Σειρά επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα εθνικά ζητήματα αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, είχε ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των κόκκινων γραμμών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, προειδοποίησε για την ατζέντα της γείτονος στο Κυπριακό.

«Η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι θετική, αλλά ο διάλογος πρέπει να προωθηθεί στη βάση της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου, με την Ελλάδα να καθιστά σαφείς τις κόκκινες γραμμές της», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.

«Όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρέπει να προσπαθήσουμε να ξανασυζητήσουμε. Δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να επιτρέψουμε να επιβληθεί η ατζέντα Ερντογάν για τη διχοτόμηση του νησιού», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τα κόμματα ενημερώθηκαν για τις νέες προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό, τις προκλήσεις της Β. Μακεδονίας, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη κρίση στη Μ. Ανατολή.

«Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει ούτε απ’ την πολιτική των λεγόμενων “ήρεμων νερών” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που τελικά διαμορφώνονται με βάση τις ΝΑΤΟϊκές επιδιώξεις», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η Ελλάδα ήταν και πρέπει να παραμείνει παράγοντας πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκάνιων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστερά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στις 20 του μήνα στις εκδηλώσεις στη Κύπρο με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, ενώ την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στη μεγαλόνησο για τη φιέστα του ψευδοκράτους.

«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και την βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισό αιώνα του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Άμυνας.

ΠΑΣΟΚ: Συνεχίζεται η κούρσα για την ηγεσία

Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, ενόψει της εσωκομματικής μάχης του Οκτώβρη.

Ο Χάρης Δούκας, περιόδευσε στα Γιάννενα, απ’ όπου και ξέκοψε κάθε συζήτηση για μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πατερίτσα της ΝΔ, δεν είναι συμπλήρωμα και το αντίθετο θα κάνουμε. Θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να δημιουργήσουμε άλλο μοντέλο»

Ο Μιχάλης Κατρίνης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Χατζηθεοδοσίου, όπου δήλωσε:

«Προτείνουμε: στήριξη επιχειρήσεων και πρόσβαση ρευστότητας τραπεζικό δανεισμό, ρύθμιση των οφειλών παρελθόντος σε εφορία ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζα και βεβαίως απαλλαγή από το άδικο φορολογικό σύστημα».

«Η δημοκρατική παράταξη πρέπει να έχει πυρήνα το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ως τέτοιο. Δηλαδή να διευρυνθεί στα αριστερά και το κέντρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να καταργηθεί», σημείωσε ο Παναγιώτης Δουδωνής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και η Άννα Διαμαντοπούλου.


Πηγή