Ήταν η πρώτη και μοναδική πυραυλική επίθεση της Χεσμπολάχ στο Τελ Αβίβ.

Ο πύραυλος τύπου Qader 1 εκτοξεύτηκε νωρίς το πρωί με στόχο το αρχηγείο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ. Σειρήνες ηχούσαν σε όλη την πόλη προειδοποιώντας τους κατοίκους για πιθανό πλήγμα, αλλά ο βαλλιστικός πύραυλος, ένα βαρύ όπλο γενικευμένου πολέμου, αναχαιτίστηκε από το σύστημα αντι-αεροπορικής Άμυνας του Ισραήλ.

Λίγο αργότερα ο Ισραηλινός στρατός ξεκίνησε νέο γύρο βομβαρδισμών στο Νότιο Λίβανο, αλλά και τη Βηρυτό.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε διαταγή εκκένωσης το πρωί προς τους πολίτες του Λιβάνου που κατοικούν σε 19 πόλεις και χωριά στο νότιο τμήμα της χώρας.

Έδωσαν στη δημοσιότητα έναν χάρτη αυτών των πόλεων και χωριών, αλλά δεν διευκρίνισαν ποια από όλα θα γίνουν στόχο.

Το Ισραήλ κατηγορεί την Χεσμπολάχ πως αποθηκεύει οπλισμό σε γειτονιές και ότι εσκεμμένα θέτει σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό.

Θα επιτεθεί το Ιράν;

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, η Χεσμπολάχ ζήτησε τα τελευταία 24ωρα από το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ, ωστόσο σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και έναν δυτικό διπλωμάτη η απάντηση δεν ήταν θετική.

«Δεν είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία», ήταν η απάντηση της Τεχεράνης, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Νοτίου Λιβάνου εκτοπίζονται, σκοτώνονται, τραυματίζονται.

Προειδοποιητικά ωστόσο επιδεικνύει πυραύλους, ρουκέτες και εκτοξευτήρες, στις λεωφόρους της πόλης. αλλά και ο ισραηλινός στρατός έχει εντολές να μην προβεί σε ενέργειες που θα δώσουν στο Ιράν το πρόσχημα να εμπλακεί στον πόλεμο.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους του Λιβάνου να φύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Επίκεινται νέες αεροπορικές επιδρομές λένε.

Η διαταγή εκκένωσης έρχεται καθώς το Ισράηλ στοχεύει τοποθεσίες, όπου η Χεσμπολάχ αποθηκεύει οπλισμό.

Νέο μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ απάντησε στην πρωινή πρωτοφανή πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ με νέα πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στο Νότιο Λίβανο. Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν.

Το χωριό Μααϊσράχ που χτυπήθηκε κατοικείται κυρίως από Χριστιανούς.

Το Ισραήλ έχει εισβάλει στον Λίβανο και στο παρελθόν. Το 1982 ισραηλινά στρατεύματα έφτασαν σχεδόν στη Βηρυτό, για να εξουδετερώσουν Παλαιστινίους της Χαμάς. Οι δυνάμεις υποχώρησαν μετά από έντονη διεθνή καταδίκη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το 2000 κατέλαβε μία μεγάλη περιοχή του Λιβάνου, στα σύνορα με το Ισραήλ. Οι σημερινοί στρατηγοί και πολιτικοί ηγέτες ήταν τότε νεαροί έφεδροι που πολεμούσαν την Χεσμπολάχ.

Στον σημερινό, υβριδικό πόλεμο που διεξάγεται με σαρωτικά πλήγματα σε ηλεκτρονικές υποδομές αλλά και στρατηγεία της Χεσμπολάχ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Και το πιθανότερο, οι Ισραηλινοί να μετατρέψουν τη Βηρυτό σε νέα Γάζα, υπό το αμήχανο βλέμμα της διεθνούς κοινότητα, που διστάζει ή δεν τολμά να παρέμβει.


Πηγή