Στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, η ισχύς των θανάσιμων ανεμοστρόβιλων ισοπέδωσε κτίρια, περιγράφει ρεπορτάζ του CBS.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Φλόριντα

Εκατοντάδες σπίτια ισοπεδωμένα. Παντού ερείπια και συντρίμμια. Σκεπές διαλυμένες. Τα σκάφη βγήκαν στην στεριά.

Τίποτα δεν άφησε όρθιο ο τυφώνας «Μilton»ίλτον σε δεκάδες πόλεις και μικρότερες κοινότητες της Φλόριντα.

Τρία εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα, δεκάδες χιλιάδες χωρίς νερό.

Κινηματογραφικές διασώσεις

Γαντζωμένο πάνω σε έναν καταψύκτη, να πλέει 50 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή εντόπισε έναν άντρα, ελικόπτερα της ακτοφυλακής.

Το πλήρωμα κατέβηκε με ιμάντα από ελικόπτερο και έφτασε μέχρι τον άνδρα, ο οποίος περίμενε γονατισμένος πάνω στον καταψύκτη, στα ανοιχτά του Κόλπου του Μεξικού.

Το σκάφος του βυθίστηκε, επέζησε από ανέμους 150 χιλιομέτρων την ώρα και κύματα 8 μέτρων.

Στην Τάμπα, ο σερίφης και οι βοηθοί του πλησιάζουν ένα 14χρονο αγόρι, που φωνάζει απελπισμένα, βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στα νερά.

Οι περισσότεροι μας χαιρετούν αλλά αυτός κουνούσε τα χέρια του με αγωνία. Πήγαμε κοντά του. Ήταν κυριολεκτικά σαν σκηνή από την ταινία «Ναυαγός». Πιάστηκε από πάνω μας για να σωθεί», δήλωσε ο σερίφης.

Διασώθηκαν 1.000 άνθρωποι

Η «Πολιτεία του Ήλιου» όπως είναι γνωστή η Φλόριντα, ζει την πιο σκοτεινή μέρα της.

Η Εθνοφρουρά και η ομοσπονδιακή υπηρεσία Έκτακτων αναγκών έχει διασώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, που παρασύρθηκαν από τα νερά, ή εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους.

Μόνο από ένα πλημμυρισμένο συγκρότημα κατοικιών στο Κλίαργουότερ διασώθηκαν 500 άτομα. Τα νερά τους έφταναν μέχρι το στήθος.
Οι δημοσιογράφοι περιγράφουν τις εικόνες που αντικρύζουν σαν «μακελειό»:

«Είμαι σε μία βάρκα με τον Σερίφη. Βλέπουμε κόσμο…εκεί. Είναι στον πρώτο όροφο των κτιρίων. Βλέπουμε τον κόσμο να περιμένει μέσα στα νερά. Τα αυτοκίνητα είναι κάτω από το νερό».

Ένα τηλεοπτικό συνεργείο στο Λέικλαντ ήταν αυτό που έσωσε μια μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της που είχαν παγιδευτεί στα νερά επί επτά ώρες.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 17 ανθρώπων. Τώρα μόλις οι αρχές ξεκινούν τις έρευνες και την απαρίθμηση για αγνοουμένους. Και είναι πάρα πολλοί όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Ένα από τα θύματα του τυφώνα ήταν η 66χρονη Ντέμπορα Κένεντι, είχε μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη στη Φλόριντα μόλις πριν από 6 μήνες.

Οι ζημιές από το χτύπημα του τυφώνα «Μilton» εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι κινδύνευσαν από τις πλημμύρες. Η επόμενη μέρα τους βρίσκει σοκαρισμένους.

«Ξέρετε, έχω δει αυτόν το δρόμο να πλημμυρίζει ξανά. Αλλά ποτέ έτσι. Και τόσες ζημιές. Ήταν πανίσχυρος», ανέφερε κάτοικος της Τάμπα.

«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Ένιωθα σα να ήμουν σε ταινία. Είμαι συντετριμμένη που βλέπω το σπίτι μου αυτή τη στιγμή.
Ήταν πολύ επικίνδυνο να πεθάνουμε. Ένιωθα ότι θα πεθάνω», είπε κάτοικος του Σεντ Λούσι .

Η απόλυτη καταστροφή στο Γκρόουβ Σίτι και το Μανασότα Κί δεν είναι παρά μόνο μία πρόγευση του τι θα ακολουθήσει, του πόσο πιο συχνές και πιο έντονες θα είναι οι φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό λένε οι επιστήμονες.


Πηγή