«Θα παρέμβουμε εάν παραβιαστεί η συνθήκη του Σένγκεν», τόνισε ο υπουργός

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για την μετανάστευση αλλά και την ασφάλεια των πολιτών. «Ο Έβρος είναι απαραβίαστος και θωρακισμένος», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Κατά καιρούς υπάρχει ένταση, κατά καιρούς αλλάζει το modus operandi των διακινητών, τώρα είναι «μόδα» τα ταχύπλοα ή φουσκωτά, τα οποία κάνουν μικρές αποστάσεις μεταξύ των τουρκικών παραλίων και των ελληνικών νησιών. Αφήνουν μετανάστες και επιστρέφουν. Τα περισσότερα εντοπίζονται και συλλαμβάνονται οι διακινητές. Είναι ένας διαρκής «πόλεμος», αγώνας, προσπάθεια, που γίνεται στα ελληνικά νησιά από το ΛΣ για προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να καταπολεμήσουμε την διακίνηση. Έχουν τριπλασιαστεί τα κόμιστρα από την τουρκική ακτή προς την Ελλάδα λόγω της αλλαγής επιχειρήσεων με τα φουσκωτά», είπε αρχικά.

«Στο Έβρο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και η Τουρκία φαίνεται να έχει μια πολιτική αποτροπής των ροών προς την Ευρώπη αλλά και οι ελληνικές υπηρεσίες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Εκεί υπάρχει ο φράχτης, υπ0αρχουν συνοριοφύλακες. Ο Έβρος είναι απαραβίαστος και θωρακισμένος», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Θα παρέμβουμε εάν παραβιαστεί η συνθήκη του Σένγκεν»

Για την απόφαση της Γερμανίας και το κλείσιμο των συνόρων: «Πήγα στον Έβρο και πηγαίνω διαρκώς γιατί η κυβέρνηση έχει τεταμένη την προσοχή της στα σύνορα που είναι και ελληνικά και ευρωπαϊκά. Εκεί κοιτάζει όλη η Ευρώπη και κυρίως η κεντρική Ευρώπη, γιατί οι ροές από εκεί περνάνε. Είδα την κατάσταση, συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε τον φράχτη, θα προσλάβουμε περισσότερους συνοριοφύλακες για την δεύτερη γραμμή, Καβάλα και Ροδόπη. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι στα νησιά και αυτό που αντιμετωπίζει το ΛΣ, κάνουν τιτάνιο αγώνα.

Υπάρχει το πρόβλημα της Γερμανίας. Φαίνεται πως στην Γερμανία υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές πιέσεις. Η αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση και εφαρμόζεται αυτό το μέτρο στα χερσαία σύνορα. Εμείς από τα αεροδρόμιά μας, μόνο από τον «Ελ. Βενιζέλος» έχουμε περίπου 100 πτήσεις προς Ευρώπη. Δεν έχουμε καμία επιστροφή. Η δουλειά που κάνει η Ελλάδα, στα αεροδρόμια είναι υποδειγματική. Προβληματίζομαι πάντα για το μεταναστευτικό, αλλά δεν με ανησυχεί αυτή την στιγμή η κατάσταση με την Γερμανία. Είναι ένα πολιτικό μέτρο το οποίο έλαβε, ωστόσο αν επιχειρηθεί η παραβίαση της συνθήκης του Σένγκεν, είμαστε εδώ, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις, για να παλέψουμε και να φέρουμε τα πράγματα στο αυτονόητο».

Νέα ρύθμιση γι΄αυτους που εγκληματούν κατ΄ επανάληψη και αποφυλακίζονται – Αυστηροποιουνται οι ποινές

Μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα.

