Άιγκεντορ στην γλώσσα των διοργανωτών σημαίνει αυτογκόλ. Και μέχρι στιγμής είναι πέντε τα γκολ που μπήκαν στη… λάθος εστία. Δεν είναι λίγα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην προηγούμενη διοργάνωση είχαν καταγραφεί 11 σε 51 παιχνίδια (το 7,2% του συνόλου των γκολ).
Στο φετινό Euro το ποσοστό άγγιξε το 10% πριν τα παιχνίδια της Παρασκευής, προκαλώντας στα social media σχόλια του τύπου “η Τσέλσι δίνει 120 εκατ. για τον Άιγκεντορ”!
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χειμωνιάτικο (για μας) Π.Κ. του Κατάρ, είχαν καταγραφεί μόλις δύο αυτογκόλ (1,2%). Την αρχή στο γερμανικό Euro έκανε παίκτης των διοργανωτών (Ρούντιγκερ) αλλά ήταν ένα ανώδυνο αυτογκόλ, καθώς το σκορ μειώθηκε 4-1 στον αγώνα Γερμανία -Σκωτία.
Αντίθετα, η “στραβοτιμονιά” του Αυστριακού Βέμπερ έκρινε το παιχνίδι με την Γαλλία, όπως και το αυτογκόλ του Καλαφιόρι στην ήττα της Ιταλίας από την Ισπανία. Καθοριστικό και εκείνο του Τσέχου Χράνατς στον αγώνα με την Πορτογαλία, αφού έγραψε το 1-1 και ώθησε τους Ίβηρες στην αντεπίθεση για την τελική νίκη.
Διαφορετικό το σενάριο για το αυτογκόλ της Αλβανίας στον δεύτερο όμιλο. Ο Γκιάσουλα σκόραρε πρώτα στη δική του εστία αλλά εξιλεώθηκε ισοφαρίζοντας ο ίδιος στο 95′ για το 2-2 με την Κροατία.
Αναζητώντας πιθανές αιτίες του φαινομένου, πολλοί στέκονται στον τρόπο που επιτίθενται οι ομάδες. Ειδικά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν τριάδα στην αντίπαλη άμυνα (3-5-2). Τα σουτ εκτός περιοχής είναι στατιστικά λιγότερα και η μπάλα μεταφέρεται περισσότερο στην περιοχή, όπου μεγαλώνει η πιθανότητα αμυντικής αντίδρασης σε λάθος κατεύθυνση. Επίσης, η τύχη συχνά παίζει τον ρόλο της και επηρεάζει την κατάληξη μιας φάσης.
Πάντως, στον κόσμο των αυτογκόλ το πιο διάσημο, εφιαλτικό και συνάμα τραγικό στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μπήκε πριν από 30 χρόνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ. Ο Αντρές Εσκομπάρ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Κολομβίας και η ομάδα του αποκλείστηκε από τους Αμερικανούς. Δέκα μέρες αργότερα ο Εσκομπάρ δολοφονήθηκε από έναν άνδρα που είχε δεσμούς με καρτέλ ναρκωτικών…
Επιστρέφοντας στο σήμερα, πίσω από τον… Άιγκεντορ των 5 γκολ βρίσκονται με δύο (κανονικά) γκολ ο Γερμανός Μουσιάλα και ο Σλοβάκος Σραντς και άλλοι 46 παίκτες που έχουν σκοράρει από μια φορά. Καλή συνέχεια, παιδιά, με ακόμη περισσότερα γκολ!
//
Πηγη