Ο «πρωτάρης» Παναθηναϊκός υποδέχεται στο Σεράφειο την Μπαρτσελόνα και ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη τη Βαζούτας, ενώ η Βουλιαγμένη δοκιμάζεται στις Συρακούσες απέναντι στην Ορτίτζια και ο Απόλλων Σμύρνης επισκέπτεται το Ντουμπρόβνικ, όπου τον περιμένει η κάτοχος του τίτλου Γιουγκ.

Η αξιοποίηση της έδρας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για τον Παναθηναϊκό, στον -φαινομενικά τουλάχιστον- πολύ ισορροπημένο Δ΄ όμιλο. Οι «πράσινοι» ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους φιλοξενώντας αύριο (10/10, 18:00) στο Σεράφειο την ιστορική Μπαρτσελόνα, που βεβαίως εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει μεγάλη σχέση με την υπερδύναμη που κατέκτησε στο παρελθόν ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών και δύο LEN Trophy. Η ισπανική ομάδα μετείχε στα προκριματικά του Champions League, όπου αποκλείστηκε, και στη συνέχεια πέρασε ως πρώτη από τον 3ο προκριματικό όμιλο του Euro Cup (τον οποίο φιλοξενησε), όπου μάλιστα νίκησε 13-11 τη Βουλιαγμένη. Το ρόστερ της απαρτίζεται κυρίως από ταλαντούχους παίκτες, ενώ διαθέτει και δύο διεθνείς Ολλανδούς, τον Κας Τε Ρίλε και τον Μαρτ Φαν ντερ Βάιντεν.

Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι ο Ιταλός Μάσιμο Καλάμπρο και ο Μαυροβούνιος Σίνισα Ματιάσεβιτς.

Πανιώνιος και Βουλιαγμένη έχουν κληρωθεί μαζί στον Β΄ όμιλο (θα αναμετρηθούν την επόμενη εβδομάδα) και θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν τις δύο προνομιούχες θέσεις, που δίνουν το εισιτήριο για τη φάση των «16». Οι «κυανέρυθροι» υποδέχονται στις 20:30 στη Νέα Σμύρνη την ουγγρική Βαζούτας, που επίσης προέρχεται από τα προκριματικά του Champions League, όπου νίκησε εύκολα (17-9) τη Βουλιαγμένη και έχασε στο γκολ την πρόκριση από τη Ραντνίτσκι. Ακολούθως τερμάτισε πρώτη στον 8ο προκριματικό όμιλο του Euro Cup, νικώντας μάλιστα την -ανέτοιμη- Προ Ρέκο. Διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο σύνολο, με προπονητή τον άλλοτε διεθνή Ντάνιελ Βάργκα, μερικούς έμπειρους παίκτες (Πέτερ Κόβατς, Ερικ Τσατσόφσκι, Ερικ Μπούντσουχ) και αρκετά αξιόλογα ταλέντα, όπως ο Σόμπορ Εκλερ, ο Ακος Κόναρικ, ο Νταβίντ Τατράι και ο 17χρονος Μορ Μπένεντεκ, γιος του αείμνηστου Τίμπορ, του θρυλικού τρεις φορές Ολυμπιονίκη και μετέπειτα ομσπονδιακού προπονητή της Ουγγαρίας.

Τον αγώνα της Νέας Σμύρνης θα διευθύνουν ο Ισπανός Νταβίντ Γκόμεθ και ο Σέρβος Αντρέγια Στανόγεβιτς.

Την ίδια ώρα (20:30), στις Συρακούσες, η Βουλιαγμένη αντιμετωπίζει την Ορτίτζια, από την οποία έχει… κακές αναμνήσεις, αφού η ιταλική ομάδα την απέκλεισε δύο συνεχόμενες χρονιές (2018-19 και 2019-20) στα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης. Στην πιο πρόσφατη αναμέτρησή τους πάντως, στα προκριματικά του περσινού Champions League, ο ΝΟΒ επικράτησε 12-8, στο δρόμο για την πρόκριση στους ομίλους. Η Ορτίτζια δεν μπόρεσε ούτε φέτος να περάσει στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ στα προκριματικά του Euro Cup νίκησε δύσκολα (15-13) τον ΠΑΟΚ. Η πολύ νεανική Βουλιαγμένη θα βρει απέναντί της έναν παίκτη που ξεκίνησε την καριέρα του από το Λαιμό, τον Γιώργο Καλαϊτζή, τον Ιάπωνα σούπερ σκόρερ Γιουσούκε Ινάμπα, τον Γεωργιανό φουνταριστό Αντρια Μπιτάτζε (που έχει αγωνιστεί στον Πανιώνιο) και φυσικά τον αγέραστο Στέφανο Τεμπέστι των δύο Ολυμπιακών μεταλλίων, του ενός παγκόσμιου τίτλου και των δέκα ευρωπαϊκών τροπαίων με την Προ Ρέκο, που στα 45 του συνεχίζει να υπερασπίζεται την εστία της Ορτίτζια.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι ο Ισπανός Χάουμε Τεϊσίδο και ο Κροάτης Αντε Μπούρα.

Εχοντας κληρωθεί στον πιο δύσκολο όμιλο του Euro Cup (Α΄), με αντιπάλους δύο από τα φαβορί της διοργάνωσης (Γιουγκ και Μπρέσια), ο Απόλων Σμύρνης ρίχνεται στη μάχη με μία πολύ απαιτητική αποστολή στο Ντουμπρόβνικ, αύριο στις 8 μ.μ. Η Γιουγκ έμεινε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εκτός ομίλων Champions League και πλέον επιδιώκει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι -όταν μπήκε στο Euro Cup στη φάση των «16»- και να προσθέσει στην τροπαιοθήκη της το ένατο ευρωπαϊκό της κύπελλο (έχει ακόμη τέσσερα Champions League, ένα LEN Trophy και δύο Σούπερ Καπ). Η κροατική ομάδα, η οποία στα προκριματικά αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό και τον νίκησε δύσκολα 17-15, έχει στις τάξεις της τέσσερις «ασημένιους» Ολυμπιονίκες από το Παρίσι (Μάρο Γιόκοβιτς, Τόνι Πόπαντιτς, Μάρκο Ζούβελα και Ρίνο Μπούριτς), καθώς και τον Ισπανό Σέρχι Καμπάνας, πρωταθλητή κόσμου το 2022. Το Ντουμπρόβνικ μπορεί να αποδεχθεί εξαιρετικά… κατηφορικό για οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά η «αμφίβια ταξιαρχία» χρειάζεται κάποια υπέρβαση, προκειμένου να διεκδικήσει την πρόκριση.

Το παιχνίδι του Απόλλωνα θα διευθύνουν ο Ολλανδός Ρούμπεν Σαπ και ο Ούγγρος Ράιμοντ Φόντορ.

Συνοπτικά οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Euro Cup ανδρών:

ΠΕΜΠΤΗ 10/10

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

20:00 Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)-Απόλλων Σμύρνης

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ

20:30 Ορτίτζια (Ιταλία)-Βουλιαγμένη
20:30 Πανιώνιος-Βαζούτας (Ουγγαρία)

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ

18:00 Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα (Ισπανία).//Α.


Πηγη