Οι «Εξελίξεις Τώρα» βρέθηκαν στην περιοχή και αποτύπωσαν την επόμενη μέρα της πύρινης καταστροφής. Ο τραγικός απολογισμός; Δύο νεκροί.

«Καταστράφηκε όλη η περιοχή. Χαθήκανε δύο νέα παιδιά. Αφήσανε τις οικογένειές τους πίσω, μικρά παιδάκια. Εγώ λυπάμαι πολύ».

Καταστροφή

Δεκάδες χιλιάδες είναι τα καμένα στρέμματα στην Κορινθία. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 70.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές.

Επιπλέον, από το 2010 μέχρι φέτος, οι μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή έχουν κάψει συνολικά περισσότερα από 180.000 στρέμματα, επιφάνεια η οποία αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής επιφάνειας της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας.

Τα χωριά του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης δοκιμάστηκαν. Η πρόσβαση σε αυτά γίνεται μέσα από ένα γκρι τοπίο. Όπου και να γυρίσει κάποιος το μάτι του αντικρύζει καμένα δέντρα, νεκρή φύση.

Στους οικισμούς, εικόνες διάλυσης. Σπίτια κάηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν. Η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της μία δυστοπική εικόνα.

Κάποια χωριά στάθηκαν τυχερά λόγω της γεωμορφίας και οι κατεστραμμένες περιουσίες ήταν λίγες.

Τα ελικόπτερα συνέχισαν να ρίχνουν νερό και τις επόμενες μέρες για να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς. Ωστόσο, οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι από την κρατική ετοιμότητα.

Οι κάτοικοι των χωριών της Κορινθίας έχουν ήδη ξεκινήσει να μετρούν τις πληγές τους. Κάνουν λόγο για τεράστια καταστροφή, η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και την οικονομία της περιοχής.

Πλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν τον Γολγοθά της ανασύνταξης και της επιστροφής στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, όσο αυτό είναι εφικτό.


Πηγή