Στο νότιο Λίβανο, o ισραηλινός στρατός σφυροκοπά αδιάκοπα την Ναμπατίγια. Πύραυλοι χτυπούν δύο κτίρια του δήμου στην πόλη – προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Tοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η επίθεση έγινε την ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος της Ναμπατίγια και τουλάχιστον 5 δημοτικοί σύμβουλοι εντοπίζονται νεκροί.

To ΜΕGΑ καταγράφει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη μεθόριο

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως έβαλε στο στόχαστρο εγκαταστάσεις που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί ως διοικητήρια. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ενισχύει καθημερινά τις δυνάμεις, που περνούν στα εδάφη του Λιβάνου.

Ο απεσταλμένος του MEGA, Μαρίνος Αλειφέρης, με τον εικονολήπτη Θοδωρή Ρωμανέα, καταγράφουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν στην ανατίναξη ενός ακόμη κτιρίου μέσα σε χωριό του νοτίου Λιβάνου. Βλέπετε το σύννεφο καπνού που έχει δημιουργηθεί από την ισχυρότατη έκρηξη. Βρισκόμαστε σε ελάχιστη απόσταση από τα σύνορα των δύο χωρών, εδώ που οι μάχες είναι ανελέητες», μεταδίδει ο Μαρίνος Αλειφέρης.

Η κάμερα του MEGA καταγράφει τα στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν νέες μονάδες του πεζικού, κατά μήκος του μεθοριακού τείχους.

«Από αυτό το σημείο των συνόρων, οι ισραηλινές δυνάμεις μπαίνουν μέσα στον νότιο Λίβανο. Βλέπετε πίσω μας και ένα άρμα μάχης των ισραηλινών. Από εδώ διεισδύουν μέσα στα χωριά του νοτίου Λιβάνου», περιγράφει ο απεσταλμένος.

Η Χεζμπολάχ απειλεί, με νέο προπαγανδιστικό βίντεο, πως οι κάτοικοι των βόρειων περιοχών του Ισραήλ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους. Οι επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας ανακοινώνουν πως τα τελευταία 24ωρα έχουν σκοτωθεί δεκάδες ένοπλοι της φιλοϊρανικής οργάνωσης, και ότι ο στρατός έχει αιχμαλωτίσει μέλη της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, μαζί με τον διοικητή της μονάδας τους.

Σε αρκετές περιοχές των συνόρων, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί τόσο πολύ -όπως δείχνουν τα πλάνα του Θοδωρή Ρωμανέα- που έχουν στρατοπεδεύσει πλέον άρματα και πεζικό μέσα στο έδαφος του Λιβάνου. Συνεχίζουν και επιχειρούν καθημερινά στο νότιο Λίβανο, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τη ζώνη των τριών χιλιομέτρων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα -και- στην Βηρυτό, για πρώτη φορά μετά από πέντε ημέρες. Ανακοίνωσαν πως χτύπησαν υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών της Χεζμπολάχ στο νότιο προάστιο Ντάχιε.

«Έγιναν πολλαπλά χτυπήματα, τουλάχιστον τρία με στόχο μία πολυκατοικία. Φυσικά πολλοί άμαχοι έχουν φύγει από τα νότια προάστια της Βηρυτού», λέει ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Το σχέδιο επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ είναι πανέτοιμο να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ιράν, για την επίθεση με 200 βαλλιστικούς πυραύλους, όπως εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Λένε πως το σχέδιο του ισραηλινού στρατού έχει ολοκληρωθεί, με την επίθεση να εκδηλώνεται πολύ κοντά σε μία ημερομηνία-ορόσημο.

«Οι αξιωματούχοι πιστεύουν πως το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί στο Ιράν πριν τις αμερικανικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου. Δεν πιστεύουν πως απαραίτητα η επίθεση θα συμπέσει με τις εκλογές, αλλά σίγουρα θα φέρει ξανά την ανάφλεξη στο προσκήνιο», σχολίασε το CNN.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί το Ισραήλ πως εάν επιτεθεί σε ιρανικά εδάφη, το Τελ Αβίβ θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα.

«Στις επικοινωνίες του Ισραήλ με τις ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί τα χτυπήματα σε πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Φαίνεται ότι το Ισραήλ προσανατολίζεται πλέον σε ένα χτύπημα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στο Ιράν. Η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει ότι, εάν το Ισραήλ χτυπήσει εδάφη του Ιράν, θα απαντήσει σκληρά», μεταδίδει ο Μαρίνος Αλειφέρης.

Όπως προσθέτει ο δημοσιογράφος του MEGA: «Φαίνεται ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, την ώρα που το Τελ Αβίβ συνεχίζει τη χερσαία επιχείρησή του στον νότιο Λίβανο. Πριν από λίγο 44 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα χωριά και χρειάστηκε η αεροδιακομιδή τους».


Πηγή