιρικό έντυπο που λατρεύει να προκαλεί, δημοσίευσε ένα εξώφυλλο που ήταν βέβαιο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός της Γαλλίας. Το εξώφυλλο του Charlie Hebdo έχει εξώφυλλο με τίτλο: «Ο Θεός υπάρχει» δείχνοντας πως ο «Θεός» τιμωρεί όσους έχουν θέση εξουσίας σε θρησκείες και δη τους πιο συντηρητικούς.

Η γελοιογραφία δείχνει το χέρι του Θεού να έχει συντρίψει με το δάχτυλο το ελικόπτερο και το σώμα του Ραϊσί να προεξέχει από τα συντρίμμια, όλόκληρος ο τίτλος αναγράφει «Ο Θεός υπάρχει. Μας απαλλάσσει από τους μουλάδες», γράφει.

Το εβδομαδιαίο θα είναι διαθέσιμο από την Τετάρτη 22 Μαρτίου. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης ανέβασαν το εξώφυλλο που εκ των πραγμάτων προδημοσιεύεται, με αποτέλεσμα να γίνει αμέσως viral.


Πηγή