Σε έξαρση είναι και η παραβατικότητα ανηλίκων. Συγκεκριμένα, έγιναν περίπου 6.640 συλλήψεις ανηλίκων το πρώτο εξάμηνο του 2024 ενώ το 2023 είχαν γίνει περίπου 4.651 συλλήψεις ανηλίκων.

Από τις 22 έως τις 28 Ιουλίου έγιναν 112 συλλήψεις και 5.745 έλεγχοι.

Η Δρ. Εγκληματολογίας, Δέσποινα Σβουρδάκου, σχολίασε πως η βία ανηλίκων δημιουργεί ανασφάλεια για τους γονείς και σκέφτονται να πάνε τα παιδιά τους σε μία άλλη κοινωνία (π.χ κατασκήνωση) μήπως υπάρξουν προβλήματα.

«Πρέπει όλοι μας να είναι ενεργοί και να προσπαθούν στο θέμα της πρόληψης να υπάρχει βία. Πρέπει να κάνουμε διάλογο με τα παιδιά».

Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Βέρα Αθανασίου, μίλησε για το πώς θα πρέπει να προσεγγίζονται τα παιδιά από τους γονείς ώστε να μην γίνουν θύματα ή θύτες στο μέλλον.

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια. Πολλές φορές έχουμε την εντύπωσή πως τα παιδιά μας είναι ευχαριστημένα από την σχέση μας αλλά αυτό μπορεί να είναι μία πλάνη γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με τα παιδιά. Πρέπει να τα απενεχοποιήσουμε και να τα ξεφοβίσουμε. Πρέπει να τους πούμε πως τα συναισθήματά μας δεν τα ελέγχουμε αλλά την συμπεριφορά μας μπορούμε».

Η κ. Δέσποινα Σβουρδάκου δήλωσε πως η άγνοια και η απειρία είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον να γίνει θύμα ή θύτης.

«Τα παιδιά μιλάνε με άτομα της ίδιας ηλικίας και όχι στους γονείς. Δυστυχώς υπάρχουν άτομα που εκμεταλλεύονται την αθωότητα και τους λένε πως είναι μαγκιά να κάνεις χρήση ναρκωτικών. Πρέπει να το δούμε και αυτό. Πρέπει να υπάρχει διάλογος και ενημέρωση από τους γονείς και από τους καθηγητές».


Πηγή