Η κρίση στην Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Δυτικά Βαλκάνια κυριάρχησαν στην ομιλία του πρωθυπουργού. Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να είναι ένας φορέας σταθερότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά το καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τις δύο χώρες να επιμένουν στις πάγιες θέσεις τους και να μην κάνουν βήματα «πίσω».

Ο διάλογος συνεχίζεται κανονικά, και η ελληνική πλευρά εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι σε σημείο να μπει σε διάλογο. Ουσιαστικά θα γίνει διάλογος μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ προκειμένου να δούμε ένα μπορούμε να συμφωνήσουμε επί της βάσης του πώς θα γίνει. Η Τουρκία επιθυμεί λύση – πακέτο και όχι μόνο να γίνει διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες.

Τα «απόνερα» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στον ΟΗΕ

Για την συζήτηση περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Αρχικά νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά ως προς το αγγίξουμε αυτό το θέμα. Η Τουρκία δεν έχει κάνει κανένα αποφασιστικό βήμα πίσω από την πολιτική της, ασκεί τακτική και δεν έχει αλλάξει πολιτική. Και στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ένα πλαίσιο που θα βοηθούσε την κυβέρνηση να κάνει τακτικούς ελιγμούς. Δεν είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε αυτή την κουβέντα. Νομίζω πως ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε αυτό το θέμα εκ του ασφαλούς και το άνοιξε απαντώντας σε αυτά που ανέφερε ο κ. Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ. Δεν φανήκαμε να θέλουμε να μπούμε στην ουσία. Στην Τουρκία κράτησαν πολύ χαμηλά το θέμα της συνάντησης με τις εφημερίδες να είχαν απλές αναφορές», τόνισε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανδρέα Ρομπόπουλου, ο Ερντογάν φαίνεται πως θέλει να αξιοποιήσει το «παράθυρο» που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην Τουρκία επιθυμούν να υπάρξει ουσία και να προχωρήσει ο πολιτικός διάλογος. Ο Ερντογάν ζήτησε στον ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους.


Πηγή