«Τέλος του ’25 η χώρα ολοκληρώνει το Κτηματολόγιο»

Αρχικά, αναφέρθηκε στο Κτηματολόγιο το οποίο, όπως είπε, τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί.

«Έχει ταλαιπωρηθεί η χώρα διότι Κτηματολόγιο προσπαθήσαμε να κάνουμε εδώ και πάνω από 100 χρόνια, πιο συντονισμένα τα τελευταία 30. Πλέον τελειώνουμε, το έχουμε πει και στο υπουργείο, το έχει πει και ο πρωθυπουργός ότι τέλος του ’25 η χώρα ολοκληρώνει το Κτηματολόγιο.

Όπως λέει ο ίδιος:

«Σε κάποια κομμάτια της χώρας δεν έχουν γίνει οι αναρτήσεις. Η Ρόδος είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση που και εκεί όμως τα πράγματα πάνε πολύ πιο γρήγορα. Στην ουσία τελειώνουν όλες οι μελέτες και διευθετούνται και ζητήματα τα οποία υπήρχαν σε σχέση με αποκλίσεις ή συντεταγμένες που αρχικά δεν είχαν σωστά μετρηθεί».

«Σημασία έχει κάθε μέρα να έχουμε ένα θετικό πρόσημο στις υποθέσεις που έρχονται και βγαίνουν από το Κτηματολόγιο και το πρόσημο αυτό πλέον είναι θετικό. Πλέον τρέχουμε πάρα πολύ πιο γρήγορα και αυτό φαίνεται», συμπληρώνει.

«Σκοπός είναι κάνοντας και την ψηφιοποιήση των παλιών αρχείων του Κτηματολογίου και των υποθηκοφυλακείων να μην χρειάζεται ούτε ο δικηγόρος ούτε ο συμβολαιογράφος να κάνουν τίποτα παραπάνω από το να μπουν στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου και να κάνουν τους ελέγχους που θέλουν».

Σύμφωνα με τον υπουργό:

«Ήδη έχουμε ψηφιοποιήσει 155 εκατομμύρια έγγραφα και συνεχίζουμε γιατί τα έγγραφα του Κτηματολογίου είναι περίπου 600 εκατομμύρια. Υπάρχουν γραφεία που τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος γιατί είχε συσσωρευτεί όγκος τεράστιος. Αυτό το πράγμα γίνεται πολύ πιο γρήγορα και εύκολα με τα εργαλεία που φτιάξαμε».

Για τις ταυτότητες

Σχετικά με τις νέες ψηφιακές ταυτότητες, ο κ. Παπαστεργίου σημειώνει:

«Υπάρχουν δύο ζητήματα. Υπάρχει ο προσωπικός αριθμός, ο οποίος πλέον έχει ολοκληρωθεί από τη μεριά μας και περιμένουμε τη συμφωνία και από τη μεριά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να μπει στις ταυτότητες, και υπάρχει και το κομμάτι των ταυτοτήτων που το τελευταίο διάστημα εξέφρασε κάποιες διαφωνίες η Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. (…) Διορθώνονται».

Όπως λέει ο κ. Παπαστεργίου:

«Εδώ και μια εβδομάδα βγήκε στον αέρα η νέα πλατφόρμα για τα ραντεβού που είναι πολύ πιο σύγχρονη, δίνει περισσότερα εργαλεία στην Αστυνομία. Υπάρχουν 2 – 3 τμήματα που και με τη νέα πλατφόρμα έχουν χρόνο (σ.σ. αναμονής) πάνω από δύο μήνες».

Για τους ανηλίκους & το διαδίκτυο

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για το διαδίκτυο και την παραβατικότητα των ανηλίκων.

«Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Έχουμε δύο πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Το ένα είναι ευρωπαϊκό, τι κάνουμε ως Ευρώπη. Το δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι το πώς μπορούμε να ενημερώσουμε τους γονείς, και θα δείτε τις επόμενες ημέρες πρωτοβουλίες για αυτό, σε σχέση με το τι μπορούν να κάνουν στα κινητά των παιδιών τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Το τρίτο είναι τι πρότυπα περνάμε στα παιδιά μας».

POS & IRIS

«Το IRIS είναι απλό σύστημα και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες επαγγελματίες και πολίτες. Σημασία έχει να υπάρχει συνδεσιμότητα, το υπουργείο μας σε αυτό μπορεί να επέμβει», λέει ο κ. Παπαστεργίου, αναλύοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με τη διασύνδεση.

«Γίνονται πολύ μεγάλες επενδύσεις».


Πηγή