Η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε ότι θέλει να «συντονιστεί» με το Ισραήλ ως προς την ανταπόδοση της ιρανικής επίθεσης και επέμεινε στο ότι η Ουάσιγκτον δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων από την Τεχεράνη.

ΗΠΑ

Στην αμερικανική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση καθώς εκτιμούν πως η ιρανική επίθεση ήταν αποτυχημένη και δεν κατάφερε να επιφέρει κανένα καίριο πλήγμα στην ισραηλινή πλευρά.

Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ζητήσει από τις αμερικάνικες δυνάμεις που ήταν στην περιοχή, να είναι έτοιμες για να καταρρίψουν τους πυραύλους που θα χτυπούσαν το Ισραήλ, και από εκεί και πέρα ο κίνδυνος για γενίκευση του πολέμου παραμένει, παρά το γεγονός ότι το χτύπημα ολοκληρώθηκε.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας έκανε λόγο για μία σοβαρή κλιμάκωση ενώ πολλοί νομοθέτες στο Κογκρέσο χαρακτήρισαν την επίθεση ως μια στιγμή –ορόσημο.

Τις προηγούμενες μέρες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν να προειδοποιούν το Ιράν πως εάν επιτεθεί θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Αναμένεται λοιπόν η αμερικανική απάντηση.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε καταδίκη της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία όμως, αδυνατεί να τηρήσει ενιαία στάση στη σύγκρουση Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Μπορεί ο Ζοζέπ Μπορέλ να καταδίκασε την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ χθες το βράδυ, ωστόσο στο παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν έντονες συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη, για το τι στάση πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη στην σύγκρουση στην Μέση Ανατολή γενικά.

Υπάρχουν δύο στρατόπεδα: Το πρώτο είναι η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Αυστρία είναι κάποιες από τις χώρες που δεν επιθυμούν να βγει κάποιο ευρωπαϊκό ανακοινωθέν που θα επικρίνει το Ισραήλ αλλά θα καταδικάζει μόνο την Χεζμπολάχ. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν χώρες που θέλουν μια πιο ισορροπημένη δήλωση, η  οποία να αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει κατάπαυση του πυρός και να εγγυάται η ασφάλεια του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Οι πηγές αναφέρουν πως η Ευρώπη είναι πολλά χρόνια απούσα από την Μέση Ανατολή, δεν έχει κανένα διπλωματικό μέσο να επηρεάσει την μία ή την άλλη πλευρά. Επισημαίνουν δε, πως στην περίπτωση μίας γενικευμένης σύγκρουσης αυτή που θα πληρώσει το τίμημα θα είναι η Ευρώπη λόγω των μεγάλων προσφυγικών ρευμάτων που θα καταφθάσουν στην Γηραιά Ήπειρο.

Τουρκία

Μέσα στη γενική ανάφλεξη, ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να ρίξει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά. Είπε ότι ο επόμενος στόχος του Ισραήλ θα είναι τα εδάφη της Τουρκίας στην Μικρά Ασία, δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Βουλής χθες είπε ότι απώτερος στόχος του Νετανιάχου είναι να επεκταθεί τόσο πολύ που να φτάσει και σε εδάφη της Τουρκίας, ζητώντας ενότητα στο εσωτερικό.

«Μετά τον Λίβανο θα έχει τις βλέψεις του και στην Μικρά Ασία», είπε συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία τηρεί στάση αναμονής και δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση ή τοποθέτηση για την επίθεση του Ιράν.


Πηγή