09809800790808

Η Κυρία Ευμορφία: Τα Χέρια που Πλάθουν την Παράδοση

Στις βουνοκορφές της Καρδίτσας κοντά στην Ρεντίνα, η κυρία Ευμορφία είναι μια ζωντανή υπενθύμιση μιας ζωής βαθιά συνδεδεμένης με τη φύση και τις παραδόσεις. Μεγαλωμένη σε μια πολυμελή οικογένεια Σαρακατσάνων, η καθημερινότητά της ήταν πλεγμένη με το ρυθμό του δάσους και των ζώων.

Από μικρό κορίτσι, η Ευμορφία έμαθε την τέχνη της αυτάρκειας. Το ψωμί, το βούτυρο, το άρμεγμα – όλα ήταν μέρος της καθημερινής ζωής. Παρά τις δυσκολίες, βρήκε χρόνο και για το σχολείο, όπου όμως η διαφορετικότητά της συχνά την έκανε στόχο.

Μεγαλώνοντας, η Ευμορφία αφομοίωσε τις παραδοσιακές δεξιότητες: το πλέξιμο, το γνέσιμο, τον αργαλειό. Έφτιαξε την προίκα της με τα ίδια της τα χέρια, ενώ παράλληλα βοηθούσε τη μητέρα της με τα πρόβατα και τα γίδια. Ο γάμος της με έναν τσοπάνη ήταν φυσική συνέχεια αυτής της ζωής. Το γλέντι, απλό αλλά αυθεντικό, με τους καλεσμένους να προσφέρουν ό,τι μπορούσαν και να τραγουδούν μελωδίες που αντηχούσαν στα δέντρα.

Η Ευμορφία έγινε μητέρα, αλλά η αγάπη της για το δάσος παρέμεινε ακλόνητη. Με αξιοπρέπεια και σεβασμό, μεγάλωσε τα παιδιά της με τις ίδιες αξίες που είχε κληρονομήσει από τους γονείς της.

Σήμερα, συνταξιούχος πια, συνεχίζει να ζει όπως πάντα: κοντά στη φύση, με τα ζώα της. Θεωρεί τις γυναίκες του παρελθόντος ηρωίδες, για την αντοχή και την αφοσίωσή τους. Η δική της ιστορία είναι ένα παράδειγμα αυτής της ηρωικής καθημερινότητας, μιας ζωής που, αν και δύσκολη, είναι γεμάτη νόημα και ομορφιά. Η κυρία Ευμορφία είναι μια πραγματική Ελληνίδα, με την καρδιά της για πάντα δεμένη με το δάσος που την έθρεψε.

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


agrinio24.gr