Σε κρίσιμη φάση μπαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,και ο δρόμος προς την εσωκομματική κάλπη για το επόμενο δίμηνο μοιάζει μακρύς και γεμάτος αγκάθια…

Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο 21/9, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε προεκλογική τροχιά.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος αποτυπώθηκε στις συνθήκες ακραίας πόλωσης που καταγράφτηκαν στη συνεδρίαση, καθώς αυτή σημαδεύτηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες και αποχωρήσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στην πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη.

Όμως, εκτός από την άνετη νίκη των «100» και όσων συντάχθηκαν με τη νέα εσωκομματική πλειοψηφία, για τις ημερομηνίες εκλογών και συνεδρίου, η οριακή νίκη που πέτυχαν με διαφορά τριών ψήφων και στην υπερψήφιση της πρότασης για κατάθεση πόθεν έσχες ως συνοδευτικού των υποψηφιοτήτων εγγράφου, δημιουργεί νέα δεδομένα, στριμώχνοντας τον τέως πρόεδρο.

Η κατάθεση «πόθεν έσχες» είναι δεσμευτική για την υποψηφιότητα δηλώνουν οι «100», ενώ η επίσημη γραμμή όπως εκφράστηκε από κομματικές πηγές είναι ότι μόνο το συνέδριο είναι αρμόδιο για έγκριση ή απόρριψη οποιασδήποτε υποψηφιότητας.

Στην αφετηρία οι υποψήφιοι

Μέσα στα επόμενο 24ωρα και πιθανόν, εντός της εβδομάδας ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς η πλευρά του τέως προέδρου φέρεται να μην απογοητεύεται από τους συσχετισμούς που καταγράφονται στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, ποντάροντας στην επαφή, όπως λένε συνεργάτες του, με τη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις και επαφές με συνεργάτες και πολιτικά στελέχη και θα αρχίσει κύκλο περιοδειών, σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στην Κ.Ε., υπονόησε την είσοδό του στην εκλογική κούρσα, κατά τις αναφορές που έκανε σε χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν οι υποψηφιότητες. Πάντως, βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις, ζυγίζοντας τα δεδομένα για τον χρόνο ανακοίνωσης της υποψηφιότητας.

Ο Παύλος Πολάκης έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος και υπόσχεται να οργώσει, όπως έχει πει χαρακτηριστικά, τη χώρα, την ίδια στιγμή που η Όλγα Γεραβασίλη ξεκαθάρισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας 23/9 ότι δεν θα είναι υποψήφια.

Οι κρίσιμοι σταθμοί

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει αποφασιστεί:

Στις 5 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασιστούν σημαντικές λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να επανέλθει η πρόταση που κατατέθηκε από τους «100» στην ΚΕ η οποία αποσύρθηκε προσωρινά και η οποία αφορά διαφορετικές ημερομηνίες εκλογής προέδρου και ΚΕ, γεγονός το οποίο η πλευρά Κασσελάκη υποστηρίζει ότι αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν αποκλείεται, επίσης, να τεθούν και να μπουν σε ψηφοφορία κι άλλα θέματα.

-Στις 19-20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων με μέτρο όπως αυτό του συνεδρίου του περασμένου Φεβρουαρίου (δηλαδή 1/40 επί του αριθμού των εγγεγραμμένων μελών).

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 11 Οκτωβρίου, λήγει η προθεσμία εγγραφής μελών για τη συμμετοχή τους στις εκλογές συνέδρων. Οι συσχετισμοί για τους συνέδρους είναι προφανές ότι θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Ως εκ τούτου, αναμένεται μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα στα αντίπαλα εσωκομματικά στρατόπεδα για να πάρουν την πλειοψηφία.

Η 24η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος.
Το αγκάθι της εσωκομματικής κατάθεσης του «πόθεν έσχες», με πιθανή διαδικτυακή δημοσιοποίησή του μέσω της ιστοσελίδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ανάψει νέες φωτιές, και ερωτηματικό αποτελεί πώς θα αντιδράσει η πλευρά Κασσελάκη.

-Από 1 έως 3 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο και θα επισημοποιηθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.

Επισημαίνεται ότι το συνέδριο ως ανώτατο κομματικό όργανο μπορεί να κάνει τα πάντα: να κρίνει, να εγκρίνει, να απορρίψει, να προσθέσει να αφαιρέσει, να προτείνει και να αποφασίσει.

-Ο δύσβατος εσωκομματικός δρόμος καταλήγει στην εσωκομματική κάλπη της 24ης Νοεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος εκλογής προέδρου και η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η 1η Δεκεμβρίου θα είναι η ημερομηνία για τον δεύτερο γύρο εκλογής προέδρου εφόσον αυτό θα απαιτηθεί.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή