Ενισχύσεις σε συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, φοροελαφρύνσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε τη Δευτέρα (09/09) το οικονομικό επιτελείο.

Ξεδιπλώνοντας τον οδικό χάρτη μέχρι το 2027 ο Πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στις συντάξεις, την προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και της επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, από την πρωθυπουργική ομιλία έλειπαν μέτρα που θα έδιναν μεγαλύτερες ανάσες στα νοικοκυριά.

Ο Μάριος Παπαδόπουλος, ζαχαροπλάστης, είπε πως περίμεναν πιο καλές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό, τις οποίες δεν είχαν.

«Περιμέναμε μία ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον τραπεζικό δανεισμό, διαβιούν πολύ δύσκολα. Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταθούν αρωγοί. Η αύξηση του ρεύματος από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο ξεπέρασε το 45%».

Η Έρση Παρχαρίδου, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου, αναφέρθηκε στο «καλάθι του μαθητή», λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να  μας πει πως θα βάλει διατίμηση, και έχει ακόμα το λάδι ανεξέλεγκτο».

«Όταν έρχεται κάποιος πελάτης και πληρώνει με την κάρτα 60 λεπτά, είναι ένα άγχος. Η προμήθεια της τράπεζας μπορεί να φτάσει και στα 1 ευρώ».

Ο Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Νέστου, μίλησε για τις εξαγγελίες που αφορούσαν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, λέγοντας πως ίσχυε έως το 2016 και στη συνέχεια σταμάτησε.

«Σημασία δεν έχει που ήρθε κάτι που υπήρχε. Έχει σημασία η επιστροφή φόρου για τον αγρότη. Η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πρέπει να πάει μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Ο Αλέξανδρος Τσιντσιλώρης, ιδιοκτήτης ταβέρνας, σχολίασε λέγοντας πως απορροφούν ένα μέρος του κόστους καθώς δεν θέλουν να αλλάζουν συνεχώς τιμές.

«Το κράτος δεν είναι φιλικό στο επιχειρείν αλλά δεν σου δίνει κίνητρο να αναπτυχθείς. Άνοιξα μαγαζί και δεν μπορούσε να πάρω ρεύμα για ένα μήνα ενώ είχα υπαλλήλους και πληρώνω ήδη το ενοίκιο. Μπαίνει η κάρτα εργασίας τώρα. Θα μετράμε και θα λέμε ‘α, είναι και 10, σήκω φύγει και παράτα το μαγαζί όπως είναι;’».

Ο Μάριος Παπαδόπουλος κατέληξε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να δώσει επιδότηση και στις επιχειρήσεις για το ρεύμα και να γίνουν τα επιδόματα ανεργίας, επιδόματα εργασίας.


Πηγή