«Όλες οι περιπτώσεις έχουν ένα κοινωνικό υπόστρωμα. Τα παιδιά των ρομά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν επιδόματα αλλά δεν μπορεί να μην συνδέεται η εκπαίδευση με τα επιδόματα. Υπάρχουν θέματα για το πού κατοικούν. Το γεγονός είναι ότι υπάρχει έξαρση παραβατικότητας από την συγκεκριμένη ομάδα αλλά και άλλες. Δεν στοχοποιώ μια συγκεκριμένη ομάδα, αλλά η δική μας η δουλειά είναι να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα λαμβάνοντας υπόψιν το κοινωνικό ζήτημα που είναι δουλειά κυβερνητική και της αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν φαινόμενα, όπου κάποιος είναι υπότροπος 10 φορές, υπόδικος ή κατάδικος και είναι έξω. Σε λίγες μέρες φέρνουμε ως κυβέρνηση ρυθμίσεις ότι αυτό πρέπει να τελειώνει. Δεν μπορεί κάποιος να έχει 5 πλημμελήματα και 5 κακουργήματα και στη συνέχεια να του επιτρέπεται από τη νομοθεσία να αφήνεται έξω με όρους με αποτέλεσμα να συνεχίζει την δράση του», υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Επίσης θα ρυθμιστεί και κάτι άλλο: πχ πάει κάποιος κάνει 10 αδικήματα, ξεπληρώνει το ένα επιστρέφοντας τα χρήματα. Τα υπόλοιπα 9 που είναι; Αυτό θα αλλάξει. Τρίτον, ο καθένας από αυτούς, πάρα πολλοί, κυκλοφορούν στη χώρα όπου ζουν με άσυλο και κυκλοφορούν με μαχαίρια, στιλέτα, φονικά όπλα, πυροβόλα όπλα. Τώρα αυστηροποιείται και η νομοθεσία. Θα απαγορεύεται να κουβαλάς μαχαίρι σε ΜΜΜ. Όποιος συλληφθεί θα έχει πολύ βαριές ποινές. Και σήμερα απαγορεύεται αλλά οι ποινές δεν είναι αυστηρές. Δεύτερον, τα όπλα: σήμερα προβλέπεται ποινή 6 μήνες με αναστολή. Θα πρέπει την δεύτερη φορά που θα συλλαμβάνεται θα πρέπει να υπηρετήσει 1 χρόνο στη φυλακή. Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τόση πολλή δουλειά που πια με το νέο Π.Κ. δημιουργείται πρόβλημα χωρητικότητας στις φυλακές. Φέτος η ΟΠΚΕ έχει κάνει 5900 το 8μηνό σε σχέση με τις 1919 συλλήψεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη».

Αναφορικά με την εγκληματικότητα των ανηλίκων ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως, «Σε αυτό το φαινόμενο έχει γίνει καλή δουλειά. Έχουν μειωθεί τα περιστατικά, έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις από την δραστηριότητα της ΕΛ.ΑΣ. Πέρσι είχαμε 6.000 ανήλικους δράστες φέτος έχουμε 9.000 συλλήψεις και ηλικιακά είναι 13-18 ετών. πρωτίστως συλλαμβάνονται οι γονείς, που δεν παρέχουν φροντίδα στα παιδιά τους. Έχουμε κάνει ένα 5ψηφιο, το 10201, που μπορεί να καλεί ο οποιοσδήποτε για να καταγγείλει κάποιο περιστατικό ή πρόκειται να συμβεί κάτι. Επίσης υπάρχει και η εφαρμογή «SaveYouth», που θα παρουσιαστεί σε 15 μέρες, το οποίο μέσω του κινητού λειτουργεί σαν panic button και επεμβαίνει η αστυνομία. Θα ιδρύσουμε σε όλη τη χώρα γραφεία για το «SaveYouth». Φέτος έχουμε 14.669 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έναντι 7.797 περιστατικών πέρσι. Φέτος έχουμε 9.000 συλληψεις έναντι 4800 πέρσι. Έχουμε κατασχέσει 865 όπλα από κακοποιητές στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας».

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή