«Φωτιές» έχει ανάψει στους ιδιοκτήτες που τα ακίνητά τους βρίσκονται εντός ή κοντά σε δασικές εκτάσεις, η υποχρέωση να εφαρμόσουν τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας, και δεύτερον, να καθαρίζουν και να συντηρούν αδόμητα οικόπεδα που κατέχουν εντός αστικού ιστού.
Οι ιδιοκτήτες αυτοί βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν διπλό κλοιό, με το κόστος που πρέπει να επωμιστούν να είναι σε πολλές περιπτώσεις τεράστιο.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν το Εντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και την Τεχνική Εκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, μέσω του εξουσιοδοτημένου επαγγελματία – διαχειριστή, έως την 31η Μαΐου.
Παρά το γεγονός ότι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο υποχρεωτική είναι η εφαρμογή μόνο των διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας, πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, για τεχνικούς κυρίως λόγους.
Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Στο μεταξύ άνοιξε χθες η πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών.
Πλέον, με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.
Το νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.
Πηγή