Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, που ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ήταν ευκαιρία για τα κομματικά επιτελεία να μετρήσουν τις δυνάμεις, αλλά και την δυναμική της στρατηγικής τους.
Η συζήτηση κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, όπως φάνηκε ήδη από την έναρξή της και κορυφώθηκε με τον ίδιο τρόπο και στις ομιλίες των αρχηγών
Σε ότι αφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων για την οποία υποβλήθηκε η πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε για την ΕΥΠ και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε φέιγ βολάν τον απόρρητο φάκελο της ΑΔΑΕ, αναφέροντας ονόματα τα οποία δεν υπήρχαν στην επιστολή.
«Η επιστολή του κ. Ράμμου είχε ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο», σχολίασε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον καλεί να μην παίζει τις κουμπάρες. Παρέπεμψε στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και σχολίασε αναφερόμενος στον Χρήστο Ράμμο πως η ΑΔΑΕ είναι όργανο της διοίκησης, όχι της Δικαιοσύνης και ότι ίδιος είναι τέως δικαστής.
Θύμισε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 με τη μετατροπή του αδικήματος των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα και επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των μεταναστών στον Έβρο, καταλογίζοντας προσπάθεια διασυρμού της χώρας. «Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτή την εμμονή σας να αγκαλιάζετε τέτοιο fake news παίζετε το παιχνίδι της Τουρκίας; Είστε αφελής ή επικίνδυνος;», διερωτήθηκε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις καταθέσεις Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο, για τις οποίες , όπως είπε, ο Αλέξης τσίπρας σιωπά. «Δεν είπατε κουβέντα για τις μαύρες σακούλες με τα λεφτά Καλογρίτσα», είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι καλύπτει το Ν. Παππα «που δικάζεται για το σκάνδαλο του στημένου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες».
Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ θίασο που ανεβάζει μόνον ένα έργο και ποτίζει την κοινωνία με διχασμό και σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας με τον «ένοχος ή βλαξ» για να πει ότι ο κ. πρωθυπουργός «επέλεξε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή», είπε: «Τη φράση αυτή την είπε ο Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, κάνοντας αναφορά στους Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα και Μαντζουράνη που σήμερα είναι δικηγόρος του Νίκου Παππά, από pamper πήγαμε σακούλες».
Φθηνό αντιπερισπασμό «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις αναφορές του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μια «σακούλα» είχε και την παρέδωσε στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική κοινωνία. Και δεν ήταν καθόλου «μαύρη». Ήταν «σακούλα» με 37δις, που αν δεν υπήρχε σήμερα η πατρίδα μας δεν θα μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να αντέξει τα χτυπήματα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνοντας περαιτέρω την επιθετική του ρητορική μίλησε για εγκληματική οργάνωση και τόνισε πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν είναι κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί. «Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δε πρόκειται για ρυπαρό δίκτυο. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δε πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης», είπε. Χαρακτήρισε πληγή για τη χώρα και τη δημοκρατία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Μετά την ύβρη που διαπράξατε θα έρθει η Νεέμεσις με τη λαϊκή ψήφο. Θα έρθει και η κάθαρση. Είναι υποχρέωση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Η ψήφος των βουλευτών σας σήμερα κύριε Μητσοτάκη θα σας δώσει μια πύρειο κοινοβουλευτική νίκη. Που δε θα αποτρέψει την εκλογική σας ήττα σε λίγο καιρό από σήμερα».
Ο δρόμος προς τις κάλπες είναι βέβαιο ότι επιφυλάσσει μάχες σε υψηλούς τόνους, κάτι που επιδιώκει κυρίως η αντιπολίτευση, καθώς όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκη είπε ότι «απέναντι στην τοξικότητα η κυβέρνηση απαντά με το έργο της». Η κυβερνητική στρατηγική θα επικεντρωθεί στο να θυμίσει τα «τρώτα» σημεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η υπερφορολόγηση, αλλά θα κάνει και συχνές αναφορές στις ποινικές υποθέσεις, όπως αυτή της υπόθεσης Καλογρίτσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, όπως έγινε φανερό για μία ακόμα φορά από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή θα συνεχίσει να προσάπτει στην κυβέρνηση ότι λειτουργεί σαν «εγκληματική οργάνωση» που δε σέβεται τους θεσμούς και πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μόνη επιλογή για την επιστροφή στην ομαλότητα. Άλλωστε το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «Δικαιοσύνη» αυτό ακριβώς αποτυπώνει. Η Κουμουνδούρου περιλαμβάνει στην στρατηγική επίσης και την ανάδειξη του προβλήματος της ακρίβειας, θέμα που βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών του εκλογικού σώματος.
Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να μπει στη μάχη των δύο μεγάλων ως εγγυητής της ομαλότητας, ως η «μόνη αξιόπιστη λύση» προσδοκώντας να βγει ενισχυμένο από τις κάλπες ώστε να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή από θέση ισχύος, εγχείρημα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, σύμφωνα με το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη.
Πηγή