«Πάρτι» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέσω πλασματικών, ηλεκτρονικών συνταγών, είχαν στήσει τουλάχιστον 100 γιατροί, οι οποίοι σε 8 μήνες είχαν συνταγογραφήσει έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή, με ποσότητες που φτάνουν και τα 1.630 τεμάχια.

Κραυγαλέα η περίπτωση παθολόγου από τη Γλυφάδα. Μέσα σε ένα μήνα συνταγογράφησε στην μητέρα του 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται στο ίδιο φαρμακείο. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ.

Κι αυτή είναι μόνο μία περίπτωση από τις εικονικές συνταγογραφήσεις, που ζημιώνουν τον ΕΟΠΥΥ με 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Τα συστήματα δεν είναι πια σε ανθρώπινο χέρι. Είναι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος γιατρός που κάνει αυτό το πράγμα να ξεφύγει. Στέλνω σαφές μήνυμα. Σταματήστε να το κάνετε. Θα σας πιάσουμε όλους», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε, μόνο βραδινές ώρες, 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της αλλά και στον εαυτό της.

«Την πήρα τηλέφωνο ο ίδιος, σε ανοιχτή ακρόαση πάνω στο γραφείο μου, και κόντεψε να λιποθυμήσει. Είχε γράψει στη μια της κόρη 15 ετών, τρεις διαφορετικές στατίνες. Και της είπα: Γιατρέ μου, εγώ είμαι 53 ετών, παίρνω μια στατίνη. Η κόρη σας 15 ετών και θέλει τρεις διαφορετικές στατίνες; Μου είπε: Έχει πολύ σπάνια πάθηση, αλλά δεν θα ξαναγίνει», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Με τις πρόσφατες αλλαγές στην ΗΔΙΚΑ φαίνεται άμεσα ποιοι ΑΜΚΑ έχουν αυξημένη συνταγογράφηση, οι γιατροί που έγραφαν τις συνταγές, τα φαρμακεία εκτέλεσής τους, ενώ η παρακολούθηση γίνεται σε 24ωρη βάση.

«Λαβράκι» έβγαλαν οι έλεγχοι για την υπερσυνταγογράφηση

Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε 500 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 925 τεμαχίων, σε δύο αλλοδαπούς.

Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.350 τεμαχίων, για τέσσερα παιδιά συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε κεντρικό φαρμακείο.

Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε 450 φάρμακα, ποσότητα 980 τεμαχίων, σε 10 ασθενείς.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δερματολόγος στο Ηράκλειο συνταγογράφησε 275 φάρμακα, συνολικά 1.500 τεμάχια, για θεραπείες χρόνιων δερματικών παθήσεων.
ενώ

Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα, ποσότητα 1.100 τεμαχίων, σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγκύους.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μπλοκάρει τη συνταγογράφηση αυτών των γιατρών και έχουν κληθεί σε απολογία από τον ΕΟΠΥΥ.


Πηγή