Η Ιωάννα είναι μαθήτρια τρίτης Λυκείου. Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό οι καθηγητές ενημέρωσαν την τάξη της για το νέο μέτρο που θέλει τα κινητά μέσα στην τσάντα.

Και μπορεί οι περισσότεροι γονείς να συμφωνούν με το μέτρο, στους μαθητές οι γνώμες διίστανται.

«Όχι δεν θεωρώ ότι είναι το καλύτερο μέτρο», σχολίασε η Ιωάννα, ενώ ο Γιώργος, μαθητής Β’ Γυμνασίου είπε «λογικό μέτρο το κάνουν για παιδιά που είναι συνέχεια με κινητό».

Στους μεν εκπαιδευτικούς αυτό το μέτρο λύνει τα χέρια. Στους δε μαθητές μοιάζει μάλλον με εφιάλτη.

«Τα κινητά στις τσάντες αλλιώς… αποβολές!» Αυτό είναι το σύνθημα της νέας σχολικής χρονιάς καθώς για πρώτη φορά φέτος όχι μόνο η χρήση τους αλλά ακόμα και η εμφανή κατοχή τους θα επιφέρει ποινές.
Οι ποινές είναι:
-Μονοήμερη αποβολή αν ένας μαθητής χρησιμοποιεί ή έστω κρατά το κινητό τηλέφωνο στο μάθημα ή το διάλειμμα,

-Τριήμερη αποβολή αν ο μαθητής βιντεοσκοπεί ή φωτογραφίζει κάποιον με ή χωρίς τη συναίνεση του,

-Κι άπαξ βιντεοσκοπηθεί ένα παιδί σε πολύ ευαίσθητη στιγμή, τότε αυτός που το βιντεοσκόπησε θα αποβάλλεται δια παντός από το σχολείο.

Debate για τη χρήση κινητών

Στα πηγαδάκια των γονέων ένα είναι το θέμα συζήτησης. Αν θα δουλέψει η απαγόρευση των κινητών.

Άλλοι παραπονιούνται πως με το νέο μέτρο δεν θα έχουν επικοινωνία με τα παιδιά τους όσο αυτά είναι στο σχολείο.

Κι άλλοι δηλώνουν ανακουφισμένοι πως επιτέλους θα ξεκολλήσουν τα παιδιά τους από τις οθόνες.

Ο Χρήστος Σωτηρόπουλος είναι πατέρας ενός 8χρονου αγοριού και ενός 12χρονου κοριτσιού. Εξηγεί στο Live News πως τα παιδιά του είναι πάνω από ένα κινητό τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.

«Δεν θα αντέξουν δύο μέρες χωρίς κινητό. Δεν είναι σωστό αλλά δεν μπορείς να το αποφύγεις στην εποχή μας. 4-5 ώρες την ημέρα πάνω από τα κινητά».

Αυτή είναι η 9χρονη Μαριαλένα. Φέτος θα πάει στην Τετάρτη δημοτικού και όπως λέει στον ελεύθερο της χρόνο της αρέσει να σκρολάρει μόνο στο ΤikTok.

Και μπορεί η Μαριαλένα να είναι σε μια ηλικία που ακούει την μητέρα της, τι γίνεται όμως στην περίπτωση των εφήβων;

Η Ορνιλία παραδέχεται πως ο 16χρονος γιος της περνά όλο το απόγευμα μπροστά από μια οθόνη.

«Τα παιδιά θέλουμε δεν θέλουμε είναι μπροστά από μια οθόνη. Καλό θα ήταν να μην περνούσαν. Αλλά την περνάνε στο κινητό ή στην τηλεόραση».

Ως εργαζόμενη μητέρα εξηγεί στο Live News πως πολλές φορές και η ίδια βολεύεται σε αυτήν την κατάσταση προκειμένου να κερδίσει λίγα λεπτά ηρεμίας μετά από μια εξουθενωτική μέρα στη δουλειά. «Βολευόμασταν κι εμείς», θα παραδεχθεί.

Πανευρωπαϊκή η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που προχωρά σε ένα τέτοιο μοντέλο.

Εκτενές άρθρο της Guardian εξηγεί πως όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν το μοντέλο της Ολλανδίας η οποία ήταν η πρώτη πριν από έξι χρόνια που απαγόρευσε τα κινητά στα σχολεία.

«Η ιδέα άφησε μερικούς μαθητές άναυδους. Μας ρωτούσαν «αν γυρνάμε πίσω στο 1800». Έξι χρόνια μετά, ουσιαστικά πήραμε πίσω, ό,τι είχαμε χάσει. Οι μαθητές μιλούν και παίζουν μεταξύ τους. Και τα μαθήματα γίνονται με λιγότερες διακοπές», σχολίασε ο διευθυντής του Calvijn College.

Στην Αμερική σε περισσότερα από 2.000 σχολεία, οι μαθητές καλούνται να κλειδώσουν τα κινητά τους μέσα σε αυτές τις θήκες πριν χτυπήσει το κουδούνι. Τις κουβαλούν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και μπορούν να τις ξεκλειδώσουν μόνο στο σχόλασμα.

Για κάποιους μαθητές είναι επίπονη η προσαρμογή.

Στην Γαλλία 200 σχολεία εφαρμόζουν δοκιμαστικά το μέτρο ενώ σε απαγορεύσεις προχώρησαν και σχολεία στο Βέλγιο. Στην Ουγγαρία τα σχολεία θα μαζεύουν τα κινητά των μαθητών στην αρχή της ημέρας ενώ και η Ιταλία υιοθέτησε το μέτρο μαζί με την χώρα μας.


Πηγή