Το πλήθος φωνάζει συνθήματα και κατάρες ενάντια στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέσα στο πλήθος, η εικόνα του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και μία τεράστια παλαιστινιακή σημαία.

Στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα, μετά από πέντε χρόνια, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εμφανίζεται κρατώντας όπλο. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν στέλνει σαφές μήνυμα, λέγοντας πως το Ισραήλ είναι κοινός εχθρός για τις μουσουλμανικές χώρες.

Θέλοντας να δείξει ότι δεν κρύβεται σε κάποιο καταφύγιο, ο Χαμενεΐ απευθύνθηκε στο τεράστιο πλήθος, στα φαρσί αλλά και στα αραβικά και απείλησε πως η χώρα του θα χτυπήσει ξανά σε ισραηλινά εδάφη αν χρειαστεί.

Χαρακτήρισε την επίθεση με διακόσιους βαλλιστικούς πυραύλους, ως ελάχιστη τιμωρία, για τα εγκλήματα του Ισραήλ.

«Οι ένδοξες ενέργειες των ενόπλων δυνάμεών μας, με την επίθεση, πριν από τρεις ημέρες, ήταν μία πλήρως νόμιμη και δικαιολογημένη επιχείρηση», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά μέσα μεταδίδουν πως στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι όλο και πιο σίγουροι ότι ο πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν σκοτώθηκε στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Πέμπτης στην Βηρυτό.

Κι όλα αυτά ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν στα εδάφη του νότιου Λιβάνου χτυπώντας θέσεις της Χεζμπολάχ.

Οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο έχουν ξεπεράσει πλέον τους 2.000. Ανάμεσα τους, 127 παιδιά και 261 γυναίκες.

Παγκόσμια ανησυχία

Κι ενώ ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, Αμερικανός αξιωματούχος λέει στο CNN πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα αποφασίσει να χτυπήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Παρά την στήριξη που του παρέχει, ο Τζο Μπάιντεν εφιστά την προσοχή στον στενό του σύμμαχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως το Ισραήλ θα πρέπει να βρει άλλη εναλλακτική από το να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Από την Βηρυτό όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν απείλησε το Ισραήλ με περισσότερα χτυπήματα αν απαντήσει.

Παρόλα αυτά όπως λένε αναλυτές μια απάντηση του Ισραήλ είναι αναπόφευκτη και πως η πρόσφατη ρητορική του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δείχνει πως θα είναι σκληρή.


Πηγή