SOS για το νερό και στην Αττική. Η στάθμη του Μόρνου πέφτει και ο προβληματισμός για την επάρκεια νερού ακόμα και στην Αττική είναι έντονος.

Το χωριό Κάλλιο που ήταν βυθισμένο στον Μόρνο βγήκε ξανά στην επιφάνεια. Τα υδάτινα αποθέματα στερεύουν.

Η ΕΥΔΑΠ ζητά λύσεις ενίσχυσης του δικτύου υδροδότησης της Αττικής. 17 κλειστές γεωτρήσεις, χρόνια ανενεργές, ξεκίνησαν να λειτουργούν εδώ και έναν μήνα.

Η λίμνη Υλίκη ενεργοποιείται και επί 15 χρόνια ανενεργές γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα αξιοποιούνται.

«Έχουμε εξετάσει και περιπτώσεις οι οποίες θα είναι ακόμα πιο ακραίες και έχουμε προετοιμαστεί για όλες αυτές τις πιθανές εκδοχές του φαινομένου της προβληματικής βροχόπτωσης και κατ’ επέκταση της λειψυδρίας. Έχει μπει η υδροδότηση της Αττικής από την Υλίκη η οποία είχε σταματήσει για περισσότερα από 15 χρόνια και επίσης αξιοποιούνται οι γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα», είπε ο Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι απαιτείται και από τους κάτοικους της Αττικής να ευαισθητοποιηθούν – να μην χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό για πλύσιμο μπαλκονιών η αυτοκίνητου

Το νερό νεράκι φαίνεται ότι θα πούμε ίσως πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν. Η λειψυδρία πλανάται πάνω από την Αττική, τα αποθέματα επαρκούν για μόλις 5 χρόνια αν η ανομβρία συνεχιστεί.

Κιλκίς, Τρίκαλα, Λίμνη Πλαστήρα. Προβληματισμός για την περιφέρεια, τα νησιά και την Αττική. Οι αιτίες γνωστές:

•Αυξημένες θερμοκρασίες

•Ανομβρία

•Λιγοστό χιόνι

Προτεινόμενες λύσεις:

•Αφαλατώσεις

•Γεωτρήσεις

•Εκτροπή νερού από παραποτάμους

Λύσεις που δεν εκτιμάται ωστόσο ότι θα έχουν άμεση απόδοση. Οι υψηλές θερμοκρασίες όπως λένε οι ειδικοί, αύξησαν και το υδατικό αποτύπωμα των πολιτών και των τουριστών.

Ο χειμώνας που θα έρθει είναι καθοριστικός. Τα επίπεδα της βροχής θα δείξουν αν θα γυρίσουμε σε περασμένες δεκαετίες με οδηγίες χρήσεις για την εξοικονόμηση του νερού.


Πηγή