Σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας του τελευταίου αιώνα και στο έλεός του βρίσκονται οι βόρειες περιοχές της χερσονήσου Γιουκατάν στον κόλπο του Μεξικού. Η ταχύτητα των ανέμων αγγίζει τα 285 χλμ. την ώρα και οι ζημιές είναι μεγάλες.

Οι κάτοικοι της χερσονήσου έχουν σφραγίσει πόρτες και παράθυρα, τα αλιευτικά σκάφη επιστρέφουν μαζικά στα λιμάνια.

Ο κυκλώνας ισχυροποιήθηκε στην ανώτατη κλίμακα πλησιάζοντας το Μεξικό και τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη θα χτυπήσει την Φλόριντα, αν δεν αλλάξει πορεία.

Προετοιμάζονται

Η δήμαρχος της Τάμπα της Φλόριντα προειδοποίησε τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Ήδη, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ουρές χιλιομέτρων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Μιλώντας στο MEGA, ο Άγγελος Αγγελάτος, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού «Greek Voice», σημειώνει:

«Έχω φύγει από το σπίτι μου από προχθές. Όλα τα σπίτια που έχουν στην Φλόριντα κατηγορία Α, είναι δηλαδή μπροστά στη θάλασσα, και κατηγορία Β, πρέπει να εκκενώσουν. Στις άλλες κατηγορίες δεν υπάρχει πρόβλημα».

«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε άλλον τυφώνα ο οποίος διέλυσε τα πάντα», λέει ο ίδιος, με επιχειρήσεις στην περιοχή να έχουν πλημμυρίσει και τον εξοπλισμό τους να έχει καταστραφεί.

Όπως λέει ο κ. Αγγελάτος, κάθε χρόνο η Φλόριντα είναι αντιμέτωπη με κυκλώνες.

«Στις πιο κρίσιμες περιοχές που πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, περνάει η Αστυνομία με ένα μεγάφωνο».

Κρατική αρωγή δεν υπάρχει για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον κ. Αγγελάτο, ενώ και οι ασφαλιστικές εταιρίες πολλές φορές δεν αποζημιώνουν.

«Είχα ασφάλεια στον σταθμό, 5.000 πλήρωνα πέρυσι, αλλά μου είπαν ότι δε με ασφαλίζουν γιατί η πλημμύρα είναι από αλμυρό νερό».


Πηγή