Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης, όταν έσπασε μέρος παιχνιδιού με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Όπως προκύπτει ενώ το λούνα παρκ ήταν ανοιχτό από τις 15 Μαΐου χωρίς γνωστοποίηση για τρεις μήνες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, δεν είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ καταγγέλλεται ότι οι έλεγχοι ήταν επιδερμικοί. Τα περισσότερα μηχανήματα που καθημερινά έπαιζαν δεκάδες παιδιά ήταν μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, τουλάχιστον 15ετίας.

«Διέρρευσαν πληροφορίες που είχαν πολιτική σκοπιμότητα εναντίον του δήμου Κασσάνδρας»

Ο δικηγόρος, Θεόδωρος Καραγιάννης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το δυστύχημα στο λούνα παρκ για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο 21χρονος χειριστής.

«Η απόφαση είναι σωστή σε νομικό επίπεδο, από την στιγμή που η δίωξη ή προκαταρκτική που παραγγέλθηκε αφορά πλημμέλημα – ανθρωποκτονία από αμέλεια – έτσι και αλλιώς δεν επιτρέπεται προσωρινή κράτηση. Ο μόνος τρόπος στην ανθρωποκτονία από αμέλεια για να επιτραπεί η προσωρινή κράτηση είναι να είναι κατά πολλών προσώπων. Από την στιγμή που μιλάμε για πλημμέλημα, το μόνο που θα μπορούσε να επιβληθεί θα ήταν περιοριστικοί όροι σε επίπεδο ανάκρισης. Αν αναβαθμιστεί η δίωξη θα μπορούσε να υπάρχει προσωρινή κράτηση», είπε αρχικά.

«Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι ο συναρμόδιος εισαγγελέας παρήγγειλε συμπληρωματική προκαταρτική, και καλά έκανε γιατί τα στοιχεία δεν είναι πλήρη. Άρα δεν μπήκε στην διαδικασία να παραγγείλει ανάκριση, να κινήσει την δίωξη και να κληθούν πάραυτα σε απολογία αυτοί που φέρονται ως κατηγορούμενοι. Χρειάζονται και αλλά στοιχεία, η δίωξη μπορεί να διευρυνθεί, όλα σε δικονομικό επίπεδο», συνέχισε ο κ. Καραγιάννης.

Για το μπαλάκι ευθυνών για το δυστύχημα, και το για το λουκέτο και τα πρόστιμα στην επιχείρηση, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε: «η μόνη ανεξάρτητη αρχή η οποία σίγουρα έχει ευθύνη, και είναι αυτή όπου ελέγχει τους υπόλοιπους σε πρώιμο στάδιο είναι η Αρχή Διαφάνειας – και που την τελική την αποδίδει ο εισαγγελέας. Ο δήμος δεν έχει ξεκάθαρα ευθύνη. Βρήκαν κάποιοι άνθρωποι με πολιτικά κίνητρα, τον χρόνο να εκμεταλλευτούν πολιτικά μια κατάσταση, να διαρρεύσουν κάποιες πληροφορίες, ψευδείς ή μισές και αποδόθηκε μια γρήγορη ευθύνη σε έναν άνθρωπο που δεν έχει κάποια ευθύνη. Μπορεί να είναι το υπουργείο, μπορεί να είναι η αντιπολίτευση του Δήμου, υπάρχουν πολλοί που μπλέκονται σε έναν Δήμο. Διέρρευσαν πληροφορίες που είχαν πολιτικά κίνητρα. Θα αποδειχθεί ότι  δεν έχει κάποια ευθύνη η δήμαρχος. Η νομοθεσία έχει σίγουρα μία πολυδιάσπαση, που δημιουργεί μία σωρεία προβλημάτων. Όταν βγαίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας και λέει ότι ο Δήμος δεν έχει ευθύνη, ενώ ένα μέρος της νομοθεσίας αφορά στον Δήμο, γίνεται ξεκάθαρο ότι η νομοθεσία έχει πρόβλημα».


Πηγή