Μικρές κινήσεις, μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στον καρκίνο.
1. Προστασία από τον ήλιο:
Η μητέρα σου δεν υπερβάλει όταν σου προτείνει να χρησιμοποιείς αντηλιακό κάθε φορά που εκτίθεσαι στον ήλιο, ανεξαρτήτως εποχής. Όπως είναι γνωστό, οι ακτίνες του ήλιου όχι μόνο συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, καταστρέφοντας τα κύτταρά του, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος μακροπρόθεσμα. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε αντηλιακό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να προστατεύουμε το δέρμα μας με ελαφριά ρούχα. Όσον αφορά το μαύρισμα, είναι καλύτερα να το αποφεύγουμε, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας.
2. Αλκοόλ:
Θυμάσαι που σκέφτηκες να συμμετάσχεις στο trend του “Dry January”, αποφεύγοντας το αλκοόλ για ολόκληρο τον Ιανουάριο; Ίσως να σκεφτείς να διατηρήσεις αυτή τη συνήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εξαλείφοντας το αλκοόλ από τη ζωή σου. Σύμφωνα με τον Δρ. Ernest Hawk, επικεφαλής του τμήματος Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, το αλκοόλ έχει συσχετιστεί με 5-6 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Αν, πάντως, δυσκολεύεσαι να το αποκλείσεις εντελώς, καλό θα ήταν να περιορίζεσαι σε ένα ποτό την ημέρα.
3. Διατροφή και φυσική δραστηριότητα:
Η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση δεν συμβάλλουν μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και στη συνολική βελτίωση της υγείας σου. Φρόντισε τα γεύματά σου να περιλαμβάνουν άφθονα λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε ψάρια και πουλερικά, ενώ καλό είναι να αποφεύγεις τις επεξεργασμένες τροφές. Όσον αφορά την άσκηση, μπορείς να στοχεύεις σε 150 – 300 λεπτά μέτριας έντασης γυμναστικής κάθε εβδομάδα, προκειμένου να διατηρείς τη σιλουέτα σου σε φυσιολογικά επίπεδα και να εξασφαλίζεις καλή κυκλοφορία του αίματος.
4. Κάπνισμα:
Δεν είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές, καθώς είναι ευρέως γνωστό το πόσο βλαβερό είναι για τον οργανισμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι, εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει και άλλες μορφές καρκίνου, όπως αυτές του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης.
5. Το ιστορικό της οικογένειας:
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, παρά την ενδεχόμενη αμηχανία της συζήτησης, να εξετάσεις και να ενημερωθείς για τα περιστατικά καρκίνου που έχουν καταγραφεί στην οικογένειά σου, προκειμένου να ενημερώσεις τον γιατρό σου. «Ιστορικά, οι οικογένειες συχνά διστάζουν να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με διαγνώσεις καρκίνου, ακόμη και με συγγενείς. Αυτό είναι ένα λανθασμένο μήνυμα. Είναι σημαντικό να μοιράζεσαι αυτές τις πληροφορίες, τουλάχιστον με τους εξ’ αίματος συγγενείς, ώστε όλοι να είναι ενήμεροι για τον πιθανό αυξημένο κίνδυνο», τόνισε ο ειδικός.
govastileto.gr