Άδειες λειτουργίας που μοιράζονται τυπικά, χωρίς ενδελεχείς και επαναλαμβανόμενους ελέγχους, υπάλληλοι χωρίς καμιά απολύτως εκπαίδευση. Έγγραφα, υπογραφές, εγκρίσεις. Κι όταν το κακό συμβεί, τότε όλα ξαφνικά αλλάζουν… ως την επόμενη τραγωδία, για να επαναληφθεί ξανά το ίδιο σκηνικό.

«Συμπτώσεις» – To πόρισμα πραγματογνώμων στο λούνα παρκ Αλμυρού

Τα όσα αποκαλύπτει σήμερα το Live News προκαλούν ανατριχίλα.

Στο πόρισμά τους οι πραγματογνώμονες της υπόθεσης θανάτου της 13χρονης στο λούνα παρκ στον Αλμυρό, έκαναν μια αδιανόητη διαπίστωση:

«Το παιχνίδι που έχασε τη ζωή της η 13χρονη στον Αλμυρό είναι το ίδιο ακριβώς μηχάνημα από το οποίο 10 χρόνια πριν, στις 27 Ιουλίου του 2009, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχε γλιστρήσει από τη θέση της μια 9χρονη στη Χαλκίδα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της. Το παιχνίδι είναι κατασκευής του 1991 από ιταλική εταιρεία».

Οι δικαστές που παρέπεμψαν την «βασίλισσα των λούνα παρκ» σε δίκη για τον θάνατο της 13χρονης στον Αλμυρό είναι ξεκάθαροι. Παρέλειψε ως ιδιοκτήτρια της επιχείρησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του.

Δυστύχημα στο λούνα παρκ Αλμυρού

«Το παιχνίδι επιτρέπεται για την ασφαλή χρήση του να περιστρέφεται μέχρι δύο συνεχόμενες φορές προς την ίδια κατεύθυνση. Όμως κατά τη διάρκεια των περιστροφών του και συγκεκριμένα της τέταρτης συνεχόμενης περιστροφής προς την ίδια κατεύθυνση, ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα άνω των 3 δευτερολέπτων ανά γύρο και έτσι η 13χρονη εκτινάχτηκε από τη θέση της σε απόσταση 11 μέτρων. Αρχικά έπεσε στο παρακείμενο παιχνίδι με την ονομασία ταψί και στη συνέχεια στο έδαφος οπότε επήλθε ο θάνατος της».

Επιπλέον δύο στοιχεία φαίνεται να οδήγησαν στον θάνατο του κοριτσιού.

«Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες:

-Η Ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου ταχύτητας του συγκεκριμένου παιχνιδιού δεν ήταν συνδεδεμένη γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο ρυθμιστής ταχύτητας, «κόφτης», που ήταν τοποθετημένος από τον κατασκευαστή να μη λειτουργεί.

-Θα έπρεπε να έχουν προστεθεί στο παιχνίδι ατομικές ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων ή τουλάχιστον να μετασκευαστεί η υφιστάμενη μπάρα ασφαλείας, καθώς δεν επαρκούσε για την ασφαλή χρήση του παιχνιδιού ούτε για σωματότυπους παιδιών, ούτε καν για ενηλίκων.

Αναίρεσε την μαρτυρία του

«Αναρωτήθηκε κανένας πώς χάθηκε το κοριτσάκι; Αυτό το κοριτσάκι θεός συγχωρέσ’το ήταν η κόρη ενός οδηγού μου που ερχόταν περιστασιακά. Ανέβαινε όλη την ημέρα, τα απογεύματα, στο ”χαλί” και το ”χαλί” αυτό ήταν καινούργιο», ανέφερε η κα Παναγιωτοπούλου.

Μάρτυρας επιβεβαίωνε τότε τα λεγόμενά της. Μόνο που αργότερα, όταν αυτός ο άνδρας κλήθηκε να καταθέσει επίσημα στις αρχές, τα πήρε όλα πίσω.

«Το βράδυ που έγινε το δυστύχημα δεν ήμουν στο λούνα παρκ αλλά στο σπίτι μου. Όταν πήγα εκεί την επόμενη ημέρα, με πλησίασε ένας άνδρας 50 ετών περίπου και μου ζήτησε να δηλώσω στους δημοσιογράφους ότι το κορίτσι που σκοτώθηκε είχε σηκωθεί όρθιο ενώ βρισκόταν στο μηχάνημα».

Ίδιοι ισχυρισμοί στο δυστύχημα του λούνα παρκ Χαλκίδας

Ό,τι ισχυρίστηκε για το δυστύχημα του Αλμυρού, ακριβώς τα ίδια φέρεται να είχε ισχυριστεί η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ και για το ατύχημα στην Χαλκίδα το 2009. Ότι το παιδί έφταιγε που σηκώθηκε από τη θέση του και όχι η ξέφρενη ταχύτητα του παιχνιδιού. Οι ομοιότητες των δύο, είναι τρομακτικές.

«Στις 27/7/2009 στη Χαλκίδα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γλίστρησε από τη θέση της κατά την περιστροφή του παιχνιδιού «χάλι» η τότε ανήλικη 9χρονη, η οποία ήταν μικροκαμωμένη και εκτινάχτηκε από το παιχνίδι, το οποίο έχει αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα περιστροφής από την επιτρεπόμενη, χωρίς να έχει λειτουργήσει ο λεγόμενος «κόφτης» ώστε να αποτραπεί υπέρβαση Βορείου ταχύτητας, ενώ η ίδια μπάρα ασφαλείας δε στάθηκε ικανοί να συγκρατήσει με ασφάλεια την ανήλικη στη θέση της».

Το 9χρονο τότε κοριτσάκι είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα σε όλο της το σώμα και το κεφάλι, ρήξη σπλήνας και νεφρών. Ευτυχώς, εκείνη στάθηκε τυχερή. Όχι όμως, η 13χρονη ούτε και ο 19χρονος Γιάννης στο λούνα πάρκ άλλου ιδιοκτήτη στην Χαλκιδική, που κι εκεί, η ανεξέλεγκτη ταχύτητα στο παιχνίδι φαίνεται να οδήγησε στην τραγωδία.


Πηγή